logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić, jaką mam fazę w gniazdku 230V?

03 Wrz 2012 21:27 38220 30
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak sprawdzić, czy faza zasilająca mieszkanie jest taka sama jak faza w piwnicy?

Najprościej zmierzyć napięcie między przewodami fazowymi z mieszkania i piwnicy: jeśli wyjdzie blisko 0 V, to jest ta sama faza, a jeśli zbliża się do 400 V, to są różne fazy [#11276091] Nie używaj do tego żarówki między fazami, bo to niebezpieczne i może skończyć się uszkodzeniem [#11276711][#11290403] Jeśli nie masz pewności, poproś elektryka ze spółdzielni albo wykonaj pomiar samodzielnie na własną rękę [#11276711] Warto też pamiętać, że przy sieci PLC/powerline problemem może być licznik energii: stary mechaniczny może tłumić sygnał, a elektroniczny zwykle przepuszcza go łatwiej [#11284061]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 11276027
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #2 11276080
    farrix
    Poziom 17  
    Ocena: 12
    Weź długi kabel i podłącz żarówkę pomiędzy fazę z mieszkania i tą z piwnicy, jeśli będzie jasno świecić to inna, jeśli nie zaświeci to ta sama.

Prostszego sposobu bynajmniej ja nie widzę.

Moderowany przez retrofood:

Za następny taki sposób dostaniesz ostrzeżenie.

• #3 11276091
    Fazi87
    Poziom 24  
    Ocena: 79
    Najłatwiej pociągnąć przedłużacz do piwnicy i sprawdzić napięcie między fazami. jak jest bliskie zeru to jest to ta sama, jak zbliża się do 400V to są to różne fazy.
  • #4 11276685
    robertamel
    Poziom 27  
    Ocena: 56
    Barierą dla sieci LAN przez gniazdka 230V jest licznik energii.
  • #5 11276711
    Gregory_bg
    Poziom 26  
    Ocena: 80
    Jeżeli masz możliwość to zapytaj elektryka w spółdzielni, powinien Ci pomóc lub pozostaje Ci pomiar na własną rękę. Aha i nie stosuj metody napisanej przez użytkownika farrix! bo napisał o pomiarze żarówką napięcie międzyfazowe a te wynosi 400 V a nie 230V
  • #6 11277163
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 11277413
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6685
    mjab napisał:
    Nie mam dostępu do głównego bezpiecznika i szafy elektrycznej.
    mjab napisał:
    Elektryk nic mi nie powie bo firma deweloperska upadła zaraz po budowie (czyli 3 lata temu)

A co będzie gdy "padnie" zasilanie?
    Kogo wtedy wezwiesz???

PS. Dlaczego numer z przedłużaczem nie przejdzie? Są przedłużacze 50-metrowe. Licząc nawet 4 metry na kondygnację to 20 metrów.
  • #8 11277493
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 11277525
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1133
    Jest szansa, że jak podłączysz u siebie w mieszkaniu farelkę 2kw i poprosisz kogoś o pomoc, to będziesz mógł stwierdzić, czy podczas załączania (do tego posłuży 2-ga osoba) przygaśnie światło w piwnicy. Czy to będzie wyznacznik do ustalenia faz - nie wiem. Ale może warto spróbować? Zakładam, że pod gniazdko w piwnicy podłączysz lampkę (oświetlenia i gniazda mogą być na innej fazie).
  • #10 11277531
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 11277542
    zbich70
    Poziom 43  
    mjab napisał:
    Tylko Oni mają klucze od szafek na klatce schodowej i w szafie przed blokiem.

Nie wierzę! O ile co do "szafy przed blokiem" mogę się zgodzić, to już rozdzielnice na klatkach schodowych nie są w jurysdykcji ZE. W umowie o dostawę energii elektrycznej jest określona granica własności i tylko w niektórych przypadkach sięga ona do wnętrza budynku.

To że ZE takie zlecenie realizuje w kilka dni wcale mnie nie dziwi - nie usuwają usterki w swojej sieci ale w instalacji odbiorcy. Swoją drogą ZE ma na takie czynności stosowne cenniki. Ciekawe kto za to płaci?
    Inna sprawa, że nie wyobrażam sobie jak można 3-4 dni pozostawać bez zasilania. 8-O

Ture11 napisał:
    Jest szansa, że jak podłączysz u siebie w mieszkaniu farelkę 2kw i poprosisz kogoś o pomoc, to będziesz mógł stwierdzić, czy podczas załączania (do tego posłuży 2-ga osoba) przygaśnie światło w piwnicy. Czy to będzie wyznacznik do ustalenia faz - nie wiem. Ale może warto spróbować?.

A jeśli światło nie przygaśnie, będzie to oznaczać inną fazę??? Kolego, jeśli nie wiesz to nie doradzaj.
  • #12 11278799
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 11278994
    zbich70
    Poziom 43  
    Macieju, kolega Autor raczej nie ma problemu z przeprowadzeniem sieci LAN przewodami energetycznymi. Jak sądzę ma ten temat dokładnie opanowany.
    Problemem jedynie jest zdiagnozowanie czy faza zasilająca jego mieszkanie jest tą samą fazą, która zasila jego piwnicę.
    Trzymajmy sie zatem tematu i udzielmy Autorowi informacji w jaki sposób może okreslić jednoimienność fazy.
  • #14 11279157
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4800
    mjab napisał:
    Numer z przedłużaczem jest nierealny, mieszkam na 3 piętrze a piwnica jest bez okien.

To co, nie ma drzwi i schodów? Przecież jakoś przechodzisz od mieszkania do piwnicy.
    Zastosuj metodę nie wprost. Odcinkami szukaj na klatce lub u sąsiadów tej samej fazy, a inne wykluczaj. Aż dojdziesz do piwnicy.
  • #15 11279163
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 11279189
    zbich70
    Poziom 43  
    retrofood napisał:
    Odcinkami szukaj na klatce lub u sąsiadów tej samej fazy, a inne wykluczaj. Aż dojdziesz do piwnicy.

To może być zbyt skomplikowane dla informatyka. ;)
  • #17 11280391
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 11280683
    maciej_333
    Poziom 38  
    Ocena: 1611
    15kVmaciej napisał:
    ...
    3."przedzwonienie" linii sygnałem o częstotliwości którą można wychwycić w innym punkcie-taki sprzęt mają np telefoniści i ktoś, kto potrafi przeprowadzić sieć LAN przewodami energetycznymi :D ...

Ten pomysł jest dobry. Stosując po stronie odbiorczej układ LM567 (dekoder tonu) i nadawczej jakiś generator można łatwo "wpuścić" do sieci dodatkowy sygnał - np. sinus 1kHz. LM567 będzie w stanie to wykryć. Szczegóły są w datasheet.
    Dawniej spotykało się też proste analogowe interkomy, lub systemy przywołania - również oparte o LM567. Taki prosty układ można do tego wykorzystać.
  • #19 11280812
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #20 11280846
    maciej_333
    Poziom 38  
    Novile napisał:
    ... 2.Było kiedyś tam 230V, ale jeden pomysłowy sąsiad przewiercił sobie podłogę i miał 2 zamrażarki za free na koszt spółdzielni przez kilka lat.To był elektryk zawodowy. ...

Tylko, że teraz płyną większe prądy przez taką instalację, co daje w efekcie większe spadki napięcia.
    WiFi niestety też się nie sprawdzi w sytuacji opisanej przez autora tematu.
  • #21 11283929
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #22 11284061
    maciej_333
    Poziom 38  
    mjab napisał:
    Piwnica ma osobny pod-licznik i nie ma nic wspólnego z instalacją w domu. W gniazdach i oświetleniu jest 230v.

Zatem nawet jeśli to ta sama faza, to licznik będzie prawdopodobnie nie do przejścia dla takiego ethernetu. Dlaczego ? Dlatego, że cewka prądowa licznika jest wpięta szeregowo, zaś taki ethernet pracuje gdzieś w zakresie 2-10MHz. Dla tych częstotliwości impedancja takiej cewki będzie miała już znaczącą wartość.

Co innego jeśli licznik jest elektroniczny, tam prąd mierzy zwykły bocznik, więc sygnał przez niego przejdzie.
  • #23 11284461
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #24 11284486
    zbich70
    Poziom 43  
    mjab napisał:
    Licznik jest elektroniczny, ma wyświetlacze i Energa obsługuje go zdalnie.

Twój licznik, od mieszkania. A ten od piwnicy?
  • #25 11284528
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #26 11289054
    tmsx
    Poziom 12  
    Ocena: 46
    Nie wiem czy już doszedłeś z fazami do ładu, ale ja jak chciałem sprawdzić którą mam w danym gniazdku w moim domu to po prostu... mierzyłem napięcie. Każda miała inne.
  • #27 11289254
    farrix
    Poziom 17  
    Ocena: 12
    A ja zapytam dlaczego od razu zostałem zganiony za pomysł z żarówką - czyżby drodzy koledzy elektrycy żarówka wpięta pomiędzy 2 fazy nie zaświeciła - sposób dobry a jeśli człowiek ma trochę wyobraźni to i bezpieczny.

A wy tutaj każecie układów używać gdzie się założę że kolega nigdy nie miał z tym nic wspólnego, może dla mnie czy was takie coś to pikuś jednak nie każdy musi wiedzieć jak czegoś używać.

Do moderatora retrofood:
    Następnym razem gdy będziesz ostrzegał podaj stosowne argumenty bo ja np. nie wiem o co ci chodziło.
    Moderowany przez kkas12:

Elektryk powinien wiedzieć, że napięcie znamionowe żarówki wynosi może 250V. Natomiast napięcie międzyfazowe do "pomiaru" którego proponuje kolega ową żarówkę zastosować wynosi 400V a często i więcej.
    Czy do takiego pomiaru z pełną świadomością użyje kolega woltomierza o zakresie 250V?

• #28 11290403
    zbich70
    Poziom 43  
    farrix napisał:
    A ja zapytam dlaczego od razu zostałem zganiony za pomysł z żarówką - czyżby drodzy koledzy elektrycy żarówka wpięta pomiędzy 2 fazy nie zaświeciła - sposób dobry a jeśli człowiek ma trochę wyobraźni to i bezpieczny.

Znam gościa, który przez wiele lat żarówką sprawdzał napięcie międzyfazowe i podobnie jak Ty twierdził, że jest to bezpieczne. Nawet śmiał sie z tego, gdy ktoś zwracał mu uwagę. Radykalnie zmienił zdanie gdy pewnego razu żarówka eksplodowała a odłamek szkła trafił prosto w jego oko. Do dziś ogląda świat tylko jednym pozostałym sprawnym okiem. Miał szczęście, że stracił tylko jedno, bo inny odłamek utkwił w brwi tuż powyżej drugiego oka. I co Ty na to? Twoja wyobraźnia to ogarnia?
  • #29 11294422
    sebek3
    Poziom 30  
    Ocena: 344
    A jakby połączyć szeregowo dwie żarówki...? :D
  • #30 11294473
    zbich70
    Poziom 43  
    sebek3 napisał:
    A jakby połączyć szeregowo dwie żarówki...? :D

Zbyt skomplikowane. ;)
    Poza tym "obciachowe". Wyobraź sobie elektryka z dwiema żarówkami dyndającymi niczym bycze j*ja. :lol:

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje sposobu na sprawdzenie, czy faza w jego mieszkaniu jest taka sama jak w piwnicy, aby połączyć te pomieszczenia w sieć LAN przez instalację elektryczną 230V. Proponowane metody obejmują podłączenie żarówki między fazami, pomiar napięcia za pomocą przedłużacza, a także testowanie obciążenia (np. podłączenie farelki) i obserwowanie reakcji oświetlenia. Wskazano również, że licznik energii może stanowić przeszkodę w przesyłaniu sygnału LAN, zwłaszcza jeśli jest to licznik elektroniczny. Użytkownik zauważa, że piwnica ma osobny pod-licznik, co może wpływać na różnice w fazach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA