logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

szukam instrukcji podłączenia siłowników beninca KB30P-SC

miki771 15 Sie 2012 11:41 3966 8
REKLAMA
  • #1 11210764
    miki771
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    Witam
    Poszukuję instrukcji montażu siłownika Beninca KB30P-SC do centrali Beninca Head.
    Z siłownika wychodzą cztery przewody.Czarny,brązowy,niebieski i żółtozielony.W które wejścia w centrali je włączyć?
  • REKLAMA
  • #2 11223355
    miki771
    Poziom 9  
    nikt nie pomoże?
  • REKLAMA
  • #3 11231237
    yaro77
    Poziom 13  
    Ocena: 33
    Czy kolega przy zakupie nie dostał żadnych dokumentacji DTR?
    Jeśli nie to podpowiem że centrala Beninca Head pozwala sterować dwoma siłownikami na 230V :
    przewód żółto-zielony to uziemienie
    czarny -zacisk 5 dla jednego silnika i 8 dla drugiego
    niebieski-common zacisk 6 dla jednego silnika i 9 dla drugiego
    brązowy-zacisk 7 dla jednego silnika i 10 dla drugiego
    zobacz te linki poniżej: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    W tym zestawie powinien kolega posiadać jeszcze lampę ostrzegawczą, dwie fotokomórki i dwa piloty, w jednym z linków jest instrukcja montażu wraz z wymiarami oraz schemat okablowania.
    Życzę powodzenia. :D
  • REKLAMA
  • #4 11232174
    miki771
    Poziom 9  
    dzięki wielkie za odpowiedź.w instrukcji nie podają który przewód to com.dzisiaj podłączyłem "na sucho"wszystko działa.w sobotę montuję na bramie.
  • REKLAMA
  • #5 11232189
    yaro77
    Poziom 13  
    Proszę bardzo, czyli po weekendzie temat do zamknięcia :D
  • #6 11235545
    miki771
    Poziom 9  
    wiesz może jak i jaki podłączyć przekaźnik czasowy
    aby podłączyć do tej centrali oświetlenie z czujnikiem zmierzchowym do oświetlenia podjazdu w momencie otworzenia bramy
  • #7 11235691
    yaro77
    Poziom 13  
    Są w sprzedaży gotowe lampy z czujnikiem ruchu wyposażone w 3 potencjometry tj. czas świecenia, czułość zadziałania i natężenie oświetlenia przy jakim ma działać. Lampę tą możesz podłączyć pod zaciski zasilania płytki w centrali jeśli będzie wisieć blisko bramy. Jeżeli będą to inne lampy to polecam: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Ewentualnie na aledrogo są tańsze urządzenia, co do podłączenia to jeśli coś wybierzesz to wrzuć nazwy elementów lub zdjęcia listw zaciskowych to jeśli nie ja to ktoś z kolegów elektryków pomoże.
  • #8 11260000
    miki771
    Poziom 9  
    mam jeszcze jeden problem z podłączeniem fotokomórek.mam fotokomórki beninca pupilla.Fotokomórki podłączyłem w następujący sposób: wejścia 1 w fotokomórkach podłączyłem równolegle do wejścia 11 w centrali Head i wejścia 2 w fotokomórkach połączyłem z wejściem 12 w centrali.
    wejście 3 w fotokomórce RX połączyłem z wejściem 23 w centrali i wejście 5 w foto RX połączyłem z wejściem 24 w centrali.
    Coś jest nie tak bo fotokomórki nie działają a brama ani drgnie.
  • #9 11262513
    yaro77
    Poziom 13  
    Czy na pewno masz fotokomórki Pupilla (są też Pupilla B i F) ? Zacisk nr 23 w centrali jest jak najbardziej zarezerwowany dla fotokomórek. Co do reszty to rozbierz obudowy fotokomórek i zrób zdjęcia płytki i zacisków (oczywiście wrzuć tutaj), jedna fotokomórka jest nadawcza i powinna mieć tylko 2 zaciski, druga odbiorcza powinna mieć 4 zaciski, po prawidłowym podłączeniu trzeba jeszcze ustawić fotokomórki aby odbiorcza widziała nadawczą.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał instrukcji montażu siłownika Beninca KB30P-SC do centrali Beninca Head. Otrzymał informacje dotyczące podłączenia przewodów: żółto-zielony to uziemienie, czarny do zacisku 5 (lub 8 dla drugiego silnika), niebieski do zacisku 6 (lub 9), a brązowy do zacisku 7 (lub 10). Użytkownik zainstalował siłownik "na sucho" i potwierdził, że działa. Pojawiły się również pytania dotyczące podłączenia przekaźnika czasowego do oświetlenia oraz problem z podłączeniem fotokomórek Beninca Pupilla, które nie działały prawidłowo. Udzielono wskazówek dotyczących podłączenia fotokomórek oraz ich konfiguracji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA