logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przechowywać drobne elementy SMD, jak rezystory i kondensatory?

Franek k 03 Wrz 2012 00:01 2637 10
  • #1 11273371
    Franek k
    Poziom 15  
    Ocena: 24
    Cześć.

W czym przechowujecie drobnicę SMD taką jak rezystory, kondensatory, itp?

Chcę zacząć tworzyć układy elektroniczne na elementach SMD, ale pasuje je gdzieś trzymać :D Niby można w woreczkach, albo w oryginalnych paskach ale to nie poręczne. Myślałem nad skombinowaniem takich fiolek w jakich są olejki do ciast, ale nie wiem pod jakim hasłem szukać.

Może podzielicie się waszymi sposobami :)
  • #2 11273414
    penknife
    Poziom 21  
    Ocena: 58
    ostatnio jak zajrzałem do serwisu agd rtv to ziomek miał idealne rozwiązanie tego problemu, który to okazało być sklejone pudełka po zapałkach z opisami na szufladkach
  • #3 11273522
    goldi74
    Poziom 43  
    Ocena: 1531
    Jeżeli chcesz profesjonalne pudełeczka i niekoniecznie drogie to przejrzyj oferty na ebayu. Wpisz w wyszukiwarkę:

Component Boxes Storage SMT SMD Box
  • #4 11274321
    manekinen
    Poziom 29  
    Ocena: 2360
    W taśmach, w jakich się kupiło. Potnij sobie te taśmy na odcinki 20-30cm, pogrupuj wartościami (np rezystory od 0 do 100, od 100 do 1K, itd), każdą opisz wartością i zepnij grupy taśm zwykłą gumką recepturką. Potem jest bardzo łatwo znaleźć pożądany element i nie robi się bałagan. Łatwo te taśmy się odkleja, można też przed montażem uciąć odpowiedni odcinek elementów.

A jeśli wypadnie kilka elementów więcej, to po prostu wywalam je do kosza, bo nie opłaca mi się trzymać ich w jakichś woreczkach strunowych - szybko robi się bałagan, a żeby potem taki element znaleźć trzeba się dobrze naszukać.

Pudełka po zapałkach są dobre na większe elementy, przewlekane. W przypadku gdy taka "szafka" szufladek się przewróci, będzie bałagan i to niezły.
  • #5 11280619
    hans512
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Kup sobie cos takiego:

http://www.webstorehouse.com/photobucket/thumpertalk/PlasticCompartmentBox.jpg

Takie opakowania sa bardzo tanie, z roznymi wiekosciami przegrodek. Dodatkowo mozesz trzymac sobie dodatkowo elementy w woreczkach.

Te opakowania maja taki plus ze nawet jak ci spadnie na ziemie to nic sie nie wymiesza.

Do dostania w sklepach budowlanych, elektronicznych i wedkarskich ;)
  • #6 11280788
    manekinen
    Poziom 29  
    Ocena: 2360
    I że to się nadaje do SMD? W żadnym wypadku. Wieko nie przylega szczelnie do przegródek, wystarczy odwrócić to do góry nogami i wszystkie elementy będą wymieszane. Mówimy o obudowach 0805, 0603, itp.
  • #8 11280986
    hans512
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    manekinen napisał:
    I że to się nadaje do SMD? W żadnym wypadku. Wieko nie przylega szczelnie do przegródek, wystarczy odwrócić to do góry nogami i wszystkie elementy będą wymieszane. Mówimy o obudowach 0805, 0603, itp.

Wieko w moim przylega akurat wybitnie szczelnie (ma nawet wciecia na przegorki na wieku) - i nic sie nie miesza.
  • #9 11516611
    Jan Sierpiński
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Zrobiłem pojemniki do przechowywania elementów jak na zdjeciu.Identyczne można składać w stos.(jedno na drugie) .Problem to gdzie umieścić napisy? Pozdrawiam . JS Jak przechowywać drobne elementy SMD, jak rezystory i kondensatory?
  • #11 11534594
    Pocieszny
    Poziom 38  
    Ocena: 261
    Ja trzymam w pociętej taśmie, która jest w woreczku strunowym, który z kolei jest w walizce z wieloma przegródkami. Jak na razie nie narzekam.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono różne metody przechowywania drobnych elementów SMD, takich jak rezystory i kondensatory. Użytkownicy sugerują wykorzystanie sklejonych pudełek po zapałkach z opisami, co pozwala na łatwe grupowanie i dostęp do elementów. Inne propozycje obejmują zakup profesjonalnych pudełek do przechowywania komponentów dostępnych na eBay, a także cięcie taśm, w których elementy były pierwotnie sprzedawane, i przechowywanie ich w woreczkach strunowych. Wskazano również na konieczność szczelnego zamykania pojemników, aby uniknąć mieszania się elementów. Użytkownicy podkreślają, że oryginalne taśmy są najlepszym rozwiązaniem dla SMD, a także dzielą się pomysłami na praktyczne pojemniki do przechowywania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA