logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lampa błyskowa z aparatu. Jak ją podłączyć, aby błyskała?

Nesquik_18 21 Sty 2005 17:29 2018 6
REKLAMA
  • #1 1158376
    Nesquik_18
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Witam!!!
    Ostatnio bawiłem się w rokręcanie popsutego aparaty fotograficznego i wyciągłem z niego Lampe Błyskową i chciał bym ją podłączyć żeby błyskała!!!Jak mam to zrobić!!!Od lampy odchodzą 3 kabelki i niezbyt wiem który z czym połączyć żeby błyskało
    Zobaczcie na zdjęciu jak to wygląda!!!Zdjęcie jest w załączniku
    Załączniki:
    • Lampa błyskowa z aparatu. Jak ją podłączyć, aby błyskała? DSCN1139.JPG (97.41 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 1158440
    czarek18
    Poziom 25  
    Ocena: 50
    witam zobacz schemat stroboskopu.Do dwuch przewodów których elektrody wchodzą do palnika podłącz naładowany kondensator na palniku wokuł jednej z elektrod powinna być namalowana kteska wokoło tam plus (chyba) .kondensator o pojemności 10µF/400V naładowany na full.A do trzeciego przewodu przystaw napięcie około 2 kV np.pstryczkiem z zapalniczki co daje iskre.A tak na poważnie to musisz zrobić układ elektroniczny stroboskopu ze zmienionymi pojemnościami kondensatorów .Ale i tak to niema sensu robić coś na palniku z aparatu.bardzo krutko wytrzyma i efekt mizerny.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 1158459
    piotrek5001
    Poziom 24  
    Ocena: 22
    Wyjmij też z tego aparatu resztę układu i podłącz.
  • REKLAMA
  • #5 1158677
    Nesquik_18
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    hmmmm widze że to nie jest takie roste na jakie się wydaje :(

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Autor wyciągnął lampę błyskową z uszkodzonego aparatu i chce ją podłączyć tak, aby błyskała. Lampa posiada trzy przewody, jednak nie jest jasne, jak je połączyć. W odpowiedziach wskazano, że do prawidłowego działania lampy błyskowej potrzebny jest układ elektroniczny stroboskopu, który steruje wyładowaniem w lampie. Jeden z użytkowników zasugerował podłączenie naładowanego kondensatora elektrolitycznego (np. 10µF/400V) do elektrod palnika lampy, gdzie na jednej z elektrod powinna być oznaczona biegunowość. Trzeci przewód wymaga impulsu wysokiego napięcia (około 2 kV) do wywołania iskry zapłonowej, co zwykle realizuje transformator lub układ zapłonowy. Brak transformatora w wyjętej lampie jest problemem, dlatego konieczne jest użycie lub zbudowanie odpowiedniego układu sterującego. Zalecane jest również wyjęcie i podłączenie całego oryginalnego układu z aparatu, gdyż sama lampa bez elektroniki nie będzie działać poprawnie. Wskazano także źródła schematów stroboskopów oraz forumowe wyszukiwarki pod hasłem "stroboskop" jako pomocne materiały do samodzielnej budowy układu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA