logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Kontrolka świecąca się gdy faza jest po prawej stronie

KSI AUDIO 14 Mar 2022 14:28 1467 27
  • #1 19930668
    KSI AUDIO
    Poziom 10  
    Ocena: 28
    Witam.
    Chciałbym wykonać taki układ który będzie zapalał lampkę gdy 230VAC będzie w prawym styku gniazdka, a gdy faza byłaby w lewym to ta lampka miałaby się nie świecić.

Co mogę zastosować w takim wypadku?
    Chodzi mi bardziej o lampkę panelową, może jakaś dioda prostownicza w kierunku zaporowym szeregowo z lampką?
  • #2 19930718
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2108
    KSI AUDIO napisał:
    taki układ który będzie zapalał lampkę gdy 230VAC będzie w prawym styku gniazdka, a gdy faza byłaby w lewym to ta lampka miałaby się nie świecić.

A po co Ci to? :D
    Nie ma znaczenia gdzie jest Faza, chyba że masz jakieś szczególne wymagania. :cry:
  • #3 19930745
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 19930805
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Mariopi napisał:
    Kiedyś w układach lampowych z zarżeniem bezpośrednim (bez separacji galwanicznej) stosowany był układ wykrywania fazy

Możesz podpowiedzieć o jakich telewizorach mówisz i co z tym wykrywaczem fazy? Automatycznie przełączał, czy wykonywał inną czynność?

Dodano po 1 [godziny] 51 [minuty]:

Mariopi napisał:
    jednak do telewizora lampowego równie dobrze mogłoby to mieć również zastosowanie.

A więc, wbrew temu co napisałeś, w telewizorach nie było to stosowane.
    Ja się nigdy z czymś takim nie spotkałem (dlatego to mnie zaintrygowało), a trochę tych leciwych sprzętów poznałem. :cry:

Pomijając to wszystko, pozycja fazy w gnieździe nie ma znaczenia i nie ma na to żadnej normy (było to już wielokrotnie poruszana na forum.
  • #5 19931003
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 19931007
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6685
    Na razie nie wiadomo do czego Autorowi to potrzebne.
    Odbiorniki ruchome przyłączane za pomocą wtyczki i gniazda nie powinny być wrażliwe na polaryzację L i N w gnieździe.
    Jeśli są, powinny być przyłączone na stałe.
  • #7 19931307
    KSI AUDIO
    Poziom 10  
    Jest to po prostu pytanie z czystej ciekawości jak wykonać coś takiego.
  • #8 19931318
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6685
    KSI AUDIO napisał:
    Chciałbym dodać coś takiego jak próbnik napięcia, tylko że wbudowany w obudowę.
    Był już kiedyś podobny temat, poszukaj samodzielnie.
    Bodajże próbowano wykorzystywać zasadę działanie popularnej neonówki albo Fazera777.
  • #9 19931359
    KSI AUDIO
    Poziom 10  
    Szukałem i nie mogę znaleźć podobnego tematu.
  • #11 19931414
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 3012
    Może to będzie pomocne:
    Kontrolka świecąca się gdy faza jest po prawej stronie
    Faza z prawej, Neutralny z lewej, PE dolutowany koło R8
    Wartości zmierzone, potem wartość spisana z rezystora:
    R2 44k 563
    R5 41k 563
    R7 38k 4752
    R8 60k 104
    R1 61k 104
    R4 46k 683
    R3 28k 333
    R6 28k 333

• #12 19931447
    KSI AUDIO
    Poziom 10  
    sanfran napisał:
    Może to będzie pomocne:
    Faza z prawej, Neutralny z lewej, PE dolutowany koło R8
    Wartości zmierzone, potem wartość spisana z rezystora:
    R2 44k 563
    R5 41k 563
    R7 38k 4752
    R8 60k 104
    R1 61k 104
    R4 46k 683
    R3 28k 333
    R6 28k 333

jak to urządzenie się nazywa? coś więcej na jego temat?
  • #13 19931478
    sanfran
    Nazywa się „Socket tester”. Kupiłem gdzieś za jakieś tanie pieniądze.
    W UK faza jest zawsze w tym samym miejscu, każde gniazdko ma PE, wtyczki nie da się włożyć odwrotnie.

Na allegro też są wystawione podobne pod hasłem „tester gniazdek”.
  • #14 19931738
    Tomasz Lew
    Poziom 22  
    Ocena: 190
    Są też testery, które wskazują graficzny układ styków gniazda, ale tak jak większość tego typu testerów jako prawidłowe tylko gdy faza jest po prawej stronie. Gdy jest po lewej włącza się alarm i ekran świeci na czerwono INCORRECT
    Kontrolka świecąca się gdy faza jest po prawej stronie Kontrolka świecąca się gdy faza jest po prawej stronie
  • #15 19931749
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    Ocena: 622
    Tomasz Lew napisał:
    ale tak jak większość tego typu testerów jako prawidłowe tylko gdy faza jest po prawej stronie

Pozwolę sobie to sprostować. Do wykrycia po której stronie jest faza tester musiałby mieć czujnik grawitacji. Jako prawidłowe wskazywane jest połączenie prawoskrętne gdzie idąc zgodnie z ruchem wskazówek zegara mamy PE potem L1 (a dla gniazda trójfazowego jeszcze L2 i L3) a na koniec N.

W Polsce w okresie PRL podręczniki dla elektroinstalatorów wpoiły praktykę "faza z lewej, bolec na dole". Jest to co prawda zgodne ze standardem "prawoskrętnym" ale doprowadziło do nieporozumień gdy gniazda zaczęto montować ze stykiem ochronnym u góry.
  • #16 19931783
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2921
    KSI AUDIO napisał:
    Jest to po prostu pytanie z czystej ciekawości jak wykonać coś takiego.

Strasznie tajemniczy jesteś. Zazwyczaj jak ktoś się pyta o coś takiego to zamierza coś głupiego robić, może zerowanie przedłużacza?
    Nie ma sensu praktycznego robić taki tester bo każde urządzenie elektryczne wyposażone we wtyczkę powinno być niewrażliwe na zamianę N i L. Natomiast jeśli jest ono wrażliwe na taką zamianę powinno ono być podłączone na stałe bez wtyczki. Jest dostarczane przez producenta z przewodem bez wtyczki lub w ogóle bez przewodu.
    Jesli natomiast sam skonstruowałeś takie urządzenie które jest wrażliwe na miejsce L w gnieździe i wyposażyłeś je we wtyczkę to ma ono wadę i nie można go używać.
  • #17 19933036
    Alex_NT
    Poziom 5  
    Ocena: 3
    Nie chcąc zakładać nowego tematu chciałem tylko zapytać, czy jeśli urządzenia mają zaznaczone styki L i N na wtyczce to mogą wystąpić jakieś niepożądane skutki jak nieprawidłowe działanie czy uszkodzenie w dłuższej perspektywie czasu? Mam w domu dwa nowe urządzenia które wymagają by faza w gniazdku była po prawej stronie. Jest to nowoczesna lodówka i UPS do komputera. Oba są wyprodukowane w UE. Wszystkie gniazdka w domu mam z fazą po prawej stronie, więc połączenia są zgodne, ale interesuje mnie sytuacja gdyby było odwrotnie i czy może to mieć wpływ na działanie, zwiększony pobór prądu lub większe ryzyko awarii?
  • #18 19933124
    DJ_KLIMA
    Poziom 25  
    Ocena: 223
    Jak atestowane to znikome ryzyko, ale urządzenia mogą zawierać dodatkowe filtry które dopiero dobrze działają przy prawidłowej konfiguracji. A oznaczenie sugeruje sprawdzenie poprawności przed podłączeniem. Np czy PEN jest i jest OK.
  • #19 19933413
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    Ocena: 622
    Alex_NT napisał:
    Wszystkie gniazdka w domu mam z fazą po prawej stronie, więc połączenia są zgodne, ale interesuje mnie sytuacja gdyby było odwrotnie i czy może to mieć wpływ na działanie, zwiększony pobór prądu lub większe ryzyko awarii?

Raz jeszcze - nie po prawej tylko prawoskrętnie względem kołka PE. Wyobraź sobie, że masz takie combo i włączasz się w lewe, dolne gniazdo. Na prawdę chcesz mieć "fazę po prawej"?

• #20 19933528
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Alex_NT napisał:
    Nie chcąc zakładać nowego tematu chciałem tylko zapytać, czy jeśli urządzenia mają zaznaczone styki L i N na wtyczce to mogą wystąpić jakieś niepożądane skutki jak nieprawidłowe działanie czy uszkodzenie w dłuższej perspektywie czasu? Mam w domu dwa nowe urządzenia które wymagają by faza w gniazdku była po prawej stronie. Jest to nowoczesna lodówka i UPS do komputera. Oba są wyprodukowane w UE. Wszystkie gniazdka w domu mam z fazą po prawej stronie, więc połączenia są zgodne, ale interesuje mnie sytuacja gdyby było odwrotnie i czy może to mieć wpływ na działanie, zwiększony pobór prądu lub większe ryzyko awarii?

Czy są to wtyczki typu uni-schuko?
    https://www.dobregniazdka.pl/strefa-wiedzy/uziemienie-typu-schuko/
    Prawdopodobnie tak, więc odpowiedz sobie jak Niemcy wkładają takie wtyczki do swoich gniazd. Chyba nikt się tam nie zastanawia w którą stronę obrócić wtyczkę.
  • #21 19933874
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1238
    Czy kolega autor rzeczywiście chce wykonać taki tester? Wprawdzie układowo to banalnie proste ale wymaga niewielkiego warsztaciku, podstawowych narzędzi (choćby lutownicy), miernika (i umiejętności posługiwania się nim) no i trochę tzw. przydasiów w postaci podstawowych elementów elektronicznych.

Przepraszam za to pytanie, choć to odpowiedź na #1, ale forum zmieniło się przez ostatnie 20 lat i dziś mało kto próbuje cokolwiek wykonać samodzielnie, raczej szuka gotowych rozwiązań.
  • #22 19933997
    Alex_NT
    Poziom 5  
    Ocena: 3
    Ktoś_tam napisał:

Tak unischuko. Najlepiej jak wrzucę zdjęcie. Symbole L, N, PE pokazują jaka jest polaryzacja wtyczki unischuko.
    W niemczech faza chyba też jest po prawej stronie. Brat przywiózł z Niemiec taki wskaźnik napięcia i w instrukcji jest schemat gniazdka schuko
  • #23 19934069
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Alex_NT napisał:
    Ktoś_tam napisał:

Tak unischuko. Najlepiej jak wrzucę zdjęcie. Symbole L, N, PE pokazują jaka jest polaryzacja wtyczki unischuko.
    W niemczech faza chyba też jest po prawej stronie. Brat przywiózł z Niemiec taki wskaźnik napięcia i w instrukcji jest schemat gniazdka schuko

Czy niemieckie gniazda wymuszają sposób podłączenia wtyczki?
  • #24 19934083
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Alex_NT napisał:
    W niemczech faza chyba też jest po prawej stronie.

Nie jest to prawdą.
  • #25 19934233
    KSI AUDIO
    Poziom 10  
    W.P. napisał:
    Czy kolega autor rzeczywiście chce wykonać taki tester? Wprawdzie układowo to banalnie proste ale wymaga niewielkiego warsztaciku, podstawowych narzędzi (choćby lutownicy), miernika (i umiejętności posługiwania się nim) no i trochę tzw. przydasiów w postaci podstawowych elementów elektronicznych.

Przepraszam za to pytanie, choć to odpowiedź na #1, ale forum zmieniło się przez ostatnie 20 lat i dziś mało kto próbuje cokolwiek wykonać samodzielnie, raczej szuka gotowych rozwiązań.

Tak chciałbym go wykonać samodzielnie.
    Watsztacik jest i wszelkie przyrządy również posiadam.
  • #26 19934327
    sanfran
    Podałem już schemat mojego sprzętu. Ale podam dwa rozwiązania:
    - gniazdko bez zerowania/uziemienia: do wtyczki instalujemy rezystor połączony do prawego bolca, do niego neonówkę, której drugi koniec wyprowadzamy do blaszki, którą należy dotknąć palcem. Świeci się? Jeśli tak mamy fazę na prawym. Jest to zwykła probówka zainstalowana w gniazdku.
    - gniazdko z zerowaniem/uziemieniem: do prawego bolca wtyczki łączymy neonówkę. Pomiędzy lewym bolcem a PE instalujemy dwa rezystory szeregowo, pomiędzy rezystorami łączymy drugi biegun neonówki.
    Są teraz dwie możliwości:
    1. Faza na prawym. Ponieważ pomiędzy lewym a PE nie powinno być różnicy potencjałów to i pomiędzy rezystorami napięcie jest 0V. Neonówka świeci, rezystory (połączone wobec neonówki rownolegle) ograniczają jej prąd.
    2. Faza na lewym. Pomiędzy rezystorami odłoży się pewne napięcie względem prawego bolca. Należy tak dobrać rezystory, aby owo napięcie było niewystarczające do zapłonu neonówki.
    Oto schemat:

• #27 19934437
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1238
    W takim razie proponuję układ nieco rozbudowany ale prosty w realizacji. 3 diody LED pokażą:
    zielona po lewej => przewód fazowy po lewej
    zielona po prawej => przewód fazowy po prawej
    czerwona => brak przewodu ochronnego
    Wartości elementów trochę z sufitu ale myślę, że właściwe. Zwykle nie publikuję niesprawdzonych układów ale akurat przez kilka dni muszę odchorować przeziębienie.
    Kondensatory C1÷C3 klasy X2 na 275V.
  • #28 19943599
    KSI AUDIO
    Poziom 10  
    Wykorzystam coś z waszych propozycji. Bardzo dziękuje za pomoc, pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje rozwiązania do stworzenia układu, który zapala lampkę, gdy faza 230VAC znajduje się w prawym styku gniazdka, a nie świeci, gdy faza jest w lewym. W odpowiedziach poruszono kwestie związane z polaryzacją gniazdek, wskazując, że w większości przypadków nie ma to znaczenia dla urządzeń elektrycznych. Zasugerowano różne metody wykrywania fazy, w tym użycie neonówki, diod LED oraz testerów gniazdek. Wskazano również na możliwość budowy prostego układu z rezystorami i diodami, który wskazywałby położenie fazy. Użytkownik wyraził chęć samodzielnego wykonania takiego urządzenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA