logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór sterownika i akumulatora do silnika bezszczotkowego

Sebastef2 23 Sie 2012 01:30 4845 14
REKLAMA
  • #1 11236242
    Sebastef2
    Poziom 10  
    Witam serdecznie!
    Przeszukałem kilkanaście tematów z użyciem wujka google jak i forumowej wyszukiwarki. Niestety, poszukiwania nie przyniosły skutku więc zwracam się do szanownej forumowej braci.

Zamierzam zabrać się za budowę roweru elektrycznego. Myślałem o wykorzystaniu do niego takiego silnika:
    http://www.modelemax.pl/product_info.php?cPath=8_19_765&products_id=12181
    Wyczytałem, że będzie do tego potrzebny regulator REDOX 40A.

Jednak znając życie regulatora nie podłącza się od razu do akumulatora. Coś jeszcze musi być, bym mógł regulować prędkość. Moje pytanie brzmi: jakie urządzenia/komponenty (nie wiem jak to nazwać) potrzebuje by wszystko działało? Silnik, regulator, akumulator... Cóż jeszcze?

Pojawa się jeszcze jedno pytanie. Na stronie informują, że prąd zasilania jest od 7,4-14,8V. Czy to oznacza, że mogę użyć dwóch akumulatorów żelowych podłączonych szeregowo, np. takich: http://allegro.pl/akumulator-zelowy-6v-12ah-hpg-kurier-f-vat-24h-i2574670355.html ?
  • REKLAMA
  • #3 11236306
    Sebastef2
    Poziom 10  
    Rozumiem, że do tego silnika nie da się zamocować żadnej zębatki by przenieść napęd na koło? Co do testera serw- czytałem chwilę o nich i z tego co widzę to umożliwiają tylko obrót o określony kąt. (źródło: http://www.rc-electrotown.pl/index.php?products=product&prod_id=308 ) A ja potrzebuje czegoś w rodzaju potencjometru...

Nie dać rady czyli? Za szybko stracą pojemność? Obserwując inne projekty rowerów były tego typu ogniwa stosowane do ich zasilania. Tylko tam wykorzystywali takie silniki: http://allegro.pl/silnik-elektryczny-36v-500w-quad-rower-nowy-i2565422255.html
  • REKLAMA
  • #4 11236758
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1164
    Testery podają sygnał PPM. W przypadku serw, jest on interpretowany jako instrukcja obrotu o określony kąt. W przypadku regulatorów, sygnał jest odbierany jako poziom ustawienia przepustnicy, czyli potocznie mówiąc "gazu".
  • #5 11237291
    Sebastef2
    Poziom 10  
    Rozglądam się i bardzo ciężko jest mi znaleźć jakiś tester, na moje napięcie i natężenie prądu. Wszystkie, które znalazłem są na 6v, i wątpię by wytrzymały 40A... Choć fakt- faktem, ja się na tym kompletnie nie znam, więc moja intuicja może mnie zawodzić. (Kilka testerów, które znalazłem: Link Czy ten: Link albo ten: Link )
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 11237565
    maga11
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    Sebastef2 napisał:
    Rozglądam się i bardzo ciężko jest mi znaleźć jakiś tester, na moje napięcie i natężenie prądu. Wszystkie, które znalazłem są na 6v, i wątpię by wytrzymały 40A...

I nie znajdziesz. Tester steruje regulatorem a nie silnikiem, a do tego 6V i parę mA mu wystarczy.
  • #8 11237661
    Sebastef2
    Poziom 10  
    W takim razie jak wygląda schemat podłączenia zasilania do silnika testera i regulatora? Myślałem, że prąd idzie na tester i jest dalej przekazywany przez regulator do silnika.
  • Pomocny post
    #9 11237679
    Sokol_09334
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    tester -> regulator zasilany z jakiegoś źródła -> silnik

Dodano po 1 [minuty]:

tester wysyła tylko sygnał sterujący, elementem który przekazuje całą moc na silnik jest regulator,
  • REKLAMA
  • #12 11238029
    Sebastef2
    Poziom 10  
    Podsumowując- by wszystko działało wystarczy zrobić tego typu połączenia: Dobór sterownika i akumulatora do silnika bezszczotkowego
    (ave paint)
    Jeszcze jedna kwestia: Z testera wychodzi wiązka złożona z trzech kabli. Do regulatora z tego co widzę też taka dochodzi. Jak mam do tego podczepić jeszcze zasilanie z akumulatorów?
  • Pomocny post
    #13 11238206
    płetwa
    Poziom 33  
    Ocena: 536
    Po pierwsze żaden rower nie pojedzie nigdzie z tym silnikiem, czym Ty się sugerowałeś wybierając ten silnik, chyba że to model roweru o masie 2kg.
    Po drugie, to wystarczy zasilić regulator, ma wbudowany BEC z którego zasila się odbiornik modelarski, a w tym przypadku tester.

Proponuję ten temat umieścić obok:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2355731-30.html#11233165
  • #14 11238291
    Sokol_09334
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Potwierdzam odpowiedz użytkownika wyżej. Silnik tego typu z tak wielkim obciążeniem na starcie nie ruszy. Do tego typu obciążenia potrzebujesz sterowania z wykorzystaniem czujników halla do tego odpowiednia moc silnika i sterownik.
  • #15 11250044
    Sebastef2
    Poziom 10  
    Dziękuje za rady. Zdecydowałem się pójść przetartym szlakiem i zakupić silnik szczotkowy, a rower zmontować wg wzoru jednego z użytkowników elektrody. Pozdrawiam Sebastef

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje budowę roweru elektrycznego z silnikiem bezszczotkowym i poszukuje informacji na temat doboru regulatora oraz akumulatora. Zidentyfikował silnik oraz regulator REDOX 40A, ale ma wątpliwości co do dodatkowych komponentów potrzebnych do prawidłowego działania systemu. W dyskusji poruszono kwestie związane z podłączeniem testera serw, który jest niezbędny do regulacji prędkości, oraz zasilania regulatora. Użytkownicy zwrócili uwagę na konieczność użycia odpowiednich akumulatorów, które muszą wytrzymać wymagane prądy. Ostatecznie, użytkownik zdecydował się na silnik szczotkowy, kierując się doświadczeniami innych użytkowników forum.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA