logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

cinquecento 900 - zwarcie w instalacji, rozrusznik nie kręci, spadki napięcia

sławomir1991 18 Sie 2012 23:39 5691 17
REKLAMA
  • #1 11222998
    sławomir1991
    Poziom 14  
    Ocena: 35
    Witam, dzisiaj wymontowałem gaźnik z mojego cieniaka(cc 900 gaźnik weber), wyczyściłem i o dziwo odpalił bez problemów. Samochód popracował kilkanaście minut, włączył się wentylator, potem silnik zgasiłem. Po półgodzinie chciałem odpalić i tu pojawił się problem :cry: Po przekręceniu kluczyka na zapłon zapaliły się kontrolki aku, ssania i oleju, ale nie tak jak zwykle skokowo, tylko powoli, jakoś niepewnie. Rozrusznik nawet się nie odezwał. Pierwsze o czym pomyślałem to kabel masy. Wymontowałem, wyczyściłem, sprawdziłem czy nie jest gdzieś przerwany, upalony itd. I nic, dalej to samo. W dodatku po włączeniu świateł zauważyłem, że one też świecą "w pół prądu". Sprawdziłem styki alternatora-nic,wymontowałem rozrusznik, wyczyściłem, automat także, sprawdziłem "na sucho" i ok, kręci. Zamontowałem do samochodu-dalej to samo. Multimetr po przekręceniu stacyjki wskazywał spadek napięcia z 12,64V na 8V, przy próbie odpalenia nawet na 6-4V. Rozrusznik zaczął "pykać". Sprawdziłem kable pod maską-nic się nie grzeje, sprawdziłem bezpieczniki-i nic. Usterka naprawiła się sama:po przekręceniu kluczyka na zapłon włączyłem wszystkie światła i szukałem zwarcia. Świeciły "w pół prądu" i nagle rozbłysły skokowo. Samochód odpalił od strzała.

I tutaj mam pytanie: Co mogło powodować zwarcie po przekręceniu stacyjki?Na pewno nic co jest podpięte przez bezpieczniki, bo żaden się nie przepalił.

Odłączyłem na noc aku, boję się zwarcia, a muszę je znaleźć żeby coś się jeszcze nie zapaliło, albo nie uszkodziło na poważnie.

Ma ktoś propozycje, gdzie szukać?
  • REKLAMA
  • #2 11223005
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 11223154
    sławomir1991
    Poziom 14  
    Rozumiem, ale w których miejscach?
  • REKLAMA
  • #4 11223164
    nikusert
    Poziom 41  
    Ocena: 1753
    Witam
    Najpierw sprawdziłbym klemy ,bo na nich robi się skorupa,zwłaszcza na +,a potem zwłaszcza masy.
  • #5 11223768
    sławomir1991
    Poziom 14  
    Jeszcze raz wyczyściłem wszystkie dostępne styki, podładowałem aku i odpalił 1 raz a potem już nic, tylko to "pykanie" z rozrusznika. Jak się przytrzyma chwilę na rozruch, to słychać, że się aku gotuje...

Może to jednak szczotki? Albo te blaszki w automacie co się zwierają i zamykają obwód?
  • #6 11223801
    Zico63
    Poziom 37  
    Ocena: 1036
    Testowo raz odpalić z pożyczonego akumulatora lub "na pożyczkę" kablami. Gdy sytuacja będzie trwać, przyjrzałbym się uważnie rozrusznikowi.
  • Pomocny post
    #7 11223949
    Pawel wawa
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4430
    Zico63, mam wrażenie, ze akumulator uszkodzony wewnątrz. Niestety tylko wymiana.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 11224119
    nikusert
    Poziom 41  
    Jak bulgocze i leci dymek z akumulatora(celi)to uszkodzony akumulator przerwa lub zwarcie jednej celi na bank.
  • #9 11224145
    sławomir1991
    Poziom 14  
    Wyjąłem cały rozrusznik, wyczyściłem, automat też, nasmarowałem i stale to samo. Kilka razy odpalił, potem cisza. Na innym akumulatorze " na sucho" działał rozrusznik. Sprawdziłem "na krótko" i ani automat ani rozrusznik się nie odezwał. Napięcie na aku 12,54V niby ok, ale wieczorem spróbuję na tym drugim odpalić.
  • #10 11224225
    nikusert
    Poziom 41  
    To co napisałeś ( Sprawdziłem "na krótko" i ani automat ani rozrusznik się nie odezwał),to oznacza że zamontowałeś do auta i taki objaw?,jeżeli tak to zobacz jeszcze raz masy,oraz gruby zacik (+)ten co idzie do rozrusznika.Często zgnije lub zaśniedzieje przewód w końcówce.
  • #11 11224257
    Pawel wawa
    sławomir1991 napisał:
    Wyjąłem cały rozrusznik, wyczyściłem, automat też, nasmarowałem i stale to samo.

Czuję zbliżające się kłopoty... Do teraz miałeś tylko akumulator do wymiany!
  • #12 11224312
    nikusert
    Poziom 41  
    Jeżeli rozrusznik raz kręci ,raz nie,to może być rozlutowany wirnik(jedna lub kilka lamel).Często tak bywa ,a nie każdy zwraca na to uwagę.
  • #13 11224717
    Pawel wawa
    Ludzie czytajcie, nie piszcie bzdur.
    sławomir1991 napisał:
    Po przekręceniu kluczyka na zapłon zapaliły się kontrolki aku, ssania i oleju, ale nie tak jak zwykle skokowo, tylko powoli, jakoś niepewnie. Rozrusznik nawet się nie odezwał. Pierwsze o czym pomyślałem to kabel masy. Wymontowałem, wyczyściłem, sprawdziłem czy nie jest gdzieś przerwany, upalony itd. I nic, dalej to samo. W dodatku po włączeniu świateł zauważyłem, że one też świecą "w pół prądu".

Proszę z tego cytatu wyciągnąć wnioski i odczepić się od rozrusznika!
  • #14 11225418
    sławomir1991
    Poziom 14  
    Problem rozwiązany. :D AKUMULATOR Wyjąłem do podładowania aku i sprawdziłem poziom elektrolitu, okazało się , że w jednej z cel jest zwarcie, aż korek okopcony był...Aku przy jakimkolwiek obciążeniu(np. włączenie zapłonu)dymił lekko i się gotował. Założyłem inny i cienki aż bzyknął, wszystko działa, jutro jadę po nowy akumulator. Pożytek z tego taki, że posprawdzałem kable i styki.

Jaki akumulator polecacie do cienkiego? Ja nawykłem do Centry. Ile może kosztować, żebym nie przepłacił?

I co myślicie o tych akumulatorach z "oczkiem" co zmienia kolor i pokazuje przez to stan naładowania?
  • #15 11225442
    enauto
    Poziom 29  
    Ocena: 382
    sławomir1991 napisał:
    I co myślicie o tych akumulatorach z "oczkiem" co zmienia kolor i pokazuje przez to stan naładowania?

To oczko pokazuje tylko stan celi, w której jest zamontowane - a pozostałe pięć ? Wg mnie szkoda kasy. Akumulator 44Ah wystarczy.
  • REKLAMA
  • #16 11225451
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 11225793
    wopor
    Poziom 32  
    Ocena: 704
    Witam, jest jeszcze do wyjecia alternator, reflektory itd, a kol sławomir zamiast uczyć sie na błedach czytaj co piszą postowicze ,kol Paweł napisał że aku poszło spać a kol zico podał sposoba na szybką diagnoze drugie aku ale!!! :D lubimy sobie utrudnić życie bo proste rozwiazania nas nie interesują jak aku, powodzenia
  • #18 11226170
    sławomir1991
    Poziom 14  
    Jakie zadanie ma kolego wopor do spełnienia twój post to nie rozumiem. Musiałem zaczekać aż ojciec wróci samochodem, żeby mieć drugi aku, w międzyczasie sprawdziłem rozrusznik i inne pierdoły. Najważniejsze, że problem w końcu rozwiązany.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z rozruchem Fiata Cinquecento 900, który po wymianie i czyszczeniu gaźnika działał przez krótki czas, a następnie przestał odpalać. Po przekręceniu kluczyka kontrolki zapalały się powoli, a rozrusznik nie reagował. Użytkownik sprawdził kable masy, akumulator oraz rozrusznik, jednak problem nadal występował, a napięcie spadało do 4-6V przy próbie uruchomienia. Po wymianie akumulatora na nowy, problem został rozwiązany. Użytkownik zasięgnął również porady dotyczącej wyboru nowego akumulatora, preferując markę Centra.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA