logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo y530 - laptop nie włącza się po przegrzaniu podczas gry

hagetaka 03 Sty 2012 23:13 3563 3
REKLAMA
  • #1 10345318
    hagetaka
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam, na wstępie zaznaczę, że przed założeniem tego tematu spędziłem trochę czasu googlując poniższy problem, jednak nie znalazłem definitywnej odpowiedzi (może takiej nie ma). :)

Problem: mój lenovo y530 wyłączył się w trakcie gry (wszystko po prostu zgasło, był dość gorący jak zwykle po kilku godzinach gry) i już nie odpalił. Po wciśnięciu przycisku power zapalają się diody na listwie, dioda power u dołu laptopa i czasami trzy niebieskie kontrolki na górnej listwie (caps, num i bodajże dioda twardziela).
    Do tego odpala dvd (mruga kontrolka, słychać laser), wskaźnik baterii działa. Dioda zasilania przy podłączeniu do kontaktu też świeci.
    Ekran oczywiście czarny.
    Nie kręci się wiatrak, nie słychać też twardziela.
    Rozkręciłem go, spojrzałem pod radiator, procek ani grafika nie wyglądają na spalone, przy okazji nałożyłem nową pastę (stara była twarda jak cement). Przeczyściłem też żeberka radiatora - przyznaję że były dość zapchane.

Jaka może być diagnoza? W serwisie żądają 40 euro za samo spojrzenie, więc nie jestem pewien czy się opłaca, biorąc pod uwagę potencjalne koszty wymiany komponentów.
  • REKLAMA
  • #2 10345518
    Vogelek23
    Poziom 34  
    Ocena: 84
    hagetaka napisał:
    Jaka może być diagnoza?
    Wstępna - przegrzanie któregoś elementu. Ale proszę nie oczekiwać od nas cudów, bo nie jesteśmy jasnowidzący.
    Sprzęt musi zostać zdiagnozowany w warunkach serwisowych, a nie na kolanie i przez forum.
  • REKLAMA
  • #3 10345607
    hagetaka
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Dzięki, cudów nie oczekuję. Miałem nadzieję na zawężenie poszukiwań. Albo tego że ktoś napisze 'to tylko przepalony wiatrak, wymień i będzie git' (ale to już raczej cuda: )
  • #4 10345676
    Vogelek23
    Poziom 34  
    Ocena: 84
    Jeśli Ideapad Y530 Kolegi posiada kartę grafiki GeForce 9300M GS, to ma Kolega niemal pewną diagnozę - uszkodzony chipset grafiki (wada fabryczna układu).
    Aby prawidłowo i skutecznie naprawić tą usterkę, konieczna jest wymiana układu na wersję bez wady fabrycznej.
REKLAMA