logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gry włączają się tylko raz, dzieje sie tak od formatu

kamil867 14 Sie 2012 10:53 2115 13
REKLAMA
  • #1 11207049
    kamil867
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam. Postaram się opisać mój problem zwięźle i zrozumiale. Po odebraniu komputera z serwisu( naprawiana karta graficzna), komputer długo się wyłączał, tzn. po naciśnięciu "wyłącz komputer" nic się nie działo przez 2-3 minuty, aż wyskakiwał dalszy komunikat. Więc zrobiłem format komputera, od nowa zainstalowałem windowsa, wszystkie sterowniki. Od tamtej pory każde gry( oprócz cs, może dlatego że odpalany za pośrednictwem Steam?) włączają się tylko raz. Weźmy na przykład Metin Draenor2, za 1 razem odpalił się normalnie, potem jest błąd. Drugą grą jest Mafia 2, odpala się tylko i potem nic się nie dzieje. Kiedy klikne dwa razy jest tylko klepsydra przez sekunde i znika, oraz nic się nie pojawia. Przy metinie PL, Xenoxie jest to samo co z Mafią. Myślałem że coś źle zrobiłem, znowu format kompa i znowu ten sam problem. Wie ktoś co mogło się stać? Może czegoś nie zainstalowałem?

Sprzęt:
    Karta Geeforce 8600
    Procesor: AMD Antholn[tm] 64x2 Dual Core processor 5000+ 2.61GHz
    Ram: 2,00GB good ram
    Dysk: 500gb
    Zasilacz 350W
    Windows XP sp3

Z góry dziękuje za pomoc
  • REKLAMA
  • #3 11207082
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3524
    Jaki system, jaki SP? Jakie sterowniki do grafiki? DX zaktualizowany?

kamil867 napisał:
    ...potem jest błąd.

Jaki?
  • #4 11207106
    kamil867
    Poziom 10  
    Sp3, DX zaktualizowany, sterowniki jakieś z płyty( przy kupnie kompa dostałem).

@2up zasilacz firmy Power Man.
    Jak zrobić ten test pamięci mem i smart dysku? Nie wiem jakie temperatury, ale raczej się nie przegrzewa.
  • REKLAMA
  • #5 11207148
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3524
    Zainstaluj najnowsze sterowniki z www.nvidia.pl

Następnie aktualizujesz DirectX:
    http://www.microsoft.com/download/en/details.aspx?id=35

Podaj model płyty głównej?

Daj screen z programu CrystalDiskInfo.

SPOSÓB WKLEJANIA GRAFIKI
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2053101.html

Co do testowania pamięci użyj memtest86 uruchomiony z bootowalnej płyty.
    Ściągnij stąd:
    http://www.memtest.org/#downiso
    Rozpakuj, nagraj obraz na płytę i uruchom z niej komputer.
    (dwa przejścia programu).
  • REKLAMA
  • #6 11208279
    kamil867
    Poziom 10  
    Direct już mam najnowszy, płyta główna Msi 1996. Zaraz sprawdze tego CrystalDiskInfo i dam edit

Co do błędu przy Draenor, nie mam obecnie tego na kompie, takze nie mam możliwości wstawić
  • REKLAMA
  • #9 11209665
    kamil867
    Poziom 10  
    Nazwa płyty: SocketAM2 N1996 MSI
    Artaa zasilacz sprawuje się już 3 lata, bez żadnej awarii. Także zostanie

Skan:Gry włączają się tylko raz, dzieje sie tak od formatu
  • #10 11209960
    movzx
    Poziom 40  
    Ocena: 1267
    kamil867 napisał:
    zasilacz sprawuje się już 3 lata, bez żadnej awarii. Także zostanie
    Jeśli wiesz lepiej niż goście którzy siedzą tu od 6 lat, to po co pytasz? Takich pseudozasilaczy jest tu na forum pięć dziennie, i w 4/5 przypadków wymiana rozwiązuje sprawę (o ile zasilacz nie zniszczył już innych elementów komputera).
    Nawet jeśli to nie jest w tym momencie wina zasilacza a Ty poniesiesz znaczny nakład w wysokości złotych osiemdziesiąt, to sprzęt przynajmniej nie będzie narażony na awarię w najmniej spodziewanym momencie.
    Naprawdę, problem tandetnych zasilaczy to nie odkrywanie Ameryki, więc nie kombinuj.
  • #11 11210098
    himan
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    Radziłbym przeskanowac system pod kątem wirusa Jeefo, gdyż objawy wymienione przez autora mogą na niego wskazywać.
  • #12 11210342
    kamil867
    Poziom 10  
    @himan skąd wirus po formacie? Aktualnie mam tylko na kompie Cs( steam w płyty) i sterowniki.

@movzx Po co mam teraz wymieniać zasilacz na inną 350? Skoro za 3 tyg. kupuje lepszą kartę graficzną oraz kilka komponentów w tym zasilacz mocniejszy. Dlatego ten obecny zostanie.
  • #13 11211106
    grzemach
    Poziom 21  
    Ocena: 25
    widzisz, masz bardzo nietypowe objawy. Nie ma możliwości zdalnie jednoznacznie powiedzieć co jest przyczyną problemu.
    Ty na wstępie odrzucasz zasilacz, nawet nie wykonałeś pomiaru napięć jak prosiłem.
    Nie widzę informacji o wynikach z memtestu.

Na każdym kroku mamy Ci robić wypracowanie dlaczego dana rzecz może być problemem?

Nie masz antywirusa? Możesz mieć skądś wirusa. Zainstaluj przeskanuj.
    Masz beznadziejny zasilacz, nie chcesz wykonać pomiarów - to na jakiej podstawie mamy CI powiedzieć co jest do wymiany? Może być masa rzeczy, a może to być dosłownie pierdoła. Ale bez współpracy nie masz szans aby dojść do sedna sprawy.
  • #14 11211206
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    kamil867: nie masz obowiązku stosowania się do porad udzielanych Ci przez forumowiczów. Zatem dyskusja problemu jest niepotrzebna - Ty wiesz lepiej, co masz zrobić. Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z komputerem, który po formacie i reinstalacji systemu Windows nie uruchamia gier (z wyjątkiem CS) poprawnie. Po pierwszym uruchomieniu gier, takich jak Metin Draenor2 i Mafia 2, występują błędy, a kolejne próby uruchomienia kończą się niepowodzeniem. Użytkownik zainstalował wszystkie sterowniki, ale nadal występują problemy. W odpowiedziach sugerowane są różne kroki diagnostyczne, w tym sprawdzenie zasilacza (Power Man), test pamięci (memtest86), aktualizacja sterowników graficznych z NVIDIA oraz monitorowanie temperatury i stanu dysku twardego. Użytkownik odrzuca wymianę zasilacza, planując zakup nowego sprzętu w przyszłości. Pojawiają się również sugestie dotyczące potencjalnych wirusów, mimo że użytkownik twierdzi, że po formacie nie ma zainstalowanych innych programów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA