logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ricoh 450 problem z drukarką raz drukuje a raz nie

monisu 01 Mar 2007 18:42 2025 7
REKLAMA
  • #1 3632241
    monisu
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Ricoh 450 problem z drukarką raz drukuje a raz nie
    Gdy włączam polecenie drukowania nie zawsze i nie za każdym razem kopiarka drukuje.
    Radzę sobie w ten sposób że za każdym razem przed drukowaniem wyłączam i załączam kopiarkę w ten sposób umożliwiając wydruk dokumentu pomaga to w 100 %. Natomiast gdy kopiarka odstoi „włączona” od 5 do 15 min. lub wydrukuje jakąś ilość stron to zaraz po skończeniu uniemożliwi następne wydruki. Wyłączam, załączam, wyłączam i załączam i tak w kółko najlepiej przed każdym drukowaniem wtedy mam pewność że wydrukuje.

Proszę o pomoc jak rozwiązać ten problem.
  • REKLAMA
  • #2 3632266
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 834
    A jakiego połączenia używasz? Sieć czy LPT ?

C.
  • REKLAMA
  • #3 3632284
    monisu
    Poziom 10  
    Połączenie LPT
  • REKLAMA
  • #4 3632312
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 834
    A jak wysyłasz plik którego nie drukuje to też miga lampka na panelu kopiarki? Przeinstalowywałeś sterownik? Zmieniłeś kabel połączeniowy? Sprobuj wyjąć kości pamięci z kontrolera i zobaczyć jak się wtedy zachowa.

C.
  • REKLAMA
  • #5 3635257
    pcunit
    Poziom 24  
    Ocena: 112
    sprawdź długość kabla : 1,2 m lub 1,8 m to standard.Jeżeli masz więcej , moga pojawić sie kłopoty z transmisją pakietów.
  • #6 3635274
    virtualmen
    Poziom 16  
    problem raczej leży po stronie dysku twardego lub jego kontrolera w kopiarce. Kontrolerb dysku wpinany jest poprzez wtyczke, która lubi przy transporcie się wypiąć. Ewentualnie możesz mieć uszkodzony dysk twardy. W kodach 4-911 możesz go sformatować i zobaczyć wynik.
  • #7 3636126
    tito
    Poziom 18  
    Ocena: 30
    Ja mam podobny problem z tymi modelami, tzn. polączenie sieciowe i kopiarka zawiesza się, zapala się na stałe kontrolka od drukowania. Pomaga dopier wyłączenie urządzenia, zaznacze, że moje modele nie mają dysku twardego.
  • #8 3638404
    monisu
    Poziom 10  
    Jak wysyłam plik którego nie drukuje to lampka na panelu kopiarki na najpierw miga a później zatrzymuje się.
    Długość kabla LPT to 5 metrów

Przeinstalowałem sterowniki na Ricohowskie, sformatowałem twardy dysk.
    Teraz drukarka śmiga jak trzeba.
    Dziękuje wszystkim za pomoc.
    Temat uważam za zakończony.

Podsumowanie tematu

✨ Problem z drukarką Ricoh 450 polega na nieregularnym drukowaniu – urządzenie czasami nie realizuje polecenia drukowania, co wymaga wielokrotnego wyłączania i włączania kopiarki, aby umożliwić wydruk. Połączenie odbywa się przez port LPT, a długość kabla wynosi 5 metrów, co może powodować problemy z transmisją danych. Zalecane działania obejmowały sprawdzenie migania lampki na panelu podczas wysyłania pliku, przeinstalowanie sterowników na oryginalne Ricoh, zmianę kabla oraz sformatowanie dysku twardego kopiarki. Problem najprawdopodobniej wynikał z dysku twardego lub jego kontrolera, który może mieć luźne połączenie lub uszkodzenie. Po wykonaniu tych czynności drukarka działa poprawnie bez konieczności resetowania przed każdym drukiem. W podobnych modelach z połączeniem sieciowym problem objawia się zawieszaniem i stałym świeceniem kontrolki drukowania, co również wymaga wyłączenia urządzenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA