logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mio 500 MOOV - "ekran serwisowy", uszkodzone pliki

dantoma 10 Wrz 2012 21:32 4293 7
REKLAMA
  • #1 11298360
    dantoma
    Poziom 11  
    Ocena: 31
    Witam w temacie Mio 500 MOOV,
    1. Z niewiadomych przyczyn padł (jak mi się wydaje!!) system operacyjny Windows CE na nawigacji.
    2. Komputer widzi nawigację. Skanowanie Scandiskiem dało niemal 1500 plików CHK, które przeniosłem na dysk PC.
    3. Nawigację sformatowałem spod PC.
    4. Mam płytkę MioDVD i na PC zainstalowałem MioMore Desktop (na HDD PC)
    5. Wybrałem opcję Ponownie zainstaluj oprogramowanie na Mio
    6. Po instalacji jest katalog CLM i Program Files.
    7. Nawigacja "odpowiada"- po resecie ładuje MioMap2008, jest jakieś menu graficzne, można chodzić po tym MioMap
    8. Nie pojawia się albo Explorator Windows, albo ekran starowy z dużymi niebieskimi ikonami do wyboru programu użytkowego (jest nim zawsze AutpMapa na karcie SD)
    9. Na karcie SD pliki Automapy są, nie mogę ich jednak odpalić.
    10. Nie wiem, czy jest teraz tu system, katalogu Windows nie ma
    11. Co ja mogę zrobić w takiej sytuacji, abym mógł odpalić Automapę???
  • REKLAMA
  • #2 11300047
    dawid512
    Poziom 32  
    Ocena: 6
    Systemu nie ubiłeś skoro lata Ci Mio Map.
    Musisz normalnie odblokować nawigacje czyli albo wgrać sobie gotowy panel o którym zapewne mówisz w pkt 8 albo zmienić ścieżkę żeby odpalała się AM a nie MioMap.
  • REKLAMA
  • #3 11300103
    dantoma
    Poziom 11  
    dawid512 napisał:
    Systemu nie ubiłeś skoro lata Ci Mio Map.
    Musisz normalnie odblokować nawigacje czyli albo wgrać sobie gotowy panel o którym zapewne mówisz w pkt 8 albo zmienić ścieżkę żeby odpalała się AM a nie MioMap.

Mnie się wydaje, że system był ubity, bo były widoczne w pamięci nawigacji 2 (dwa) pliki.Nie działało nic, poza ekranem serwisowym i podłączeniem do PC. Natomiast na pewno jakiś software został przxeze mnie zainstalowany z tej płytki (dostarczonej razem z nawigacją), bo pojawia się ekran z ikonami MioMap i one działają. Natomiast całe urządzenie jest nie do wykorzystania w stanie obecnym.

Nie wiem, czy pamieć ROM nie została uszkodzona- wczoraj z życzliwą osobą ślęczałem 3 godziny przed komputerem (ale jestem w tym słaby- już 50+) i różne próby były aby na karcie SD dać katalogi i pliki pozwalajace jakby wykorzystać kartę SD do startu AutoMapy. Wszystko na nic, stale Fatal Error. Były próby z wgraniem pliku auto.exe, też na nic.

Ta nawigacja "fixowała" od jakiegoś czasu. To się z czasem nasiliło.
    Jeśłi ta MioMap jest "mało wymagajaca" to się z niej nie dowiem, czy padł nośnik i z tego powodu padły pliki i nie ma co sobie tą nawigacją zawracać głowy, czy może jakaś (jaka??) przyczyna uszkodziła same pliki i po instalacji nawigacja się "podniosła" do poziomu MioMap.
  • #4 11301662
    dantoma
    Poziom 11  
    Uzyskałem pomoc poprzez skopiowanie przesłanego mi folderu System i nadpisanie pliku appstartupsec.ini.
    Nawigacja została "odblokowana", sa ikony do AM, która się odpaliła z karty SD.
    A co było zmienione w pliku appstartupsec.ini, i co w tym Systemie- nie pytajcie, bo nie wiem, nie moja głowa.
    Podziękowania.
  • REKLAMA
  • #5 11305749
    Pontikos
    Poziom 39  
    Ocena: 1006
    W pliku appstartupsec.ini zostala zmieniona sciezka do aplikacji uruchamianej na starcie urzadzenia - zamiast do MioMap, prowadzi teraz do systeminformation - czyli uruchamia to ladne MENU.
  • REKLAMA
  • #6 11307084
    dantoma
    Poziom 11  
    Dziękuję za informację.
    Czyli użycie MioMore Desktop (kupione na płytce razem z nawigacją) i instalacja MioMap była potrzebna (po usunieciu plików *.CHK)?? Tyle, że niewystarczajaća do tego, aby uruchomić to co się chce 9konkretnie A.M.), a nie to, co było przewidziane p-rzez producenta Mio.

Otwarte pozostaje pytanie- co spowodowało padnięcie niemal wszystkich (!) plików?

Mam jeszcze pytanie hardware. Rozumiem co to jest pamięć na karcie SD. Rozumiem co to jest pamięć RAM i ROM. Ale podobnież w nawigacji jest jeszcze pamiec "flash". Co to takiego, jak to działa?? Bo po włożeniu nawigacji do USB widać dwie pamięci. Jedna to z aplikacją A.M., a druga to pewnie ta "flash". Jak to porównać do PC-ta?? Jak to dziąła?? Może ta Flash jest uszkodzona??

Uzyskałem pomoc poprzez skopiowanie przesłanego mi folderu System i nadpisanie pliku appstartupsec.ini.
    Nawigacja została "odblokowana", sa ikony do AM, która się odpaliła z karty SD.
    Podziękowania.
  • #7 11309188
    Pontikos
    Poziom 39  
    Ocena: 1006
    Problem powstal prawdopodobnie na skutek wady fabrycznej, przepiecia, itp, ktore spowodowalo problem w systemie plikow na Flash (stad plik CHK - "check"). Jesli blad bedzie sie powtarzal, bedzie to sugerowalo poglebiajaca sie wade fabryczna..

Zarowno wbudowana w urzadzenie pamiec flash, jak i pamiec umieszczona na karcie SD to fizycznie ten sam typ pamieci nieulotnej - analogia do PC bedzie pendrive lub dysk SSD /HDD.

Sugeruje usunac zbedne powtorzenie doklejone 4 godziny pozniej - porusza zagadnienie juz wyjasnione.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z nawigacją Mio 500 MOOV, która przestała działać z powodu uszkodzenia systemu operacyjnego Windows CE. Po skanowaniu pamięci urządzenia znaleziono wiele plików CHK, a po sformatowaniu nawigacji i reinstalacji oprogramowania, użytkownik nie mógł uruchomić aplikacji AutoMapa z karty SD. Po kilku próbach i zmianach w pliku appstartupsec.ini, nawigacja została "odblokowana" i AutoMapa zaczęła działać. Użytkownik zastanawiał się nad przyczyną uszkodzenia plików, sugerując możliwość wady fabrycznej lub uszkodzenia pamięci flash. Ostatecznie nawigacja została przetestowana w trasie i działa poprawnie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA