Zasilacz okropny staroć jak widzicie i naprawiam tego tylko w formie dokształcania się w dziedzinie zasilaczy, a nie jest to moja najlepsza dziedzina elektroniki zatem stąd ten post i kilka pytań.
Pierwsza sprawa to schemat tego z czym mam do czynienia tu do pobrania:
Seventeam model: ST-230WHF #47
Któregoś razu podczas podłączania go do zasilania usłyszałem bardzo ciche "pyknięcie" i przestał działać i zacząłem krok po kroku szukać usterki. Kondensatory C5,C6 ładują się do 150V równomiernie. Kolejna sprawa to 2x 2SC2810 oba miały zwarcie BE. Nie miałem dwóch sztuk pod ręką i nie chciało mi się szukać więc znalazłem 2x 2SC4106, uprzednio sprawdziłem katalogi obu typów, są niemal identyczne.
Sprawdziłem transformatory i brak przerw. Kolejna sprawa to układ scalony IR3M02, który to miał zwarcie między 7, a 12 pinem. Zamieniłem na sprawny TL494. Układ scalony LM339 nie ma zwarcia, ale czy to jest bardzo prawdopodobne, że nie działa poprawnie? Oscyloskop mam uszkodzony, więc odpada pomiar oscylacji itd. Kondensatory elektrolityczne mogą być suche, ale nie wiem, czy je podmieniać to trochę grzebania, no chyba, że będzie to konieczne. Tu już zdam się na rady doświadczonych bardziej ode mnie.
Podgrzewałem je i nic nie dało, a jak wiadomo to nie zawsze skuteczny zabieg. Zapomniałbym... Diody D5, D6 nie zwierają. Co by tu jeszcze dodać...? Między masą (nie tą która wychodzi z zasilacza po przewodach, tylko tą montażową), a wyjściami zasilania występują oscylacje ok. ¾ Hz o wartościach -0.12÷0.18V. Dodam, że teraz na TL494 nie ma zasilania. Może przez późną porę, a może nie, ale po prostu nie wiem już co dalej robić. Uparcie chcę go uruchomić, mimo pozornego braku sensu, a to taka forma treningu i mam nadzieję, że ktoś to zrozumie.
Pozdrawiam Brać Lutującą!
Edit:
Dodam jeszcze katalog 2SC2810 i 2SC4106:
Edit: 14 Sie 2012 15:35
Podmieniłem dziś LM339 i nic, a potem pmieniłem kondensatory elektrolityczne C5,C6 na 330µF/200V i tak samo nic. Teraz jedyne co wiem jest to, że problemem musi być jakaś drobnica. Duodiody nie mają zwarć, a tranzystory zmienione i już nie wiem co to może być...