logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przesłać sygnał napięciowy przez wewnętrzną centralę telefoniczną?

pawst 14 Sie 2012 15:07 1485 4
  • #1 11208027
    pawst
    Poziom 10  
    Witam,

Z góry przepraszam jeśli trafiłem do złego działu, od razu prośba do jakiegoś życzliwego moderatora aby przenieść do odpowiedniego.

Postaram się krótko wyjaśnić problem, może w trakcie uda mi się na bieżąco uzupełniać pewne nie domówienia.

Pytanie jest następujące, mam dostępną wewnętrzną centrale telefoniczną na terenie jakiegoś zakładu. W telefonie A, mam zamontowane pewne urządzenie - bez szczegółów- które na swoim wyjściu wystawia pewne napięcie, czy jest jakaś możliwość aby to napięcie zmodulowac odpowiednio i wpuścić w istniejącą instalacje telefoniczną bez żadnych zakłóceń, a na drugim końcu w telefonie B, je odebrać i wykorzystać w pożądany przeze mnie sposób? Nie chcę żeby gdzieś po drodze mi ten sygnał wycięło ale też nie chce aby wpływało na działanie linii telefonicznej.

Założenie jest proste, w telefonie A jest jakiś sygnał który wystawiam, a w telefonie B chce go odebrać w takim samym kształcie.

Będę wdzięczny za udzielenie jakiś wskazówek, tak abym mógł się o coś zaczepić i kombinować dalej.

Pozdrawiam

p.s jeśli coś nie jasno wytłumaczyłem w miare możliwość postaram się rozwiać jakieś wątpliwości
  • #2 11209249
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6028
    Są modemy do transmisji danych cyfrowych po liniach telefonicznych. W paśmie telefonicznym 300-4300Hz niczego niesłyszalnego, nie przeszkadzającego w rozmowie nie zmieścisz. Chyba że ta centrala przeniesie więcej, ale to należało by sprawdzić.

Jeśli to nie tajne ;) to co wiadomo o tym sygnale pasmo? dynamika?

Chcesz to sam budować czy składać z gotowych urządzeń?
  • #3 11225216
    pawst
    Poziom 10  
    Jest to stałe napięcię które ma po prostu zapalić diodę i tyle. Zdaje sobie sprawę że czegoś takiego przez linie telefoniczną nie przeniosę.

Nie ograniczam się w żaden sposób, więc moge zbudować lub moge użyć czegoś gotowego.

Jeśli faktycznie niczego nie zauważalnego w tym paśmie nie zmieszczę, to chociaż żeby jak najmniej przeszkadzało w rozmowie.

Pozdrawiam
  • #4 11225636
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6028
    Jeśli to sygnał binarny i nie zmienia się z dużą częstotliwością to sprawa jest prosta, trzeba podłączyć z jednej strony generator załączany w.w. sygnałem, a na drugim końcu detektor reagujący na częstotliwość generatora (NE567). Sprawa częstotliwości i amplitudy to pole do eksperymentów, ok 3kHz jest maksimum czułości słuchu, więc najpierw próbował bym na drugim końcu pasma. Nic nie wiemy o centrali, warto sprawdzić czy przeniesie częstotliwości z poza pasma telefonicznego (sama linia telefoniczna przeniesie)
  • #5 11231215
    And!
    Admin grupy Projektowanie
    Ocena: 784
    Sprawdź specyfikację centrali, lub zdejmij charakterystykę przenoszenia zestawionego kanału połączenia lokalnego.

Warto spróbować zastosować sprawdzone rozwiązania.

Jeżeli przenoszone są wysokie częstotliwości, można skorzystać z
    czegoś podobnego do sygnału teletaksy (16KhZ),
    Jeżeli przenoszone są niskie częstotliwości można zastosować
    CTCSS.

Jeżeli musi być wykorzystane pasmo foniczne,
    można wykorzystać DTMF
    wtedy jako nadajnik może zostać wykorzystana nawet klawiatura telefonu.

Można także zastosować FSK do przesyłania bardzo krótkich transmisji (np. 100ms).
REKLAMA