logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór akumulatorów oraz silnika do roweru elektrycznego

Maniek Forge 04 Cze 2018 17:31 2781 8
REKLAMA
  • #1 17258052
    Maniek Forge
    Poziom 2  
    Witam.
    Planuję w wakacje rozpocząć budowę roweru elektrycznego trial takiego jak na zdjęciu poniżej:
    Dobór akumulatorów oraz silnika do roweru elektrycznego

Dlatego też chciałbym prosić o pomoc w doborze napędu.Przeglądałem różne silniki i znalazłem dwa interesujące mnie egzemplarze:
    Silnik elektryczny ze sterownikiem oraz manetką 48V 1000W ( Od importera silników Magma Polska, brak linków ponieważ mam za mało postów aby go tutaj wstawić)
    oraz
    silnik 36v 1000w również od tego importera
    Który byłby lepszy? I czy byłyby warte zakupu?
    Kwestia druga to wybranie akumulatora. Przeglądałem różne źródła i część osób w swoich rowerach montowała akumulatory 12v.
    Z tego co wyczytałem o łączeniu szeregowym potrzebowałbym 4 takie aby zwiększyć napięcie do 48v.
    Inni zaś budują do swoich rowerów elektrycznych akumulatory samemu z ogniw 18650, dlatego też nie wiem co wybrać i proszę was o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 17258259
    piterek-23
    Poziom 33  
    Ocena: 427
    To na obrazku to jest rower? :)
  • REKLAMA
  • #3 17258263
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6584
    piterek-23 napisał:
    To na obrazku to jest rower? :)

Oj tam czepiasz się. To rower tylko o wyglądzie motoroweru.
  • #4 17258661
    Zbigniew 400
    Poziom 38  
    Ocena: 793
    A jak długo chcesz jeżdzić na silniku 1kW ?
  • REKLAMA
  • #5 17258680
    Maniek Forge
    Poziom 2  
    Zbigniew 400 napisał:
    A jak długo chcesz jeżdzić na silniku 1kW ?

Myślę że do znudzenia, jeśli silnik miałby wystarczającą moc :D
  • #7 17258927
    Zbigniew 400
    Poziom 38  
    Ocena: 793
    To musisz doczepić przyczepę z akumulatorami.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 17260766
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6584
    Pojazd przedstawiony na zdjęciu nie jest rowerem w świetle polskiego Kodeksu Drogowego:
    Cytat:

Art. 2.47 rower – pojazd o szerokości nieprzekraczającej 0,9 m poruszany siłą mięśni osoby jadącej tym pojazdem; rower może być wyposażony w uruchamiany naciskiem na pedały pomocniczy napęd elektryczny zasilany prądem o napięciu nie wyższym niż 48 V o znamionowej mocy ciągłej nie większej niż 250 W, którego moc wyjściowa zmniejsza się stopniowo i spada do zera po przekroczeniu prędkości 25 km/h;
  • #9 17344822
    Jawi_P
    Poziom 36  
    Ocena: 705
    DiZMar napisał:
    Pojazd przedstawiony na zdjęciu nie jest rowerem w świetle polskiego Kodeksu Drogowego:

Dodatkowo, jeżeli pytający zachowa wygląd tego z obrazka, to zapewne długo nim nie pojeździ. Jak go "policjanty" zatrzymają choćby dla własnej ciekawości co to za rower, to tyle z jeżdżenia :)
    Chyba, że w kasku, nie po ścieżkach DR, z uprawnieniami AM co najmniej.
    Ubezpieczenie i rejestracja to już inny temat ;)
    Możemy hejtować i się śmiać, ze przewrażliwiony jestem etc... Do pierwszego wypadku, kolizji. Jakoś nikt w necie się takimi przykrymi zdarzeniami wstydzi chwalić. Wszyscy budują, jeżdżą i się chwalą po YT i innych FB. Wystarczy przytrzeć w czasie jazdy jakieś faje auto, i ubezpieczyciel się upomni o swoje małe kilka tys. czasami.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje budowę roweru elektrycznego trial i poszukuje pomocy w doborze silnika oraz akumulatora. Rozważa dwa silniki: 48V 1000W oraz 36V 1000W, oba od importera Magma Polska. Pojawia się pytanie, który z nich będzie lepszy oraz czy warto je kupić. Dodatkowo, użytkownik zastanawia się nad akumulatorami, rozważając użycie czterech akumulatorów 12V w połączeniu szeregowym dla uzyskania 48V, lub budowę akumulatora z ogniw 18650. W dyskusji poruszane są również kwestie prawne dotyczące rejestracji i ubezpieczenia pojazdu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA