logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór zmieniarki do radia Gamma V - kompatybilne modele i marki

krzoniu 23 Sty 2005 19:12 6867 9
REKLAMA
  • #1 1163023
    krzoniu
    Poziom 11  
    posiadam radio Gamma V jaką zmieniarkę mogę dołączyć do tego radia czy musi być to specjalna zmieniarka VW czy może być dowolna proszę o pomoc jestem zupełnym laikiem w tych sprawach
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1163250
    commor
    Poziom 25  
    Ocena: 127
    było już... ale chętnie powtórzę :)

Najlepsza jest oryginalna - z grupy VW, AUDI, SEAT, SKODA.

...ale pójdzie praktycznie każdy Panasonic na 6 płyt.
    Do montażu takiego 6-płytowego Panasonica potrzebny jest specjalny kabel, albo specjalistyczna przelotka kabelkowa (rząd wielkośc 50 zł).

Pójdzie też 8-płytowy (obecnie produkowany) ale bywają problemy z jego pracą.

Jeśli masz apetyt na mp3 - to tez można, ale do zmieniaki SONY (na mp3) trzeba dokupic specjalistyczny moduł dedykowany VW-SONY (rząd wielkosci ok 450 zł)

Pozdrawiam
    commor
  • REKLAMA
  • #3 1163925
    krzoniu
    Poziom 11  
    dzięki za informacje myślę że to mi wystarczy do nabycia i montażu zmieniarki
  • #4 1166757
    FranekDolas
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 69
    Próbuję właśnie dopasować zmieniarkę Panasonic DP88 do Gammy V czy ktos ma jakieś doświadczenia z tym jak to zrobić żeby w miarę poprawnie działało?
  • REKLAMA
  • #5 1167339
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1323
    Mi DP600 zadymiło po podlączeniu do Concerta - więcej nie próbowałem.
  • #6 1167485
    FranekDolas
    A tutaj można by rzec : "działa inaczej". Głupawki dostaje i nie widzi np. 4ej i 6ej płyty itp.
  • REKLAMA
  • #7 1167580
    commor
    Poziom 25  
    ...no więc rzućcie oczkiem powyżej gdzie jest napisane, że właśnie z taką 8-płytówką są problemy... ale jak sięgam pamięcią to raczej z radyjkami tymi 2 DIN z nawiagacją.

Z pozostałymi "8" chodziły bez większych poblemów.
    I są to dobre wieści dla Krzoniu.
    Częściej jednak podłaczałem "8" do Cocertów tj. w Audi niż Gammy w VW.

A dla Franka - wniosek z tego, że raczej to nie jest wina współpracy radio-zmieniara... a jej usterka.

Pozdrawiam
    commor
  • #8 1167847
    FranekDolas
    No cóż ,może masz rację.Zaraz ją rozbebeszę i sprawdzę mechanikę może coś trzeba rozruszać ew. nasmarować bo stała ok. 2lata nieużywana.
  • #9 4473336
    wariat21
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam, mam ten sam problem co kolega na poczatku chodzi mi o zmieniarke sony cdx-605 10cd do podlaczenia z radiem od passata z kostkami na zmieniarke.
    mam schemat

http://promelec.ru/scheme/CDX-605.pdf

i do radia mozna znalesc na innym forum elektrody

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic817007.html

nie mozna przerobic troche tego?
    mam kabel do sony zmieniarki i orginalny do vw zmieniarki, nie da rady rozciac i polaczyc zeby to jakos gralo?
    Z gory dzieki
    Pawel
  • #10 4473377
    commor
    Poziom 25  
    Ten kolega na początku miał problem jaką zmieniarkę kupić.
    A jak już masz taką jak wspominasz tj. Sony to ratuje Cię jedynie moduł taki jak powyżej stoi napisane.
    Podejrzewam, że żadna kombinacja połączeń w oryginalnym kablu (pomimo nawet załączonej serwisówki) nie da oczekiwanego rezultatu, no ale może się mylę.
    pozdr.
    commor

Podsumowanie tematu

✨ Do radia Gamma V zaleca się stosowanie oryginalnych zmieniarek z grupy VW, Audi, Seat, Skoda, które zapewniają najlepszą kompatybilność. Alternatywnie można użyć zmieniarki Panasonic na 6 płyt, jednak wymaga to specjalnego kabla lub przelotki kablowej o wartości około 50 zł. Zmieniarki 8-płytowe, choć obecnie produkowane, mogą powodować problemy z działaniem, zwłaszcza w modelach 2 DIN z nawigacją, ale w innych przypadkach działają bez większych problemów. Dla użytkowników zainteresowanych odtwarzaniem MP3 dostępne są zmieniarki Sony na MP3, lecz wymagają one dedykowanego modułu VW-Sony, którego koszt wynosi około 450 zł. Próby podłączania zmieniarek Panasonic DP88 i DP600 do radia Gamma V lub Concerta wykazały różne problemy, w tym uszkodzenia lub błędy odczytu płyt. Modyfikacje kabli między zmieniarkami Sony CDX-605 10CD a radiem VW są trudne i najczęściej nie przynoszą oczekiwanych rezultatów bez dedykowanego modułu konwersji. W przypadku problemów z mechaniką zmieniarki zaleca się jej rozebranie i sprawdzenie stanu technicznego, zwłaszcza jeśli była nieużywana przez dłuższy czas.
REKLAMA