logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

28F010 - błąd programowania przy użyciu Willem, alternatywne metody?

mediums 22 Sty 2005 15:32 3070 7
REKLAMA
  • #1 1160792
    mediums
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam Kolegów !!!
    Mam problem z zaprogramowaniem 28F010. Przy programowaniu Willemem wyskakuje błąd programowania. Czym zaprogramować tego eproma
  • REKLAMA
  • #2 1162022
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1577
    jaki 28F010 ? jaki blad programowania ?
    mam obok kostke intela P28F010 - dziala (Willem) , kiedys AMD AM28F010 tez bez problemu (tez Willem)
  • REKLAMA
  • #3 1162615
    mediums
    Poziom 11  
    witam ponownie. Chcę wgrać zawartość bin-a który jest w załączniku. W moim Willemie pamięc jest kasowana i odczytywana poprawnie natomiast przy programowaniu pokazuje "Błąd w 0x007FFE układ=0xFF bufor=0xF0" . Programuje ten układ po raz pierwszy i nie wiem czy jest to wina pliku wsadowego czy też robię coś nie tak.

Dodano po 2 [minuty]:

plik bina który wgrywam

Dodano po 13 [minuty]:

bin
    Załączniki:
    • 28F010.zip (412 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 1163039
    mediums
    Poziom 11  
    KOŚĆ jest nowa. Mogę ją skasować i odczytać, czy możecie koledzy sprawdzić ten wsad który załączyłem, może to jest przyczyną występowania błędu programowania.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 1167162
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1577
    ten plik ktory zalaczyles ladnie sie spakowal - a to dlatego ze prawie caly sklada sie z FF. Dopiero pod adresem 0x007FFE (obejrzyj sobie ten plik na zakladce 'Buffer' programu) pojawia sie inny bajt: F0 (tak jak Ci program podpowiada w czasie bledu). Nie wsad jest przyczyna (mozesz sobie nawet plik tekstowy zarzuic ze swoim wierszem i ma sie zaprogramowac). Byc moze, jak nie z kostka to cos zle z programatorem bo wywala blad przy zapisie bajtu innego niz FF.
  • #7 1195375
    mediums
    Poziom 11  
    Podziękowania wszystkim którzy pomogli mi przy rozwiazaniu problemu. Po analizie wypowiedzi prześwietliłem Willema i okazało się że programator podaje za wysokie napięcie w czasie programowania i to uszkadza programowane układy. Wszystkim jeszcze raz TNX. Temat uważam za zakończony.
  • REKLAMA
  • #8 3771417
    myduis
    Poziom 11  
    Wznawiam temat...

Mam kosci (nowe) AM28F010-120PC DIP32, niestety willem pcb3a nie widzi ich...
    Kombinowalem z roznymi ustawieniami i nic. Nawet ID kosci sie nie wyswietla. Soft mam v97g Inne flashe i epromy smigaja az milo.

Wie ktos moze, jak je zaprogramowac? :/

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył programowania pamięci EPROM 28F010 za pomocą programatora Willem, gdzie pojawiał się błąd programowania przy zapisie bajtu różnego od 0xFF, wskazany na adresie 0x007FFE. Pamięć była nowa, kasowanie i odczyt działały poprawnie, co wykluczało uszkodzenie układu. Analiza pliku wsadowego wykazała, że większość danych to 0xFF, a błąd pojawiał się przy zapisie wartości 0xF0. Ostatecznie przyczyną problemu okazało się zbyt wysokie napięcie programowania generowane przez programator Willem, które uszkadzało układy podczas zapisu. Po korekcie napięcia problem został rozwiązany. W dyskusji pojawiła się także wzmianka o problemach z wykrywaniem kości AM28F010-120PC DIP32 przez Willem PCB3a z oprogramowaniem v97g, mimo poprawnej obsługi innych pamięci.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA