logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ricoh Aficio 450 - Brak połączenia sieciowego z Aficio 450

kamilk111 30 Sie 2012 14:08 3417 11
REKLAMA
  • #1 11261421
    kamilk111
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam.
    Mam pewien problem.
    Ksero wcześniej normalnie łączyło się z komputerem przez sieć i drukowało. Kseruje normalnie ale po puszczeniu druku z komputera raz idzie a raz nie.
    Ping raz jest raz nie ma z kserem. Wiec gubi sygnał z kserem.

Adresy ip są zgodne tzn z tej samej puli, maski tak samo.
    Co by było przyczyną. Jak już coś puszcze do druku to wydrukuje to za jakiś czas (czasem nawet 10 minut) jak znajdzie połączenie z kserem i później jak już szybko puszcze kolejne kartki do druku to idzie ale jak już trochę ksero postoi to gubi sygnał i nie idzie.

Ksero jest wpięte lanem do sieci a siec do switcha. Switch do router Tp-Link TD-W8901G.

Instalowałem jak zawsze sterowniki ze strony ricoh winndows 7. Drukarka na LPR nazwa kolejki "lp" ze włączonym zliczaniem bajtów LPR. Probowałem wszystkiego. Czemu raz pinguje a raz nie? Odblokowałem nawet wszystkie porty na adresie ip Ksera i nic. Na raw tez probowałem port 9100 i 10001 nic. Co by było przyczyną? Wchodziłem w serwis kodów błedów nie widać. Strona testowa jest ok

Mogę opisać coś więcej jak pomogło by to.
    Proszę o podpowiedz co robić i czego jeszcze spróbować
  • REKLAMA
  • #2 11261550
    drebin
    Poziom 28  
    Ocena: 76
    Jeśli pingi raz idą raz nie to jest coś z siecią lub możesz mieć uszkodzoną kartę LAN. Sprawdź adresy czy przypadkiem DHCP nie wtrąca takiego samego adresu jak ma kopiarka innemu sprzętowi.
  • #3 11261608
    kamilk111
    Poziom 11  
    drebin napisał:
    Jeśli pingi raz idą raz nie to jest coś z siecią lub możesz mieć uszkodzoną kartę LAN. Sprawdź adresy czy przypadkiem DHCP nie wtrąca takiego samego adresu jak ma kopiarka innemu sprzętowi.

Nie wiem jak sprawdzić kartę sieciową w kserze to nie moja działka.
    DHCP nie ma konfliktu bo jak wchodze w ustawienia routera Interface Setup -> LAN to tam nie ma żadnego urządzenia z ip mojego ksera ale co ciekawe czasem pojawia się w nazwie hosta moje ksero jako: RPD_856221 i wtedy jest również jej ip wbite. Ale prawie cały czas w tyych ustawieniach routera nie widnieje ksero po lanie a chyba powinno byc przypisane.

Podejrzewam, że z jakiejś przyczyny ksero przechodzi w stan wyłączenia i jak by go nie było. Co jeszcze mam zrobić. Instalowałem sterowniki na różne sposoby i nic czemu gubi pingi?
    zmieniłem nawet ip ksera i sprobowałem pingu na innym ip odległym gdzie żadne urządzenie nie mogło by takiego ip ksera dostac by blokowało ksero i również nie poszło :(

Dodano po 15 [minuty]:

Gdy przełączam z opcji na kserze z funkcji KSERO na Funcje DRUKARKI pisze "Inicjalizacja NIB..............."

Dodano po 36 [minuty]:

Coś takiego znalazłem na forum:

gregoryse napisał:
    W kodach serwisowych pod 5 masz kod Device Settings, wejdź i sprawdź czy NIB ustawiony jest na 1

Twoja sugestia okazała się trafna. Zgłosiła się karta sieciowa i ruszył PRINT/SCANNER.
    Dziękuję "gregoryse".

Otórz wchodze w kody serwisowe i nie mam pod 5 ani nigdzie indziej DEVICE SETTINGS wiec może coś karta sieciowa w kserze nie łączy? co zrobić rozkrecić? chyba jej w kserze nie pokazuje - czy to karta sieciowa NIB 405-E ?? czy co to jest o takiej nazwie

Dodano po 30 [minuty]:

Gdy wpisuje w cmd ping (adres ip ksera) to wyskakuje mi komunikat:

Odpowiedz z: (tu ip mojego komputera) : Host docelowy jest nieosiągalny
    Upłynął limit czasu żądania.

Więc wina jest po stronie ksera czy po stronie mojego połączenia internetowego?

Dodano po 1 [godziny] 30 [minuty]:

Czy wyłączyć na kserze:???
    1) Setup NetWare
    2) Setup AppleTalk
    3) DHCP
    4) IP Address in NVRAM:
    5) LPD Banner

jaki NIC Port wybrać? mam do wyboru

PCL lub PS lub ASCII lub OTHER moge zaznaczyc wszystkie
  • REKLAMA
  • #4 11263200
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 834
    Oj, namieszałeś imho :) Spróbuj tak zrobić - ustaw w kopiarce adres IP na stałe . Żadne DHCP ! Adres musi być z tego samego zakresu jak cała sieć czyli jak sieć ma np. 192.168.0.x to adres z takiej puli przypisz do maszyny. Ważne ! Zwróć uwagę żeby był spoza zakresu puli przyznawanej przez ruter ! Potem ustaw maskę - z reguły 255.255.255.0 . Bramki ustawiać nie musisz , chyba że chcesz. Jak już to zrobisz to zainstaluj kopiarkę na stworzonym porcie TCP/IP gdzie podczas tworzenia portu podasz adres IP kopiarki. Następnie wybierasz sterownik i gotowe ! Masz wtedy pewność że maszyna się nie będzie z niczym gryzła i powinna wtedy płynnie odpowiadać na pingi a także pod przeglądarką , po wpisaniu jej IP powinna się wyświetlić jej strona. Innych ustawień w kopiarce nie kręć. Jeżeli nie drukuje to możesz wejść we właściwości drukarki , konfigurację portu i zmienić format danych z RAW na LPR a w nazwę kolejki wpisać truth i zaznaczyć zliczanie bajtów. Zdarza się to jednak baaaardzo rzadko.

C.
  • #5 11263909
    kamilk111
    Poziom 11  
    copyman napisał:
    Zwróć uwagę żeby był spoza zakresu puli przyznawanej przez ruter !

a co to znaczy? router przydziela mi adresy ip od 192.168.1.10 mam z 10 kompow w sieci wiec ksero ma ustawione 192.168.1.22 i zaden komp nie dostaje tego adresu bo nie ma tyle urządzeń w lanie.

Spoza zakresu puli to jaki adres? 192.168.1.101??
  • #6 11263924
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 834
    Jeżeli koniec zakresu jest do 100 to przypisz np. 105 lub 110 . Chodzi tylko o to żeby zapobiec dublowaniu się adresów w obrębie jednej sieci i nie wchodzenie w paradę DHCP rutera.

C.
  • REKLAMA
  • #7 11264173
    kamilk111
    Poziom 11  
    copyman napisał:
    Jeżeli koniec zakresu jest do 100 to przypisz np. 105 lub 110 . Chodzi tylko o to żeby zapobiec dublowaniu się adresów w obrębie jednej sieci i nie wchodzenie w paradę DHCP rutera.

C.

Nie pomogło. Nawet ustawiłem 192.168.1.254 na ksero i raz pingi sa raz nie ma.
    Myślę że ksero i tak nie wchodzi w konflikt z DHCP routera bo od zawsze było na kserze 192.168.1.22 i chodziło zawsze. Urządzeń w sieci nie jest na tyle by router im nadawał większe IP niż 192.168.1.20.

Może pomoże full reset kserokopiarki? Robiłem reset systemu reset menu i kasowało mi ip ksera i ustawiało automatycznie 192.168.1.13 ale też raz działało raz nie.

Czy jest jakiś inny reset taki całkowity? Ale bym nie musiał nic na kserze ustawiać jakiś marginesów ect.

Dodano po 4 [godziny] 27 [minuty]:

Mam takie błędy na diagnostyce routera:

Testing ATM OAM segment ping ... FAIL
    Testing ATM OAM end to end ping ... FAIL
    Testing ATM OAM F4 segment ping ... FAIL
    Testing ATM OAM F4 end to end ping ...FAIL

Czy może mieć to wpływ na gubienie pingów z kserem?
    Wszystkie inne urządzenia na lanie działają prawidłowo i router im przydziela kolejno adresy ip począwszy od 192.168.1.10

POMOCY
  • #8 11265989
    rafkrzy
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    miałem podobny przypadek tyle że w 1027 u mnie pomogła dopiero wymiana karty sieciowej w kopiarce może jak masz możliwość to podmień

pozdr
  • #9 11272638
    gregoryse
    Poziom 16  
    Ocena: 27
    Miałem podobny problem ale w Mp 2000. Laptop podpięty w miejsce kopiarki działa idealnie, natomiast kopiarka raz odpowiadała na pingi a raz gubiła.
    Rozwiązanie, zastosowanie switcha przed kopiarką. Informatyk bujał się z tym problemem przez 2 tygodnie :lol:

Pozdrowienia dla kolegi z Rzeszowa
  • #10 11274192
    kamilk111
    Poziom 11  
    gregoryse napisał:
    Miałem podobny problem ale w Mp 2000. Laptop podpięty w miejsce kopiarki działa idealnie, natomiast kopiarka raz odpowiadała na pingi a raz gubiła.
    Rozwiązanie, zastosowanie switcha przed kopiarką. Informatyk bujał się z tym problemem przez 2 tygodnie :lol:

Pozdrowienia dla kolegi z Rzeszowa

Niestety nie mam możliwości sprawdzenia innej karty sieciowej. Wiec pozostaje tylko dzwonić po serwis i wymiana karty sieciowej? Gdzie mogę kupić kartę sieciową do aficio 450? Jaki koszt? jakieś informacje?
  • REKLAMA
  • #12 11274623
    kamilk111
    Poziom 11  
    co znaczy " INICJALIZACJA NIB........."

to się wyświetla na ksero jak przełącze na opcje drukarki. Opcja ksero działa prawidłowo

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z kopiarką Ricoh Aficio 450, która sporadycznie gubi połączenie sieciowe z komputerem, co objawia się nieregularnym pingowaniem i opóźnieniami w drukowaniu. Adresy IP są zgodne, a urządzenie jest podłączone do sieci przez switch. Użytkownik podejrzewa, że problem może wynikać z uszkodzonej karty sieciowej lub konfliktu z DHCP, mimo że nie wykryto konfliktów. Proponowane rozwiązania obejmują ustawienie stałego adresu IP dla kopiarki, sprawdzenie karty sieciowej oraz ewentualną wymianę karty. Użytkownik rozważa również pełny reset urządzenia oraz konsultację z serwisem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA