logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seventeam model: ST-230WHF zwarte tranzystory 2SC2810 naprawa w formie ćwiczenia

jankol-el 13 Sie 2012 23:56 3285 7
REKLAMA
  • #1 11206290
    jankol-el
    Poziom 21  
    Ocena: 35
    Seventeam model: ST-230WHF zwarte tranzystory 2SC2810 naprawa w formie ćwiczenia
    Zasilacz okropny staroć jak widzicie i naprawiam tego tylko w formie dokształcania się w dziedzinie zasilaczy, a nie jest to moja najlepsza dziedzina elektroniki zatem stąd ten post i kilka pytań.

Pierwsza sprawa to schemat tego z czym mam do czynienia tu do pobrania:
    Seventeam model: ST-230WHF #47
    Któregoś razu podczas podłączania go do zasilania usłyszałem bardzo ciche "pyknięcie" i przestał działać i zacząłem krok po kroku szukać usterki. Kondensatory C5,C6 ładują się do 150V równomiernie. Kolejna sprawa to 2x 2SC2810 oba miały zwarcie BE. Nie miałem dwóch sztuk pod ręką i nie chciało mi się szukać więc znalazłem 2x 2SC4106, uprzednio sprawdziłem katalogi obu typów, są niemal identyczne.

Sprawdziłem transformatory i brak przerw. Kolejna sprawa to układ scalony IR3M02, który to miał zwarcie między 7, a 12 pinem. Zamieniłem na sprawny TL494. Układ scalony LM339 nie ma zwarcia, ale czy to jest bardzo prawdopodobne, że nie działa poprawnie? Oscyloskop mam uszkodzony, więc odpada pomiar oscylacji itd. Kondensatory elektrolityczne mogą być suche, ale nie wiem, czy je podmieniać to trochę grzebania, no chyba, że będzie to konieczne. Tu już zdam się na rady doświadczonych bardziej ode mnie.

Podgrzewałem je i nic nie dało, a jak wiadomo to nie zawsze skuteczny zabieg. Zapomniałbym... Diody D5, D6 nie zwierają. Co by tu jeszcze dodać...? Między masą (nie tą która wychodzi z zasilacza po przewodach, tylko tą montażową), a wyjściami zasilania występują oscylacje ok. ¾ Hz o wartościach -0.12÷0.18V. Dodam, że teraz na TL494 nie ma zasilania. Może przez późną porę, a może nie, ale po prostu nie wiem już co dalej robić. Uparcie chcę go uruchomić, mimo pozornego braku sensu, a to taka forma treningu i mam nadzieję, że ktoś to zrozumie.

Pozdrawiam Brać Lutującą! :)

Edit:
    Dodam jeszcze katalog 2SC2810 i 2SC4106:
    Edit: 14 Sie 2012 15:35
    Podmieniłem dziś LM339 i nic, a potem pmieniłem kondensatory elektrolityczne C5,C6 na 330µF/200V i tak samo nic. Teraz jedyne co wiem jest to, że problemem musi być jakaś drobnica. Duodiody nie mają zwarć, a tranzystory zmienione i już nie wiem co to może być...
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 11208712
    jankol-el
    Poziom 21  
    Wszystko zaznaczone powyżej zdaje się być sprawne. Półprzewodniki mają przejścia w odpowiednią stronę. Rezystory nienaruszone. Kondensatory także sprawne i mają swoje pojemności.
  • #4 11208842
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3809
    Wiesz naprawa takiego zasilacza (bez rozkręcania, skręcania to 15 minut), a ja nie jestem i nigdy nie będę pewny sprawdzania elementów przez kogoś (w tym jest cały problem). Przykład na jawie miałem nawet kilka dni temu gdy nauczyciel przyszedł do ucznia (dlaczego i co z tego wynikło)... :D

Skrajnym przypadkiem może być transformator, a nawet czy np. R4, R5 220K.
  • REKLAMA
  • #5 11208910
    jankol-el
    Poziom 21  
    Najważniejsze - nic nie ma zwarcia. Kolejna sprawa, że diody przewodzą tylko w jedną stronę, tranzystory adekwatnie do diod. Rezystory nie są zwęglone, oraz mają swoje wartości. Jak się zabrać za transformatory? Uparłem się i nie odpuszczę łatwo, mimo tego, ze to jest szmelc nie warty pewnie 5 zł. Pewnie mnie rozumiesz TONI_2003 ;)
    Zrobię jeszcze pomiary i się odezwę.
  • #6 11210454
    TONI_2003
    Moderator
    jankol-el napisał:
    Pewnie mnie rozumiesz TONI_2003

Jeśli czytałeś inne moje posty tyczące starych zasilaczy to znasz moje zdanie... Tym niemniej nie jestem pewny czy odpalasz zasilacz przez szeregowo podłączoną żarówkę 40W od strony sieci 230V.
  • REKLAMA
  • #7 11210766
    jankol-el
    Poziom 21  
    Nie, nie bawię się w żarówki ;) Mam bezpiecznik automatyczny na 6A. Dziś do nocy zrobię pomiary :)
  • #8 11210825
    TONI_2003
    Moderator
    jankol-el napisał:
    Nie, nie bawię się w żarówki Mam bezpiecznik automatyczny na 6A.

Zatem nie mam już co więcej w tym temacie pisać po to takiej odpowiedzi... :cry:

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik naprawia zasilacz Seventeam model ST-230WHF, który przestał działać po cichym "pyknięciu". W trakcie diagnozy stwierdzono, że kondensatory C5 i C6 ładują się do 150V, a tranzystory 2SC2810 miały zwarcie BE. Zamiast nich użyto tranzystorów 2SC4106, które są niemal identyczne. Sprawdzono również transformatory oraz układ scalony IR3M02, który miał zwarcie między pinami 7 a 12, a następnie wymieniono go na TL494. Użytkownik potwierdził, że diody i rezystory są sprawne, a pomiary będą kontynuowane. W dyskusji poruszono również kwestie dotyczące bezpieczeństwa przy uruchamianiu zasilacza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA