logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows XP / 7 - BSOD: STOP: 0xD1 (Fdc.sys, intelppm.sys) w czasie instalacji

Blejz 24 Sie 2012 07:47 3024 3
REKLAMA
  • #1 11240112
    Blejz
    Poziom 9  
    Witam.

Od dwóch dni próbuję zainstalować system Windows na następującym sprzęcie:

Procesor: Intel i5-650 3,20 GHz, 4MB Cache, LGA1156
    Płyta główna: AsRock P67 Transformer
    RAM: Kingston HyperX 8GB - KHX1600C9D3B1RK2/8GX (Goodram 4GB 1333 MHz)
    Grafika: Gainward GeForce GTX260 (GeForce GTS 250)
    Dysk: Seagate 500GB SATA (3 różne dyski)
    Zaslacz: OZ 650W (Neotec Maximus 440W)
    CD/DVD: 3 różne napędy

W nawiasach podałem sprzęt, który był podmieniany aby wykluczyć problem.
    Niestety nic to nie dało.

W momencie ładowania instalacji Windows 7 występuje błąd i pojawia się blue screen. Analogiczna sytuacja ma miejsce w przypadku instalacji Windows XP (od SP1 do SP3) jednak pozwala ona jeszcze na format dysku i instalację systemu, podczas instalacji urządzeń pojawia się blue screen i błąd Fdc.sys i Intelppm.sys.

Windows XP / 7 - BSOD: STOP: 0xD1 (Fdc.sys, intelppm.sys) w czasie instalacji

Próbowałem już wszystkiego m. in. w biosie płyty wyłączyłem praktycznie wszystko, jednak nic to nie dało. Cały czas nie ma możliwości instalacji Windows i to z rożnych płyt, jak również z pendrive'a.
  • REKLAMA
  • #2 11240135
    Maxit
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Witaj,
    Z daleka wygląda na płytę. Piszesz, że jej nie podmieniałeś.
    Sprawdź, czy nie ma jakiegoś nowszego BIOSa, (jeśli nie masz drugiej płyty pod ręką). Miałem też raz w życiu problem z prockiem i3 na starym Sockecie- też wywalał bluescreeny. Pomagało przełączenie na jeden rdzeń (finalnie został wymieniony przez dystrybutora na nowy). Może u Ciebie jest podobnie.
  • REKLAMA
  • #3 11240145
    Blejz
    Poziom 9  
    Maxit napisał:
    Witaj,
    Z daleka wygląda na płytę. Piszesz, że jej nie podmieniałeś.
    Sprawdź, czy nie ma jakiegoś nowszego BIOSa, (jeśli nie masz drugiej płyty pod ręką). Miałem też raz w życiu problem z prockiem i3 na starym Sockecie- też wywalał bluescreeny. Pomagało przełączenie na jeden rdzeń (finalnie został wymieniony przez dystrybutora na nowy). Może u Ciebie jest podobnie.

Podejrzewam płytę lub procesor, ponieważ intelppm.sys to sterownik procesora. Postaram się zdobyć coś na podmianę, a bios jest najnowszy dla tej płyty.

EDIT:
    Wrzuciłem bootowalną płytę Windowsa i system z niej włączył się bez problemów. Zrobiłem test procesora pod obciążeniem i pracował stabilnie przez cały czas testu. Przegrywanie z dysku na dysk i z partycji na partycję bez problemów.
  • #4 11244369
    Maryush
    Poziom 22  
    Ocena: 90
    Wygląda na to, że problem tkwi w płycie głównej, a dokładniej w kontrolerze dysku twardego i stąd ten problem. Poszukaj w biosie może będzie opcja dotycząca konfiguracji kontrolera HDD i popróbuj z wszystkimi opcjami.
REKLAMA