logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Beninca SA.03 Head - brak napięcia na siłownikach, potrzebne schematy

saxophoneII 20 Mar 2024 19:22 906 13
REKLAMA
  • #1 21012410
    saxophoneII
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Cześć, mam problem ze sterownikiem bramy dwuskrzydłowej. Siłowniki nie działają - takie info od kolegi (dla którego to robię). Przekaźniki ładnie się przełączają zgodnie z sekwencja. Ale wychodzi na to ze napięcie nie jest wystawiane na nie.
    1. Czy siłowniki dla tej Plytki są na 24V czy 230V?
    2. Ma ktoś rysunek ścieżek bądź dokładny schemat a nie opisowy?
    3. Co który przekaźnik realizuje?
    Schemat połączeń sterownika bramy dwuskrzydłowej z zaznaczonymi elementami i połączeniami. Płytka sterownika bramy dwuskrzydłowej z widocznymi przekaźnikami i złączami
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21012428
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1008
    saxophoneII napisał:
    Czy siłowniki dla tej Plytki są na 24V czy 230V?

Siłowniki są na 230 V.
  • REKLAMA
  • #5 21015548
    rokbok
    Poziom 40  
    saxophoneII napisał:
    Czy ktoś może mi powiedzieć który kolor przewodu w siłowniku co znaczy?

Który kolor co znaczy to zależy od tego co montował napęd, ale mogę Ci powiedzieć że podłączone do zacisków 5, 7, 8 i 10 to L (faza), zaciski 6 i 9 to N (neutralny), sprawdź przy zaciskach jakie kolory są pod jakim numerem to przy siłowniku będziesz już wiedzieć.

W/g prawideł niebieski to N, zielono-żółty to uziemienie, brąz, czarny, popielaty to zazwyczaj kolory dla L.
  • #6 21015554
    saxophoneII
    Poziom 13  
    Dzięki za odpowiedz, to co napisałeś to sprawa jasna i oczywista. Mnie interesują trzy kolory, który wychodzą bezpośrednio z aktuatora: czerwony, biały, czarny. Który jest wspólny?, które są kierunkami obrotu?
    Dodam, ze nie mogę zmierzyć rezystancji uzwojeń bo mnie tam nie ma. Potrzebuje od Was najlepiej info, który kolor za co odpowiada a najlepiej model siłownika. Dodam ze to stary model tak jak SA.03 - on może mieć z 15 lat.
    Załączam zdjęcie części naklejki na siłowniku, która niestety jest zawinięta a tym samym nieczytelna.
    Sfotografowana część naklejki na siłowniku Beninca, częściowo zawinięta i nieczytelna.
  • REKLAMA
  • #7 21015589
    rokbok
    Poziom 40  
    saxophoneII napisał:
    Mnie interesują trzy kolory, który wychodzą bezpośrednio z aktuatora: czerwony, biały, czarny. Który jest wspólny?, które są kierunkami obrotu?

Kierunkami obrotów są przewody podpięte pod zaciski 5, 7 i 8, 10, wspólny to zaciski 6 i 9, jakie kolory są podpięte pod te zaciski to należy sprawdzić w centrali sterującej, więcej Ci nie jestem w stanie powiedzieć bo nie ja montowałem ten napęd ;).

Zdaje że Tobie chodzi o kolory przewodów wychodzących z siłownika, no tu też nie jestem w stanie Ci na to odpowiedzieć.
  • REKLAMA
  • #9 21015673
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3597
    Siłownik wygląda na Benincę BOB.
    Sądząc po tych fotkach:
    Szczegółowy schemat elektryczny podłączeń siłownika Beninca BOB
    Osoba trzyma siłownik Beninca BOB z otwartym panelem, obok leży śrubokręt i pilot.

prawdopopdobnie wspólny to czarny (w oryginalnej kostce wpięty w środkowy zacisk) a kierunkowe to biały i różowy (w skrajnych zaciskach kostki), a który do jakiego kierunku, to już do obadania.
    PS.
    Cytat:
    która niestety jest zawinięta a tym samym nieczytelna

Naprawdę ciężko było autorowi fotki ruszyć cztery litery, odwinąć paluchem etykietkę i zrobić czytelniejszą fotkę? Oraz, jak sugerowali przedmówcy - sprawdzić które przewody przyłączeniowe idą do którego zacisku centrali oraz ktorego zacisku Wago w siłowniku i na tej podstawie wydedukować kolor przewodu wspólnego?
  • #10 21015771
    saxophoneII
    Poziom 13  
    Dziekuje za kolory. Autor nie robił zdjęcia z podwinięta etykieta, autor otrzymał takie zdjęcie.
    Będę jechał do tej bramy, czy ktoś mierzył może jaka jest rezystancja na poszczególnych odczepach tego aktuatora, wiadomo ze będzie symetryczna ale ile ona wynosi?
  • #11 21015852
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3597
    Tego akurat nie - ale siłownik podobnej mocy (ok 300W) Faac 414 ma rezystancje: każdy przewód kierunkowy-wspolny - ok 60 OHm, kierunkowy-kierunkowy - ok 120 OHm wiec niezupełnie symetryczny - raczej nie trzy-(np gwiazda) a dwuuzwojeniowy.
  • Pomocny post
    #14 21023892
    rokbok
    Poziom 40  
    saxophoneII napisał:
    po co w tym układzie 12Vac

Do zamka elektromagnetycznego.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z siłownikami w sterowniku bramy dwuskrzydłowej Beninca SA.03, które nie działają pomimo prawidłowego przełączania przekaźników. Okazało się, że siłowniki są zasilane napięciem 230V. Po dalszej diagnostyce stwierdzono pękniętą ścieżkę pod przekaźnikami, co zostało naprawione. Użytkownik pytał o kolory przewodów w siłowniku, które są istotne dla prawidłowego podłączenia. Ostatecznie ustalono, że czarny przewód jest wspólny, a biały i różowy odpowiadają za kierunki obrotu. Dodatkowo, poruszono temat rezystancji uzwojeń aktuatora, która w podobnych modelach wynosi około 60 Ohm dla kierunkowego-wspólnego. Pojawiło się również pytanie o zastosowanie napięcia 12Vac w układzie, które jest używane do zamka elektromagnetycznego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA