logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opinia o procesorze Celeron D 3.06GHz, Socket 478, FSB 533MHz, 256KB Cache

Karoo 22 Sty 2005 16:40 2019 20
REKLAMA
  • #1 1160965
    Karoo
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Procek przedstawia sie tak :
    Typ procesora: Celeron D
    Typ gniazda procesora: Socket 478

Częstotliwość taktowania procesora: 3060 Mhz
    Częstotliwość szyny FSB: 533 MHz
    Pojemność pamięci cache: 256 KB

Prosze o podzielenie sie opiniami co o nim myslicie? Dzieki za odp.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 1161930
    bumek
    Poziom 15  
    Ocena: 20
    zamiesciles tego posta w dziale overclocking wiec pewnie bedziesz chcial go podkrecic. jesli tak, to qp najwolniejszego "D" czyli o ile sie nie myle 2,4 GHz. taka jest regula ze najwolniejsze proce daja sie najwiecej podkrecic gdyz sa produkowane w tej samej technologii co te najszybsze. moj kolega ma takiego i na chlodzeniu wodnym podkrecil go do 3,8 Ghza stabilnie mu chodzi cos kolo 3,5 GHz
  • REKLAMA
  • #4 1162001
    Re!
    Poziom 16  
    nie przepadam za celeronami ..sa strasznie słabe i bez szans na wiekszy oc
  • REKLAMA
  • #5 1162094
    gladzio75
    Poziom 19  
    Ocena: 3
    Postaw na Athlona64 3000+. Bije tego Cela na łeb. Pozdro
  • #6 1163472
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6529
    Celerony są jednymi z najlepiej kęcących się procesorów jakie są. Już od czasów Coppermine nie było specjalnym wyczynem podkręcenie o 33% (czyli z FSB 66MHz na 100MHz) a nawet więcej. Oczywiście zawsze dotyczy to najwolniejszych wersji, najszybsze nie kręcą się prawie wcale.
    Celeron D jest dość wydajnym procesorem (bije na głowę Northwood Celerony) ale przegrywa w konkurencji z niżej taktowanym Sempronem 3100+ zarówno pod względem cenowym jak i wydajności.
    Dodatkowo Celeron D 3GHz dostępny jest tylko pod podstawkę LGA, a płyty te są drogie i wymagają kart graficznych PCI-E.
  • #7 1163628
    gladzio75
    Poziom 19  
    Tak wiec tak jak mowilem Celeron sux. a AMD RULEZ!!!!!!!! Bierz AMD bracie i chrzań Intel`a!!!! Pozdro
  • #8 1163712
    tzok
    ... następny "procesorowy rasista".
    Ja tam wolę Intel'a i co mi zrobisz?
  • #9 1163743
    gladzio75
    Poziom 19  
    Tzok---- nic Ci nie zrobie bo nawet nie mam zamiaru. Sam cierpisz i jestes naciagany przez INTEL`a. Intel ma niby takie doskonale taktowania a tu byle Sempron 3100+ bije celka KTORY MA AZ 3.06GHZ. HEHE INTEL sux. Pozdro dla wszystkich uzytkownikow INTEL`a. Sam mam Athlona 2000+@2600+. Procesor stary ale jary. W dodatku AMD sa o wiele tansze od INTEL`a.
  • #10 1164001
    tzok
    Nie lubię problemów - nie lubię AMD, wybieram procesor mniej wydajny i droższy ale za to stabilniejszy i co dla mnie istotne oryginalny (autorem sukcesu PC jest w duże mierze Intel).
    Nikomu nie zabraniam kupować AMD ale sam nigdy go nie kupię. Widzę jego zalety i jestem ich świadomy, uważam procesory AMD za ciekawą i atrakcyjną cenowo alternatywę dla Intela. Zauważ jednak, że większość firm softwareowych i placówek naukowych wykorzystuje komputery z procesorami Intela a wśród sprzedawców i serwisantów panuje opinia, że jak ktoś kupi zestaw z Intelem to widzą go pierwszy i ostatni raz a jeśli kupi AMD to zostaje stałym klientem ich serwisu...

Jeśli ktoś potrzebuje taniej platformy dedykowanej głównie do gier to niech kupi AMD i się nie zastanawia nad Intelem ale jeśli kupuje komputer do pracy biurowej to niech rozważy zakup Celerona, bo jest niefajnie gdy komputer się zwiesi np. podczas pisanie pisma w Wordzie czy wprowadzania danych do Excela, z kolei np. w obróbce wideo P4 HT nie ma sobie równych a w innych zadaniach też wolę żeby np. proces trwający na P4 powiedzmy 5h a na Athlonie 4h trwał godzinę dłużej na tym P4 niż zawiesił się na Athlonie po 2h... taki prosty przypadek jak zatarcie wiatraczka w coolerze i Athlon (w najlepszym razie) wisi a P4 - zwalnia do bezpiecznej szybkości i kontynuuje działanie.
  • #11 1164008
    Mampir
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Moje zdanie na temat tego procka jest raczej sceptyczne po pierwsze że to Celeron (Ja jakoś wole AMD :D wiem o gustach się nie rozmawia :) ) ale martwi mnie pamięć cache: 256 KB z tego co się orientuję to od tego bardzo zależy jakość działania procesora ja sam mam 512 KB (jak się nie mylę :) ) i mam kolegę co ma taki sam procesor, RAM, grafę tylko płyta główna się rożni ale też nie za bardzo ale on ma procka z 1 MB cashe i mu komp w niektórych miejscach dużo lepiej chodzi, więc z moich doświadczeń :P ale radzę poszukać procka z minimum 512 KB cache, takie jest moje zdanie, ale jak jest na prawdę to nie wiem.
  • #12 1164083
    Vizzle
    Poziom 21  
    Ocena: 12
    Naprawde jest tak ze pamiec podreczna wiele daje i to jeden ze sposobow na doganianie lepszych (AMD) przez platformy bez pomyslu (Intel). Dobry dowod to gdy AMD wypuscilo procki obslugujace 64b kod intel niemajac co zaprezetowac wepchnol od P4 wiecej cache 2 poziomu i to pozwolilo konkurowac dalej. Ta taktyka jest juz znana w intelu od lat juz dawon temu wydawali "nowe" procki rozniace sie tylko pojemnoscia L2.

A z tym zwalnianiem do bezpiecznej szybkosci jak dalmnie to zabezpieczenie przed nimi samymi moze sobie nieradza w wyscigu MHz i procki o takiej powierzchni wydzielaja wiele ciepla a systemy chlodzace maja klopot z jego odprowadzeniem.

Dobre jest tez to ze sam mam procesor klasy B i cieszy mnie iz w testach bije on spokojnie starsze P4 2,4GHz mimo ze moj ma 1,8GHz. Taka przewaga technologiczna cos znaczy.

Co do stabilnosci to przyznam udalo mi sie nawet zawiesic WinaXP (niby sie nie wiesza) tylko ze na zasilaczu noname doganialem Celka 3GHz. Jak daje standardowe ustawienia to wszystko jest ok nawet katujac go Primem95 i nic mi nie zwolni jak sie podgrzeje.

Bylem z intelem w 98roku kiedy nikt nawet sie niespodziewal ze potega upadnie ale chyba zaspali wyscig technologi dalej goniac te swoje GHz. Teraz jedank bardziej imponuje mi AMD bo za mniejsze piniadze mam lepsza technologie. Kochany intel amlo mu zostalo czasu na przebudzenie oj malo bo nowa era prockow juz nadchodzi. Ciekawe co pokaze 8 rdzeniowy procek ze znaczkiem AMD osobiscie chcialbym miec tylko/az 2 rdzeniowa zabawke HT intela sie umywa do tego pomyslu (nie nowego zreszta ale czy intel tez ma zamiar miec taka technologie)

PS: Co do tego ze AMD nieradzi sobie z MHz to sadze ze poprostu nie musi i tak jest szybsze (jeden z fanow Intela wysmiewal AMD za to ze w Athlonach 64 niema wysokich taktowac co zanczylo dla niego nie opanowanie technologi 0,9)
  • #13 1164115
    Super_mega_turbo_power
    Poziom 11  
    zgadzam sie zprzedmowca
    chcialem napisac to samo
  • #14 1164143
    gladzio75
    Poziom 19  
    Tak wiecc AMD jest gora. Jeszcze mi sie nie zdarzylo zeby podczas pisania pracy w WORD`zie komp mi sie zwiesil. To chyba dzialka procesorow VIA. Ale jesli chodzi o AMD do prac biurowych to niczym sie nie rozni od Intel`a. Kiedys tez mowilem ze AMD to !#@$#@. Ale jak juz kupilem AMD to zupelnie zmienielem zdanie, a nie liczy sie taktowanie tylko moc!!!!! jak juz napisalem Sempron 3100+ bije na glowe Celerona 3.06Ghz chociaz ma duzo mniejsze taktowanie :) Pozdro
  • #15 1164162
    Vizzle
    Poziom 21  
    Niestety suche fakty swiadcza same za siebie. Viva'la AMD.

A co do tego Semprona to podobno szykuje nam sie maly Krol oc i zwiekszajac mu taktowanie do 3GHz (daj panie) wychodzi takie monstrum ze niewiem co ze stajni procesorow B Intela go zatrzyma ciekawe czy P 4 dadza rade.

Takie porowanie prockow o tej samej szybkosci taktowania bylo by arcy interesujace i pokazalo by wreszcie ta technologie na max. Jak ktos na cos takiego natrafi niech napisze to bedzie kropka nad i dal fanow Intela.

PS: Nie sadze zeby oc tego Celka zatrzymalo Sempa po takim skromnym oc.
  • #16 1164176
    gladzio75
    Poziom 19  
    INTEL sux AMD RULEZZZZZZZ !!!!!!! :)
  • #17 1164642
    tzok
    Spójrzmy prawdzie w oczy w bogatych krajach nikt nie kupuje AMD, tam Intel ma zdecydowaną przewagę AMD ma udział głównie w biedniejszych krajach Europy wschodniej...
    Procesory AMD mają przewagę wydajnościową w przypadku nieoptymalizowanego kodu, gdyż są bliżej oryginalnej architektury x86 podczas gdy technologia Intela jest o wiele nowocześniejsza i w zasadzie jedynie emuluje x86 i aby pokazać co potrafi wymaga niestety optymalizowanego kodu a takich programów brak.

Równie istotną dla mnie sprawą jest to, że w przeciwienstwie do AMD, Intel posiada dedykowaną firmową platformę, która zapewnia mu optymalną wydajność (Intel chyba najlepiej wie jak zaprojektować chipset pod swój własny procesor), AMD natomiast chipsetów nie produkuje co uważam za wielki błąd.

Osobiście uważam za najlepszy projekt Intela jądro Northwood i zbieram fundusze na zakup P4 HT właśnie na tym jądrze, jako że jest optymalnym kompromisem pomiędzy zużyciem energii a wydajnością.

Na chwilę obecną jedynym komputerem z procesorem AMD, jest moje stare 386 i niech tak zostanie, kiedyś nawet próbowałem kupić Durona 600 ale okazało się, że Celeron Cu-mine 533 (który bez problemu chodzi na 800MHz) jest znacznie tańszy. Choć płytę pod AMD mam do dziś i jak by ktoś miał tanio Durona do odsprzedania to chętnie kupię, bo tamtego Celerona z płytą niestety musiałem sprzedać.
  • #18 1165492
    Vizzle
    Poziom 21  
    Zoptymalizowany po Intela?
    Jesli tak to to niema sesu aby udowadniac wydajnosc. To tak jakby F1 puscic do rywalizacji z Focusem na rajdziesz Szwecji. Mimo ze ma lepsze osiagi to i tak trasa bardziej pasuje Fordowi.

Nikt nie kupuje AMD jak dla mnie odpowiedzia na to jest przyklad mojego bylego liceum tam wszystkie kompy to Intel i Winy z officem. Wszelkie prace dotyczace procesorow dotyczyly tylko i wylacznie Intele nie wymagano nawet wiedzy o istnieniu alternatywy. Uczyli tam pseudo informatycy, dla ktorych informatyka to tylko ten win office i procek pentium (skad to sie wzielo dalej sa zaslepieni P MMX ? i mysla ze to co kiedys krolowalo dalej jest cool). Moze tez naklady na reklame w TV i gdzie sie da zaprocetowaly i dosszlo do tgo myslenie ze jak cos jest niby lepsze to trzeba za to wiecej zaplacic bo to sie sprawdza w 99% przypadkow dobrz ze jest ten 1%.

Co do dedykowanej platformy to odpowiada mi nForce mimo ze grafiki nvidi bym nie kupil (podobny byly mistrz, ktory oddal pole ATI; no ale teraz seria 6xxx wprowadza zamieszanie), mam wolny wybor co kupie sobie za mobo a ty skad wiesz ze te mostki Intela sa najlepsze i nikt nie zaprojektowal by lepszych. Pomysl malo fenomenalny.

gladzio75: nie tak ostro starym mistrza oddaj jakis chonor milczac o ich nieudolnosci :P.

PS: To ze wiekszosc ludzi popelnia w moim mniemaniu blad to ich sprawa niemusze sie kierowac wyborem wiekszosci mam wlasne zdanie i rozum. Tymbardizej argument na zachodzie robia to czy tamto to malpowanie. Ludize na zachodzie niesa nazbyt rozgarnieci i z technika raczej na bakier (niestety takie mam zdanie o przecietnym uzytkowniku PC na zachodzie). Zapomniales drogi kolego mowiac o zachodzie o Aple to tez tam zadzi hehe wypada tez wspomniec jak powolujemy sie na zachud.
  • #19 1165525
    Super_mega_turbo_power
    Poziom 11  
    panie tzok , panskie "argumenty" wydaja mi sie zbyt ogolnikowe.zwykla przewaga formy na trescia.
    przypomina mi to wypowiedzi z serwisu onetu o grach
    "intel jest lepszy a amd to gowno"
    ale jesli wolisz placi za firme to ok
    pozdrawiam
  • #20 1165757
    tzok
    Jeśli firma jest dobra to nie mam nic przeciwko zapłaceniu jej więcej.

Co do Apple to procesory Motoroli w nich stosowane są bardzo wydajnymi jednostkami i ogólnie to są bardzo dobre i oryginalne komputery (tam nie ma alternatywy - jest tylko jeden dostawca procesorów i nie ma problemów z kompatybilnością i optymalizacją kodu).

Nikomu nie zabraniam kupować AMD ale jeśli ktoś mówi mi, że głupio zrobiłem kupując Inela i że się nie znam, że dałem się ogłupić reklamie i inne bzdury to już mi podpadł... a jeśli do tego pisze 'zachud', 'piniadze' to już w ogóle no comments.

Większość z Was w ogóle nie odpowiada na pytanie, odpowiedzią na pytanie 'co sądzicie o Celeronie D' nie jest 'Sempron jest lepszy'. Stąd próbuję bronić mojego ulubionego producenta CPU i nie zniechęcać nikogo od kupna procesora tej firmy.

Żeby nie było całkiem offtopic:
    - Jeśli nie zamierzasz podkręcać procesora i/lub chcesz trochę oszczędzić na najtańszej płycie weź Celerona D 3.06 (ale płyta koniecznie na chipsecie Intela)
    - Jeśli chcesz bawić się w o/c weź możliwie najwolniejszego Celerona D pod Socket-478 i dobrą płytę (również na chipsecie Intela), pozwalającą na regulację mnożników PCI/AGP/DIMM oraz regulację napięć VCore i Vio.
  • #21 1165792
    Vizzle
    Poziom 21  
    Ok panie tzok moja pisownia to 1 i zaraz zostanie poprwiona (jak zainstaluje Worda bo inaczej niedam rady niewidze tych bledow jak pisze :() a to co jest napisane to 2

Co do tematu to zostal wyczerpany, pokaz gdzie napisalem ze "...że głupio zrobiłem kupując Inela i że się nie znam, że dałem się ogłupić reklamie i inne bzdury.."(bo moze gdzies sie nie kontrolowalem) hehe, wycinasz z kontekstu znaczenia i sie wpieniasz, szkoda zdrwoia.

Jak dla mnie temat zostal juz wyczerpany i pozatym to nie jest temat o AMD vs Intel tylko "Celeron 3.06Ghz co o nim myślicie?".
    O AMD i Intelu zostalo napisane co jest 5 a 10 (w streszczeniu).

Ten kto to przeczyta sam zdecyduje co wybrac moze przkona go AMD a moze Intel.
    Wolna wola na co sie wydaje PLN.

Podsumowanie tematu

✨ Procesor Intel Celeron D 3.06 GHz, Socket 478, FSB 533 MHz, 256 KB cache budzi mieszane opinie. Część użytkowników uważa go za słaby i mniej wydajny w porównaniu do konkurencyjnych procesorów AMD, takich jak Sempron 3100+, który mimo niższego taktowania oferuje lepszą wydajność i korzystniejszy stosunek ceny do jakości. Krytykowana jest także niewielka pamięć podręczna L2 (256 KB), która wpływa na ograniczenia wydajności. Z drugiej strony, Celeron D jest postrzegany jako stabilny i tani wybór, szczególnie dla użytkowników nieplanujących podkręcania. Podkręcanie jest możliwe, zwłaszcza na najwolniejszych modelach Celeron D (np. 2,4 GHz), które można stabilnie podnieść do około 3,5-3,8 GHz przy odpowiednim chłodzeniu. Jednakże procesory te generują dużo ciepła, co wymaga skutecznego chłodzenia. W dyskusji pojawiły się także uwagi o wyższej stabilności i lepszej kompatybilności platform Intela, zwłaszcza w zastosowaniach biurowych i profesjonalnych, podczas gdy AMD jest chwalone za lepszą wydajność w grach i niższą cenę. Wspomniano również, że Celeron D 3.06 GHz jest dostępny głównie w wersji LGA, co wiąże się z wyższymi kosztami płyt głównych i wymaga kart graficznych PCI-E. Ogólnie, wybór między Celeronem D a konkurencją AMD zależy od potrzeb użytkownika, budżetu oraz planów dotyczących podkręcania i zastosowań komputera.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA