logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Epson Stylus DX4450 - Jak przywrócić jakość druku po długiej przerwie?

ineses 19 Sie 2012 12:46 3636 3
REKLAMA
  • #1 11223894
    ineses
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Witam. Posiadam urzadzenie wielofunkcyjne Epson Stylus DX4450.

Ostatnimi czasy mało go uzywam. Po dluzszej przerwie - ok 6 m-cy, znow cos tam na niej wydrukowalam.
    Niestety bylam nieobecna w domu i nikt nie mogl wykonywac chocby malego druku w ciagu tych miesiecy.
    3 strony mialy tekst w kolorze czerwonym (mimo obecnosci wszystkich 4 kolorow tuszu), a nastepne 2 juz wyblakle,
    po czym zaczela wypuszczac juz puste biale kartki z ledwo widocznym malym centymetrowym nadrukiem.

Czyscilam z 30 razy za pomoca oprogramowania jak i recznie (za pomoca przyciskow na urzadzeniu).
    Wymienilam tusze. Obecnie uzywam zamiennikow. Na potrzeby sprawdzenia i po przeczytaniu licznych postow na podobne tematy,
    uzylam oryginalnych tuszy, jednakze nadal urzadzenie drukje bez pozostawienia sladu, poza paroma czarnymi kreskami.

Chcialam wyjac glowice i je przeczyscic (udroznic) plynem do tego celu. I tu jest problem. W tym modelu mozna wyjac kadridze z karetki ale samej karetki juz nie moge.
    Nie wiem jak to zrobic. Nigdzie nie znalazlam na to odpowiedzi. Moze wiec ktos tutaj moglby mi pomoc.
    Jezeli wyjmowanie calej karetki nie jest potrzebne t rowniez prosze o instrukcje - co nalezy zrobic. Oczywiscie porada typu - pojsc do serwisu - jest zbedna.
    Chcialabym bowiem samodzielnie ja naprawic i ewentualnie po niepowodzeniu oddac ja w rece fachowcow.

Bardzo prosze o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 11224715
    11111olo
    Poziom 42  
    Ocena: 795
    Głowica zaschła i nie jest fajnie. To niestety wada atramentówek - nie drukujesz to głowica zasycha i nadaje się tylko do wymiany.
    Możesz próbować ją odmoczyć ale gwarancji nie ma że się uda.
    Demontaż jest niestety problematyczny i trzeba rozkręcić "pół drukarki".
  • REKLAMA
  • #3 11225032
    ineses
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Tak więc mogę wymoczyć głowicę lecz będzie problem z samym jej wydostaniem.
    Szkoda, mam mnóstwo czasu i chętnie bym się w to pobawiła.
    Może jednak jest jakaś strona z instrukcją jak to zrobić? A może ktoś ma jeszcze jakiś inny pomysł?
    Sama myślałam o tym by napełnić płynem udrażniającym pojemniki z tuszem i zacząć normalnie drukować,
    w celu oczyszczenia jej. Nie wiem tylko czy to coś da. moczenie głowicy przez dłuższy czas na pewno dałoby lepszy rezultat.

11111olo wspominasz o wymianie głowicy - a jaka jest tego cena? tak orientacyjnie pytam.
    Może lepiej po prostu kupić coś nowego :( a jak oddam do serwisu to usłyszę cenę z kosmosu.
    Poza tym, problem tkwi w tym że ja często wyjeżdżam na dłużej. Dlatego pytam o samodzielne metody naprawy.
    Nie ma bowiem sensu za każdym razem (co kilka m-cy) oddawać urządzenie do naprawy.
  • #4 11225120
    11111olo
    Poziom 42  
    Ocena: 795
    Kiedyś miałem Canona Pixma IP3000. Tam głowica był normalnie demontowalna jednak niedługo po gwarancji padła. Nowa kosztowała coś około 250 zł (za drukarkę dałem 380zł). Nie wymieniałem głowicy tylko sprzedałem drukarkę i kupiłem laserową mono. Tą także sprzedałem i kupiłem laser kolor. Mam po problemie z zasychaniem.
    Wadą jest to że nadaje się raczej do drukowania prostych rzeczy w kolorze - do zdjęć zupełnie się nie nadaje.

Co do wymiany to nie ma raczej sensu bo koszt będzie podobny do ceny nowej drukarki.

http://www.youtube.com/watch?v=i78Tu3RVO3s&feature=related
    Znalazłem fil jak można udrożnić głowicę - to co prawda inny model drukarki ale zasada jest taka sama.
REKLAMA