logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy mój schemat oświetlenia altany spełnia normy bezpieczeństwa?

acmeus 25 Sie 2012 00:50 948 5
REKLAMA
  • #1 11243060
    acmeus
    Poziom 2  
    Witam stworzyłem dzisiaj sobie schemacik, który zamierzam zrealizować.
    Proszę o poradę fachowców czy mieści się on w jakichkolwiek normach, trudno mnie nazwać nawet amatorem, po prostu krótkie przypomnienie z czasów fizyki :)

Przepraszam za symbolikę, jest to bardzo lakoniczny schemat, chodzi mi jednak o przedstawienie samej funkcjonalności.

Mam nadzieję, że nikomu krzywdy nie zrobię moim dziełem.
    Rozpatrywałem tworząc ten schemat zminimalizowanie ilości przewodów, które będzie trzeba zamocować na altanie.

Czekam na opinie :)

LINK:Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Pozdrawiam
    Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • REKLAMA
  • #2 11243086
    2konrafal1993
    Poziom 38  
    Ocena: 746
    Wszystko będzie działać jedyne co budzi moje wątpliwości to przewód pod ziemią.
  • REKLAMA
  • #3 11243160
    piter244
    Poziom 23  
    Ocena: 73
    2konrafal1993 napisał:
    Wszystko będzie działać jedyne co budzi moje wątpliwości to przewód pod ziemią.

Tylko to budzi wątpliwości? Działać to to będzie, ale rurki PCV takiej by przewód nie był narażony na wodę to ja nie widziałem, zastosuj w tym miejscu kabel ziemny YkY. Poza tym dlaczego 2 żyły? W gnieździe w kotłowni z którego będziesz brać zasilanie uziemienia niema? Co będzie z ochroną przeciw-porażeniową? Altana to pomieszczenie wilgotne, ochrona być musi.
  • REKLAMA
  • #4 11243165
    lechm56
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 367
    Witam.
    Zobacz co już napisano wcześniej:Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    I na dole "podobne tematy"
  • REKLAMA
  • #5 11243475
    acmeus
    Poziom 2  
    Dzięki wszystkim za uwagi.
    Zakupiłem dzisiaj dodatkowo peszel, który poprowadzę od domu, do samej wiaty w celu zabezpieczenia przed wilgocią (wodą) wsadzę go jeszcze do rurki PCV.

Uziemienie jest w gniazdku, z którego będę pobierał prąd więc poprowadzę jedną żyłę do gniazdek bo tam to jest najbardziej potrzebne.

Bez uziemienia będzie wyłącznik oświetlenia, gdyż do niego prowadzę trzy-żyłowy przewód a, że jest dwu-przyciskowy to braknie mi jednej żyły na uziemienie.

Puszka, wyłącznik i gniazdka mam z przeznaczeniem na zewnątrz (hermetyczne) więc ryzyko porażenie również jest myślę minimalne.
  • #6 11243488
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 1501
    Zapoznałem się z postami i "schematem"- takie wykonanie jest niedopuszczalne i świadczy o iluzorycznej wiedzy autora z zakresu ochrony przeciwporażeniowej. Proszę zapoznać się z aktualnymi tematami dotyczącymi podobnego zagadnienia lub zatrudnić kompetentną osobę.
REKLAMA