logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Cinquecento 900 - Rozrusznik nie kręci, migają kontrolki, szaleją przekaźniki

jaarex 09 Wrz 2017 19:38 5757 15
REKLAMA
  • #1 16690343
    jaarex
    Poziom 15  
    Ocena: 78
    Witam.
    Problem z CC900
    Podczas próby zapłonu, szaleją dwa przekaźniki nad komputerem, migają trzy kontrolki na desce rozdzielczej (kontrolka akumulatora, ssania i oleju)
    Akumulator oczywiście jest sprawny, światła mijania podczas próby zapłonu nie przygasają. Zamiana przekaźników miejscami (są identyczne) nic nie dała.
    Napięcie na akumulatorze 12,7V podczas zapłonu 12,3V

Poproszę o wstępną diagnozę
  • REKLAMA
  • #2 16690361
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2986
    Urwany przewód masowy pomiędzy nadwoziem a silnikiem.
    Zapnij na chwilę gruby przewód rozruchowy (taki do pożyczania prądu w zimie) pomiędzy dobrą masę nadwozia a silnik i zobaczysz, że odpali bez problemu.
  • #3 16690959
    jaarex
    Poziom 15  
    Bezpośrednio z akumulatora (-) jest podłączona masa do silnika, podłączyłem przewodem od ładowania (-) akumulator i nadwozie (śruba po prawej stronie) bez zmian. Przekaźniki szleją, słychać pompę, rozrusznik niekręci.
    Sprawdziłem zasilanie na rozruszniku. Na grubszym czerwonym przewodzie jest cały czas 12V na tym cieńszym pojawia się 12V w sytuacji gdy próbuję zapalić.

Więc chyba to rozrusznik?
  • REKLAMA
  • #5 16690969
    jaarex
    Poziom 15  
    Napięcie na akumulatorze 12,7V podczas zapłonu 12,3V akumulatora nie podejrzewam bo nawet na słabszym akumulatorze powinien zakręcić.

Wymontuję rozrusznik i podłączę na krótko nie jest to za bardzo skomplikowane urządzenie silnik i elektromagnes.
  • #7 16690994
    jaarex
    Poziom 15  
    Silnik rozrusznika podłączony na krótko działa, natomiast zębatka nie wysuwa się. Poprosiłbym o jaki opis rozmontowania układu elektromagnesu "krok po kroku".
  • #8 16691003
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #9 16691080
    jaarex
    Poziom 15  
    Cinquecento 900 - Rozrusznik nie kręci, migają kontrolki, szaleją przekaźnikiDSC_21..JPG (787.31 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Wymontowałem rozrusznik i on jest uszkodzony, nie wysuwa się zębatka po podaniu napięcia. Silniczek rozrusznika kręci się razem z zębatką która się nie wysuwa a tym nie zazębia się z kołem.
  • #10 16691095
    g107r
    Poziom 41  
    Ocena: 985
    Niby masa przy tych kontrolkach, natomiast autor napisał "rozrusznik nie kręci", "zębatka nie wysuwa się".
    Odkręcasz przewód zasilający silnik rozrusznika, ten w żółtej koszulce, on "na krótko" uruchamia rozrusznik?
    Z przodu rozrusznika, od strony zębatki/bendixa będziesz miał zapewne 2/3 małe śrubki. Po ich odkręceniu wysuniesz elektromagnes, mały walec. Z rozrusznikiem zostanie rdzeń elektromagnesu wraz ze sprężynką go odpychającą w środku elektromagnesu.
    Rdzeń trzeba wypiąć z dźwigni wysuwającej bendix/zębatkę.
    Masz pewnie uszkodzone uzwojenie wciągające rdzeń, lub kończą się szczotki silnika.
    Łożyskowanie wirnika sprawdź, małe na oko luzy, będą kleić wirnik do stojanu, co może być widać na wirniku, który będzie w takim przypadku ocierał o stojan - hamował.
  • REKLAMA
  • #11 16691120
    jaarex
    Poziom 15  
    Po podłączeniu (-) na masę i (+) na żółty przewód, uruchamia się jedynie silnik. Natomiast gdy podłączę tak jak powinno być, silnik się uruchamia ale zębatka pozostaje schowana. Postępuję zgodnie ze schematem elektrycznym. Cinquecento 900 - Rozrusznik nie kręci, migają kontrolki, szaleją przekaźnikiDSC_2106..].JPG (704.4 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Po południu rozbiorę ten elektromagnes i sprawdzę co tam się stało, że zębatka się nie wysuwa.
  • #12 16691128
    g107r
    Poziom 41  
    Ocena: 985
    Żeby wysunęła się zębatka, musisz zasilić rozrusznik tak jak był w samochodzie. Gruby kabel do akumulatora, cieńszym uruchamiasz elektromagnes, który wysuwa zębatkę i dopiero uruchamia silnik.
    jaarex napisał:
    silnik się uruchamia ale zębatka pozostaje schowana
    Bendix padł, urwał się zaczep rdzenia, lub coś z dźwignią która je łączy...
  • #13 16691139
    nikusert
    Poziom 41  
    Ocena: 1752
    Witam .
    Może być to co pisze Kolega G107r, lub zapieczony bendix na osi wirnika, wystarczy przemyć i nasmarować.
  • #14 16691480
    jaarex
    Poziom 15  
    Rozrusznik ożył, problem był z lutami oraz korozją podkładek i nakrętek przy korpusie elektromagnesu. Sprawdziłem silnik komutator i szczotki i jak na 21 lat są jeszcze w dobrym stanie. Odessałem stary topnik wyczyściłem styki, sprawdziłem elektromagnes na szczęście był sprawny, usunąłem rdzę z nakrętek, założyłem nowe podkładki zabezpieczyłem silikonem aby nie dostawała się wilgoć, poskładałem całość do kupy. Przed powrotnym montażem sprawdziłem czy działa na krótko podłączając go pod akumulator wg schematu (masa na obudowie) gruba śruba (+) a ta cieńsza rozruch na chwilę (+) z akumulatora. Dzisiaj podjechałem rowerem na łódzką giełdę i kupiłem dwa przekaźniki za 10zł które są w znacznie lepszym stanie niż te co "szalały" u mnie przy zapłonie. Opisałem dość dokładnie moją usterkę, możliwe że u innych może być problem z masą silnika a nadwoziem u mnie ten problem na razie nie wystąpił.

Także dzięki za zainteresowanie tematem rozrusznika
  • #15 16697321
    jaarex
    Poziom 15  
    sanfran napisał:
    Urwany przewód masowy pomiędzy nadwoziem a silnikiem.

Przewód o którym pisał SANFRAN również wymagał wymiany, pomiar miernikiem między (-) akumulatora a obudową silnika i nadwozia przy przekręceniu kluczyka w pozycję 2 wynosił 3V. Po zdemontowaniu zbiornika wyrównawczego płynu chłodniczego zauważyłem skorodowany przewód masowy. Kupiłem gotowy płaski przewód miedziany z oczkami w otulinie. Podłączyłem dodatkowy przewód od (-) akumulatora do nadwozia i do silnika oraz od strony komputera doprowadziłem przewód masowy do (-) akumulatora.

Mam nadzieję że już nic się nie wydarzy :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z rozrusznikiem w modelu Cinquecento 900, gdzie podczas próby zapłonu nie kręcił on silnika, a kontrolki na desce rozdzielczej migotały. Po wstępnej diagnozie i wymianie przekaźników, użytkownik stwierdził, że rozrusznik działa na krótko, ale zębatka nie wysuwa się. Po dalszych badaniach okazało się, że problem leżał w uszkodzeniu elektromagnesu oraz korozji na połączeniach masy. Po wymianie uszkodzonych elementów i poprawie połączeń, rozrusznik został naprawiony, a kontrolki przestały migotać.
REKLAMA