logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić błędy na dysku twardym Caviar 2GB po instalacji Windowsa?

Jocker 08 Mar 2003 17:13 1741 7
REKLAMA
  • #1 119313
    Jocker
    Poziom 2  
    Mam dysk twardy który jest chyba uszkodzony . Ma 2Gb i jest popularnym Cawiorem :D . Po stworzeniu partycji , formacie i wgraniu Windowsa wyskakują błędy czy ktoś ma jakiś dobry programik do naprawy dysków.

Ps. Zastanawiałem się czy go zamrozić bo tak mi radzono a jeżeli nawet to nie wiem jak.

Help !!!!!!!!
  • REKLAMA
  • #2 119317
    Masster
    Poziom 32  
    Ocena: 46
    Najpierw spradź połączenia taśmy ustawienia master/slave/stand alone jak to niepomoże to potraktuj go wdclearem jest gdzieś w tym dziale. Podobne problemy pojawiają się dość często skożystaj z wyszukiwarki a napewno znajdziesz.
    Co do zamrażania dysku to niepolecam napewno nie wyjdzie mu to na zdrowie.
  • REKLAMA
  • #3 119319
    Jakub Krawczyk
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    Czy możesz opisać te błędy???
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 119458
    R@F@L
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    Zainstaluj Norton Utilities 2003 i tam jest takie narzędzie Norton Disk Doktor. Może pomoże
  • #7 119858
    johnny
    Poziom 11  
    Jezeli wdclear nie pomoze to sproboj zlokalizowac uszkodzone klastry i utworz kilka partycji pomijajac te miejsca z bledami.
    Tam gdzie sa bledy utworz po prostu male partycje, a pozniej np. z windowsa bedziesz mogl je usunac (albo nawet w fdisku).

W ten sposob udalo mi sie uratowac HDD 40GB, tylko szkoda, ze stracilem ok 5GB na niepotrzebne partycje, a poza tym dysk byl podzielony na 8 partycji.
  • #8 120525
    bugsy21
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    sformatuj go w taki sposób
    format c: /u

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada dysk twardy Caviar o pojemności 2GB, na którym po utworzeniu partycji, sformatowaniu i instalacji systemu Windows pojawiają się błędy. Zalecane jest najpierw sprawdzenie połączeń taśmy IDE oraz ustawień master/slave/stand alone. Następnie sugerowane jest użycie narzędzia wdclear do naprawy dysku. W przypadku niepowodzenia można spróbować zlokalizować uszkodzone klastry i utworzyć partycje pomijające te obszary, co pozwoli na częściowe odzyskanie dysku kosztem utraty fragmentu pojemności. Polecane jest także użycie programu Norton Utilities 2003, a w nim narzędzia Norton Disk Doctor do diagnozy i naprawy błędów. Formatowanie dysku z opcją /u (format c: /u) może pomóc w usunięciu problemów. Metoda zamrażania dysku jest odradzana ze względu na ryzyko uszkodzenia. Link do dodatkowych informacji został udostępniony na forum elektroda.pl.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA