logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo Y530 - zacięcie obrazu przy obciążeniu, GEFORCE 9600 M GS

Zawsze96 20 Sie 2012 23:07 1473 8
REKLAMA
  • #1 11229006
    Zawsze96
    Poziom 2  
    Witam.
    Niedawno na moim laptopie pojawił się problem.
    Grałem sobie poprostu i nagle obraz jakby zamarzł, nic się nie działo, komputer dalej pracuje i dodam, że przy włączonym dźwięku również i on "pierdzi". Dzieje się tak tylko wtedy, gdy włączam coś co wymaga "większej" wydajności komputera.
    Karta graficzna GEFORCE 9600 M GS.
    Proszę o pomoc czy tu jest coś uszkodzone czy poprostu niepodłączone?
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 11229079
    BILGO
    Poziom 38  
    Ocena: 725
    Zawsze96 napisał:
    Dzieje się tak tylko wtedy, gdy włączam coś co wymaga "większej" wydajności komputera.

Co powoduje wzrost temperatury i przegrzewanie się. Według mnie masz problem ze słabą wydajnością chłodzenia.
  • REKLAMA
  • #3 11229086
    yang32
    Poziom 36  
    Ocena: 100
    Rozebranie laptopa, wyczynienie gruntowne radiatorów z kurzu, ze starej pasty, wyczyszczenie układów ze starej pasty, nałożenie nowej dobrej jakości typu silver 5 - skręcenie prawidlowo chłodzenia i laptopa - recepta na pozbycie się problemu.
  • #4 11229206
    Zawsze96
    Poziom 2  
    Na takich czarnych kwadracikach na procesorze i karcie graficznej były poprzyklejane takie tasiemki nasączone jakby pastą termoprzewodzącą (tak mi się zdawało) co w tym miejscu muszę zrobic aby dobrze je zastapic?
  • REKLAMA
  • #5 11229419
    yang32
    Poziom 36  
    Ocena: 100
    To są termopady - trzeba kupić nowe dobre tej samej grubości, wyczyścić miejsca gdzie były na układach i radiatorze i wymienić. Ja dodatkowo jeszcze przy takiej wymianie daje kropelkę silver 5 pod i nad termopad.
  • REKLAMA
  • #7 11236053
    BILGO
    Poziom 38  
    Ocena: 725
    Zawsze96 napisał:
    Co to jest ten szary pasek z prawej

Odp:
    yang32 napisał:
    To jest termopad

Zawsze96 napisał:
    Czy trzeba to nowe włożyc czy może zostac?

Odp:
    yang32 napisał:
    trzeba kupić nowe dobre tej samej grubości, wyczyścić miejsca gdzie były na układach i radiatorze i wymienić. Ja dodatkowo jeszcze przy takiej wymianie daje kropelkę silver 5 pod i nad termopad.
  • #8 11272048
    Zawsze96
    Poziom 2  
    Niestety po dokonaniu tego nic nie pomoglo. Dodatkowo pojawia się na końcu jakiś blue screen i po włączeniu ponownym są takie kreski na ekraniu jakby od zdyganego obrazu. Są one koloru czerwonego lub niebieskiego i zacząl się sam restowac podczas aktualizacji systemu
  • #9 11272294
    rep-jopek
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Uszkodzeniu uległ układ GPU czeka cie kosztowna naprawa

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z laptopem Lenovo Y530, który objawia się zacięciem obrazu oraz dźwiękiem "pierdzenia" podczas obciążenia, szczególnie w grach. Użytkownicy sugerują, że przyczyną może być przegrzewanie się spowodowane słabą wydajnością chłodzenia. Rekomendowane działania obejmują rozebranie laptopa, czyszczenie radiatorów z kurzu, wymianę pasty termoprzewodzącej na nową, a także wymianę termopadów. Po wykonaniu tych czynności użytkownik nadal doświadcza problemów, w tym niebieskiego ekranu i artefaktów graficznych, co sugeruje uszkodzenie układu GPU, co może prowadzić do kosztownej naprawy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA