logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toyota Verso W58810/86120-0F010 - Trzeszczenie i brak dźwięku w radiu

adi9422 22 Sie 2012 18:30 8016 8
REKLAMA
  • #1 11234561
    adi9422
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Inne oznaczenie to 86120-0F010.

Na ekranie widać normalnie stacje lub że płyta jest w środku. Nie ma dźwięku tylko strasznie trzeszczy/szumi .''Spec'' robił to radio 2 razy ,za każdym razem mówił że lutował jakieś tranzystorki u niego działało na maxa przez ponad 2 godziny potem wsadziliśmy je do samochodu pochodziło 15 minut i tylko trzask w głośnikach i po radiu ;]

czy to może być coś z napięciem ''że za duże lub za małe?'' czy ktoś miał już taki problem ?

Może coś na płycie głównej . nie wiem prosze o pomoc ;]
  • REKLAMA
  • #2 11234802
    mnych
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Witam.Problem trzeba szukać w samochodzie.Warto sprawdzić opór między drutami którymi połączone głośniki i masą. Żadnego oporu nie musi być.
  • REKLAMA
  • #3 11235204
    tolo
    Poziom 35  
    Ocena: 1176
    To nie wina auta tylko radio trzeba porządnie naprawić.
  • REKLAMA
  • #4 11235393
    adi9422
    Poziom 9  
    Myślę że to nie jest wina auta bo auto też już w tym celu było sprawdzane kilka razy i wszystko było ok tylko dziwi mnie właśnie fakt że elektryk podpiął radio w warsztacie i u niego działało całymi dniami na maxa potrafił cały dzien pracować i słuchać muzyki z tego radia a gdy wsadzi się je do mojego samochodu to dosłownie 15 czasem nawet 30 minut ''trzask'' i po dźwięku a na ekranie wszystko jest tylko się potem nie podświetla i kiedy przełączam opcje na CD to na ekranie mruga ''ERROR''..

mnych mógł byś coś jaśniej z tym żeby sprawdzić opór miedzy drutami którymi podłączone są głośniki i masa ?

z góry dzieki
  • #5 11235694
    mnych
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Wiem, że cudów nie istnieje.Tu chodzi o tym, że pali się radio tylko w samochodzie.Mogę mylić się lecz przypuszczam, że gdzieś jedno z przewodów którymi podłączone głośniki może być przetarty na masę samochodu.W skutek pali się układ wzmacniacza .Sprawdzić można zwykłym miernikiem.
  • #6 11235821
    adi9422
    Poziom 9  
    mnych za każdym razem kiedy oddawałem radio do tego samego elektryka lutował on jakieś 2 alternatorki bo za każdym razem je wywalało więc to może być to choć nie jestem pewien niedługo do niego pojadę i odezwę się kiedy będę coś wiedział ale wspomnę mu o Twoim podejrzeniu mam nadzieje że to pomoże
  • #7 11241657
    adi9422
    Poziom 9  
    Radio zostało dziś zrobione i wsadzone na razie gra .. ''Spec'' lutował dziś gorącym powietrzem procesor i 2 tranzystorki(jakieś) ,poczyścił całą płytę główną.Podobno problemem był procesor ,kiedy sie studził to po prostu ''wysiadał'' i teraz tylko czekamy aż może przestanie grać choć nie chciał bym bardzo i kolejnym krokiem bedzie kupienie nowego radia ponieważ podobno 70% tych samochodów ma GŁÓWNY problem w tych radiach siadają właśnie procesory i nie ma sensu bawić się w elektryków bo po jakimś czasie znów bedzie siadało .Poradzili mi kupić nowe radio ale czekam aż to przestanie działać ;]
  • REKLAMA
  • #8 11243234
    tolo
    Poziom 35  
    Ocena: 1176
    Ale się uśmiałem czytając ten post, zmień fachowca bo to napewno nie wina procesora i na 100% problem powróci. Znam tą usterkę i naprawiałem już te radia ze 100% skutecznością. Kupując radio używane, można trafić na takie samo jak Twoje, czyli na radio do naprawy.
  • #9 11244247
    adi9422
    Poziom 9  
    To co ja mam w tej sytuacji zrobić? nie pójde do salonu Toyoty i nie zapłace 3500 zł za oryginalne ..

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z radiem Toyota Verso (oznaczenie 86120-0F010), które działa przez krótki czas, a następnie wydaje trzaski i nie ma dźwięku. Radio działało poprawnie w warsztacie, ale po zainstalowaniu w samochodzie przestaje działać. Użytkownik podejrzewa problemy z napięciem lub uszkodzenia na płycie głównej. W odpowiedziach sugerowane jest sprawdzenie oporu między przewodami głośników a masą oraz możliwość przetarcia przewodów. Po naprawie radia przez elektryka, problem wydawał się rozwiązany, ale istnieje obawa, że usterka powróci. Użytkownik rozważa zakup nowego radia, ponieważ wiele modeli ma podobne problemy z procesorami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA