logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odzyskać dane z uszkodzonego dysku po upadku laptopa?

karol57 29 Cze 2010 12:16 4102 6
REKLAMA
  • #1 8243153
    karol57
    Poziom 15  
    Ocena: 32
    Witam.

Ostatnio mój laptopek wiwinął salto w powietrzy i ładnie dostał po matrycy, która odziwo nie ucierpiała. Przy uderzeniu zaczął piszczeń przez 1-2 sek i powiesił się cały system... stało to się gdy system się wyłączał... Wyłączyłem go.

Potem go właczyłem, przy wyborze systemu WIndows/Linux nie zależnie od tego co wybiorę lapka od dysku świeci cały czas i nic się nie dzieje... No niestety, ja zamiast wyjąć dysk i dać sobie spokój trochę go pomęczyłem...

Po namyśle wyjąłem dysk, potrząsnąłem nim, słychać tylko (chyba) jak głowica lata wte i wewte... potem dysk odłączyłem, rozebrałem laptopa na pierwsze części, żadnych widocznych uszkodzeń...

Złożyłem laptopa, włożyłem dysk, właczam wchodzę do BIOS'a patrzę, jest opcja testowania dysku. Bez namysłu wybrałem i co? i nic lapka od dysku nie świeci się dalej po minucie/dwóch wywaliło komunikat "1009 - Replace Hard Disk" wyjąłem dysk i zacząłem myśleć skąd wezmę drugi...

Przypomniałem sobie, że kiedy rozbierałem zewnętrzny HDD w środku był taki sam dysk + "konwerter" na USB, rozebrałem go odłączyłem i co się okazało, że pasuje jak ulał.

Włożyłem go do laptopa -- test w BIOS'ie i... ten sam komunikat 1009 - Replace Hard Disk...

No niestety... lecz myślałem, że może coś źle robię, albo, źle zrozumiałem komunikat.... zostawiłem zewnętrzny w HDD w laptopie i poszukałem płytki z Back|Track'iem znaczy się Linux'em.

Odpaliłem go z płyty i działa... tamtego dysku nie podłączałem w ogóle, a ten na 100% jest sprawny, bo złożyłem go niedawno i sprawdziłem u kolegi.

Teraz moje pytania:

1. Jakiś program do testowania dysku? MHDD się nada?
    2. Jak w Linux'ie "obejrzeć" dysk z Win Vista (NTFS)... znaczy sprawdzić tylko czy struktura plików jest zachowana. Według mnie tak najprościej sprawdzę, czy uszkodzony jest dysk, czy laptop...
    3. Czy warto skanować uszkodzony dysk twardy, czy lepiej dać go do serwisu, a oni zrobią swoje...
    4. Czy mogę podłączyć dysk uszkodzony do płytki z tamtego zewnętrznego? Dane na dole...
    5. Ile by kosztowało, odzyskanie partycji recovery (niecałe 10 GB) z uszkodzonego dysku, biorąc pod uwagę uszkodzenie mechaniczne?

Dane:

Laptop: HP Pavillion dv 6625ew
    Dysk uszkodzony: Toshiba MK1637GSX DC +5V 1A 160 GB
    Dysk zewnętrzny: HPPocket Media Drive PD1200s
    Dysk który był w zewnętrznym: WD DC +5V 0.55A 120 GB

bro1war napisał:
    Ja bym stawiał na uszkodzoną płytę główną. Skoro drugiego dysku ci nawet nie wykrywa prawidłowo.

Właśnie używając ntfs-3g odczytałem dane z zewnętrznego dysku... czyli to nie płyta główna....

To teraz mam tylko dwa pytania:

1. Czy podłączać ten uszkodzony dysk i go spróbować otworzyć/przeskanować... Czy może zanieść go do serwisu i niech się męczą...

2. Ile by kosztowało, odzyskanie partycji recovery (niecałe 10 GB) z uszkodzonego dysku, biorąc pod uwagę uszkodzenie mechaniczne?
  • REKLAMA
  • #2 8243318
    bro1war
    Poziom 2  
    Ja bym stawiał na uszkodzoną płytę główną. Skoro drugiego dysku ci nawet nie wykrywa prawidłowo.
  • REKLAMA
  • #3 8243482
    karol57
    Poziom 15  
    Właśnie używając ntfs-3g odczytałem dane z zewnętrznego dysku... czyli to nie płyta główna....

To teraz mam tylko dwa pytania:

1. Czy podłączać ten uszkodzony dysk i go spróbować otworzyć/przeskanować... Czy może zanieść go do serwisu i niech się męczą...

2. Ile by kosztowało, odzyskanie partycji recovery (niecałe 10 GB) z uszkodzonego dysku, biorąc pod uwagę uszkodzenie mechaniczne?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 8244510
    karol57
    Poziom 15  
    No dzięki kolego... sprawdzę to dopiero w niedzielę, bo będę miał nowego laptopa i na spokojnie będę mógł niszczyć i naprawiać

Teraz mam inny problem... bo chciałem sprawdzić czy w ogóle linux LiveCD wystartuje na tym "zepsutym" dysku... no i się nie dało... dysk pracował pełną parą i otrzymywałem takie oto komunikaty...

BackTrack napisał:

Loading, please wait...
    _
    |ata1.00: exception Emask 0x0 Sact 0x0 Serr 0x0 action 0x0
    |ata1.00: irq_stat 0x40000001
    |ata1.00: cmd 25/00:80:60:00:00/00:01:00:00:00/e0 tag 0 dma 196608 in
    | res 51/40:16:ca:00:00/00:01:00:00:00/e0 Emask 0x9 (media error)
    |ata1.00: status: { DRDY ERR }
    |ata1.00: error: { UMC }
    |_ i to 5-6 razy

end_request: I/O error, dev sda, sector 202
    Buffer I/O error on device sda, logical block 25
    Buffer I/O error on device sda, logical block 26
    Buffer I/O error on device sda, logical block 27
    Buffer I/O error on device sda, logical block 28
    Buffer I/O error on device sda, logical block 29
    Buffer I/O error on device sda, logical block 30
    Buffer I/O error on device sda, logical block 31
    Buffer I/O error on device sda, logical block 32
    Buffer I/O error on device sda, logical block 33
    Buffer I/O error on device sda, logical block 34

_
    |ata1.00: exception Emask 0x0 Sact 0x0 Serr 0x0 action 0x0
    |ata1.00: irq_stat 0x40000001
    |ata1.00: cmd c8/00:44:9f:00:00/00:00:00:00:00/e0 tag 0 dma 34816 in
    | res 51/40:19:ca:00:00/00:00:00:00:00/e0 Emask 0x9 (media error)
    |ata1.00: status: { DRDY ERR }
    |ata1.00: error: { UMC }
    |_ i to 5-6 razy

end_request: I/O error, dev sda, sector 202
    Buffer I/O error on device sda, logical block 139
    Buffer I/O error on device sda, logical block 140
    Buffer I/O error on device sda, logical block 141
    Buffer I/O error on device sda, logical block 142
    Buffer I/O error on device sda, logical block 143
    Buffer I/O error on device sda, logical block 144
    Buffer I/O error on device sda, logical block 145
    Buffer I/O error on device sda, logical block 146
    Buffer I/O error on device sda, logical block 147
    Buffer I/O error on device sda, logical block 148

I koniec potem zabawa zaczyna się odnowa, wyłaczyłem komputer i odłaczyłem dysk by go jeszcze bardziej nie spierniczyć....

Czyli z danymi na nim mogę się pożegnać??

Kurde bym wsadził ten uszkodzony do tego "konwertera" USB, co był w zewnętrznym, ale nie wiem jak on zaaraguje na dwa razy większy prąd... po za tym nie wiem czy się nada...
  • #6 8245529
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 413
    Jak chcesz sobie uszkodzić dysk całkowicie twoja sprawa ja do tego ręki nie przyłożę.
  • #7 8256725
    karol57
    Poziom 15  
    Dobra masz rację trochę mnie ostatnio poniosło... Wczoraj kupiłem nowego laptopa i nagrałem MHDD 4.6 na płytkę... Tylko teraz jest inny problem. MHDD nie wykrywa HDD, zamiast tego widzi nagrywarkę w laptopie... sprawdziłem na sprawnym dysku (na linuxie działał normalnie) i też go nie widzi... z tego wyniki, że w moim laptopie HDD jest ustawiony na SLAVE... i co teraz trzeba by było zrobić?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z uszkodzonym dyskiem twardym po upadku laptopa, który nie uruchamia systemu operacyjnego. Po wyjęciu dysku i próbie jego naprawy, użytkownik zastanawia się, czy powinien samodzielnie próbować odzyskać dane, czy zanieść dysk do serwisu. W odpowiedziach zasugerowano użycie narzędzi takich jak MHDD do remapowania oraz sprawdzenie SMART dysku. Użytkownik napotkał trudności z wykryciem dysku przez MHDD, co może sugerować, że dysk jest ustawiony na tryb SLAVE. Pojawiły się również obawy dotyczące podłączenia uszkodzonego dysku do konwertera USB.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA