logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Subiekt GT – jak odszyfrować zakodowane hasło użytkownika z bazy danych?

cymbi 08 Mar 2003 13:29 22747 20
REKLAMA
  • #1 119153
    cymbi
    Poziom 27  
    Ocena: 99
    Potrzebuje programu który odczyta hasło z subiekta- mam te hasło w formie zakodowanej.
  • REKLAMA
  • #2 119206
    Bicker1
    Poziom 19  
    Ocena: 33
    zainstaluj subiekta jeszcze raz np demo a potem podmień pliki z hasłami
  • REKLAMA
  • #4 119924
    cymbi
    Poziom 27  
    Ocena: 99
    No mam legalea. Ale co znaczy podadzą ci jeden plik? Czy nikt nie ma generatora
  • #5 119932
    Bicker1
    Poziom 19  
    Ocena: 33
    próbowałeś podmienić te pliki z hasłami ??
  • REKLAMA
  • #6 2913732
    teviond
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    które to są te pliki z hasłem do podmienienia? Jeszcze jedno pytanie. Jakie pliki trzeba przenieś by niebyło trzeba ponownie wprowadzać towaru na drugim komputerze?
  • #7 2921275
    teviond
    Poziom 12  
    chyba nikt niewie
  • #8 2940258
    TomaszS
    Poziom 12  
    Witam.
    Do tej pory nie podałeś dokładnie jakiego masz Subiekta. Czy jest to Subiekt 4, Subiekt 4 Mega, Subiekt 5, Subiekt dla Windows, Subiekt GT? Programy różnią się od siebie, więc dopiero jak napiszesz jaki to dokładnie to będę ci mógł coś podpowiedzić.
    A tak właściwie to dlaczego szukasz hasła?
    Pozdrawiam.
    Tak poza tym przychylam się do tego by zadzwonić do Insertu, jeśli masz licenję na program. Często wtedy podają rozkodowane hasło do programu.
  • #9 2950413
    teviond
    Poziom 12  
    Tak własciwie to ja nie szukam hasła. Ja je znam. Chodzi mi o plik z hasłem po to zebym mógł mieć sprawnego subiekta na drugim komputerze w domu. Jeśli ktoś sie zna na subiekcie to napewno wie oco mi chodzi. Jutro dokładnie spisze i podam wersje.
  • #10 2951080
    TomaszS
    Poziom 12  
    Wszystko zależy od tego jakiego masz Subiekta. Jeśli jest to "Subiekt 4" pod dos to można podmienić katalog CFG - tam są bazy z ustawieniami programu jak również użytkowników. Natomiast towary znajdują się w pliku "towary.dbf" w katalogu DBFS.
    Pozdrawiam.
  • #11 2955118
    evil01
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Hm a czy Subiekt nie ma limtu licencji na stanowiska ?
    Jesli tak - nie ma o czym rozmawiac bo chcesz zlamac zasady licencji..
  • #12 2955207
    komp432
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    nie czytałem licencji firmy insert, ale wiele innych programów ma taka licencję, że można je instalować na wielu kompach, ale używać w danym czasie można na jednym.
  • #13 2955236
    evil01
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    A odpowiesz o ktora wersje Subiekta chodzi?
  • #14 2958453
    AlexCage
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    Najprościej jest wykonać archiwizację plików z zaznaczoną opcją "archiwizuj konfigurację programu" (czy coś w tym stylu - nie pamiętam dokładnie bo nie mam aktualnie zainstalowanego). Potem instalujesz Subiekta na drugim kompie, odpalasz plik Archiw.exe (lub podobna nazwa), dearchiwizujesz dane i po problemie.

Tak to mam miejsce w przypadku Subiekta 5 Euro.
  • #15 2961053
    TomaszS
    Poziom 12  
    Właśnie dlatego zwróciłem uwagę na to jąka jest wersja Subiekta. W różnych wersjach można te operacje zrobić w różny sposób. Dodatkowo jeśli ktoś chce przenieść tylko fragment bazy np. towary to też trzeba się zastanowić bo archiwizacja przenosi wszystko. A licencje też były zależne od wersji.
  • #16 2962560
    teviond
    Poziom 12  
    Jest to wersja SUBIEKT 4 MEGA WERSJA 1.09b 15.01.02
  • #17 2964585
    teviond
    Poziom 12  
    TomaszS napisał:
    Wszystko zależy od tego jakiego masz Subiekta. Jeśli jest to "Subiekt 4" pod dos to można podmienić katalog CFG - tam są bazy z ustawieniami programu jak również użytkowników. Natomiast towary znajdują się w pliku "towary.dbf" w katalogu DBFS.
    Pozdrawiam.

tak właśnie mniej więcej jest.

Dodano po 4 [godziny] 11 [minuty]:

Wiec tak. Podmieniłem katalog CFG i jak chcialem uruchomić subiekta to coś takiego sie pojawia:

Subiekt GT – jak odszyfrować zakodowane hasło użytkownika z bazy danych?

:cry::cry::cry:
  • #18 2969983
    TomaszS
    Poziom 12  
    Witam.
    W Subiekcie 4 Mega można tak zrobić jak wcześniej to podałem. Licencja z tego co pamiętam nie miała ograniczeń na liczbę stanowisk. Program mógł być instalowany na nieokreślonej liczbie stanowisk, ale w 1 firmie zarejestrowanej pod jednym adresem.
    Natomiast błąd który się wyświetlił jest spowodowany tym że po skopiowaniu katalogu pliki są z atrybutem "tylko do odczytu". Należy więc ten atrybut wyłączyć we właściwościach wszystkich kopiowanych plików.
    W razie trudności proszę o kontakt.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #19 2971728
    teviond
    Poziom 12  
    :) Dzięki. Udało sie :)
    Będę miał jeszcze napewno pytania związane z subiektem. Proszę tu czasem zaglądać.
    Pozdrawiam
  • #20 3412238
    majeszczak
    Poziom 1  
    Podczas uruchamiania subiekta pojawia sie komunikat ze jest za mała ilosc zbiorów.
    W czym jest problem?
  • #21 4326751
    ania_w_bis
    Poziom 1  
    Poszukuję instrukcji lub podręcznika do subiekta 4 mega. Czy ktoś może mi pomóc lub napisze mi gdzie mogę znaleźć, najlepiej w pliku pdf. PROSZĘ O SZYBKĄ ODPOWIEDŹ

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy odszyfrowania zakodowanego hasła użytkownika w programie Subiekt GT oraz przeniesienia konfiguracji i danych na inny komputer. Użytkownik posiada legalną wersję programu i chce skopiować plik z hasłem, aby mieć działający Subiekt na drugim stanowisku. Wskazano, że sposób postępowania zależy od wersji Subiekta – różne wersje (Subiekt 4, Subiekt 4 Mega, Subiekt 5, Subiekt GT) mają odmienne metody zarządzania danymi i licencjami. W przypadku Subiekta 4 Mega (wersja 1.09b z 2002 roku) można podmienić katalog CFG zawierający bazy ustawień i użytkowników oraz plik towary.dbf z danymi towarów. Problemy z uruchomieniem po podmianie plików mogą wynikać z atrybutu "tylko do odczytu" na skopiowanych plikach, który należy wyłączyć. Zwrócono uwagę na możliwe ograniczenia licencyjne dotyczące liczby stanowisk, jednak w Subiekcie 4 Mega licencja nie ograniczała liczby instalacji, lecz użytkowanie w jednej firmie pod jednym adresem. Alternatywnie, w nowszych wersjach (np. Subiekt 5 Euro) zaleca się użycie funkcji archiwizacji i dearchiwizacji konfiguracji i danych za pomocą dedykowanych narzędzi (np. Archiw.exe). Wskazano również, że w przypadku problemów z hasłami lub licencją warto kontaktować się bezpośrednio z producentem – firmą Insert, która może udostępnić odpowiednie pliki lub informacje.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA