logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki głośnik za 500 złociszy do skrzyni basowej?(?)

raveland 26 Sty 2005 14:18 2504 22
REKLAMA
  • #1 1169992
    raveland
    Poziom 28  
    Ocena: 46
    Witam
    Potrzebuje pomocy
    Chce kupic sobie glosnik niskotonowy do skrzyni basowej na bass reflexie(skrzynie juz mam zostala mi po poprzednim).
    Objetosc skrzyni ok 75 litrow(ewentualnie sobie zmniejsze jezeli bedzie wymagal tego glosnik) głosnik musi byc 30cm ewentualnie 25cm jednak wolalbym wiekszy najlepiej jakby nisko zchodzil i basik mial mieciutki moc okolo 150W RMS.
    Millo by bylo jakby dB bylo w okolicach 90 lub wiecej.
    Cena okolo 500zl ewentualnie wiecej jakby byl godny uwagi.
    Odpadaja Alphardy i tym podobnych firm interesuje mnie glosnik tylko firmowy.
    Głosnik ma byc do car audio.
    DZIEKI
  • REKLAMA
  • #2 1170044
    ar2rek.w
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    zdecydowanie polecam Ravemastera bsw124II dostepny na www.mivoc.pl
    tyle ze obudowa za duza, bo do tego glosnika 45litrow jest w sam raz.
    Ewentualnie TVM arn312-00 ale on nie ma 150W.
  • Pomocny post
    #3 1170090
    djspeed
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    NA elmuzie mają beyme power 12 bedzie jak znalazł. Zabije Cie w samochodzie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1170454
    SILVER SOUND
    Poziom 28  
    Ocena: 19
    Witam
    Potwierdzam, POWER 12, jak za te pieniadze, jest fantastyczny. 75 litrowa obudowa pozwoli mu dobrze "rozwinąc skrzydła".
    jk
  • #6 1171766
    SILVER SOUND
    Poziom 28  
    Witam
    Twoje pieniądze, twoja wola...
    Ale między POWER 12, tym co masz zamiar kupić jest praepaśc....cewka 100 mm, przeciwko 50 mm, spl 94 db, przeciw 89 dB....aluminiowy kosz, przeciwko blaszaczkowi...
    Tego co masz zamiar kupic nawet za 200zł nie kupiłbym...bo max tyle to jest warte...
    jk
  • #7 1172013
    raveland
    Poziom 28  
    No i tak przegladam i porownuje i doszedlem do wniosku ze wpadl mi do oka POWER 12 ale mam pytanko czy przypadkiem jego moc nie jest za duza do mojego wzmacniacza mam okolo 130W RMS czy moze POWER10 przypadkiem by nie gral lepiej i jak jest z jakascia dzwieku z 12 bass jest mieki czy twardszy??
  • REKLAMA
  • #8 1172086
    djspeed
    Poziom 17  
    bas z powerka jest szybki i twardy ale w b-r znacznie mięknie.
  • #9 1172679
    raveland
    Poziom 28  
    A wy czym ten glosniczek zasilacie jaka moca??
  • #10 1172789
    ar2rek.w
    Poziom 18  
    glosnik ma az 500Watow mocy, to bardzo duzo. co prawda wzmacniacz 130Watowy bedzie maly ale w samochodzie przy takiej mocy i tak duzym SPLu glosnika bedzie ci sie robilo niedobrze.
  • #11 1173400
    SILVER SOUND
    Poziom 28  
    Witam
    Faktem jest że do takiego wzmacniacza jak posiadasz, POWER 12, jest za mocny, chyba ,że w przyszłości planujesz wymanę na mocniejszy...
    Głośnik ten ma dożo wyższą sprawnośc od klasycznego głosnika, bo aż 94 db.
    Jesli ceny sa podobne, lub nieznacznie jest droższy ten beyma, to go polecam.
    Power 10 ma też świetne parametry, a qts wyjątkowo małe, a inne parametry T-S, jesli nie sa przekłamane, bardzo obiecujące.
    jk
  • REKLAMA
  • #12 1173786
    raveland
    Poziom 28  
    Mam jeszcze jedno pytanie:
    zakladajac ze mamy dwa takie same glosniki o takich samych dokladnie parametrach i wielkosci ale roznej mocy powiedzmy 200W rms i 500W rms i zasilimy je wzmacniaczem o mocy 200W rms kazdy to czy oba glosniki beda graly tak samo glosno czy jeden z nich bedzie gral glosniej??
  • #13 1173949
    ar2rek.w
    Poziom 18  
    zakladajac ze glosniki maja te same parametry, w tym rowiez SPL i srednice to oba beda graly rownie glosno, z tym ze ten pierwszy bedzie gral w maksymalniej mocy znamionowej, z zapasem do przeciarzania wieksza moca, drugi zas nie osiagnie nawet polowy swoich mozliwosci.
  • #14 1174275
    djspeed
    Poziom 17  
    wbrew pozorom roznica między 200W a 500W nie jest taka ogromna jesli chodzi o odsluch. Tą beyme spokojnie nakarmisz 300W wiecej nie bedzie potrzeba dla normalnego uzytkownika.
  • #15 1174556
    raveland
    Poziom 28  
    I jeszcze jedno ostatnie pytanko:
    Zakladajac ze sa oba glosniki takie same maja takie same parametry (prawie wszystki) ale jeden jest 30 cm a drugi 25cm i roznia sie tylko parametrami odpowiadajacymi za wilkosc glosnika chodzi mi o to ze ten wiekszy ma wieksze zawieszenie a wiec wedlug mojego myslenia i rozumowania przypuszczalnie becdzie ciezej chodzil i co za tym idzie bedzie potrzebowal wiekszej mocy zeby go rozruszac i zeby zagral tak jak ten mniejszy.Myle sie czy mam racje??
  • #16 1175753
    djspeed
    Poziom 17  
    Nie bardzo po prostu moc doprowadzone do glosnika bedzie okreslala jak on gra a nie sztywnosc zawieszen ten sztywniejszy po prostu bedzie mniej chodził prawdopodobnie.
  • #17 1175777
    tomaszo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Nie ma takiej sytuacji, zeby mialy identyczne parametry... Nie jest powiedziane, ze wiekszy bedzie - nie wiem jak to rozumiec : "ciezej chodzil" = wolniej? - gorszy pod jakimis tam wzgledami...
    Wieksza membrana to przewaznie wiekszy skok pojemnosciowy - jesli wychylenia sa podobne w obu przypadkach - czyli lepsze wykorzystanie napedu i wieksze mozliwosci reprodukcji niskich dzwiekow...

Cale rozwazanie nie ma sensu - musialbys podac konkrety!

Prosze mi przestac szastac teoriami o tym pieronskim "SZTYWNYM" zawieszeniu! SZTYWNY to jest trup w chlodni!
    Czestotliwosc rezonansowa ukladu zalezy od podatnosci zawieszen i masy drgajacej, wiec sama podatnosc nie swiadczy jeszcze o niczym! Jak uklad drgajacy bedzie wazyl 2kg, to zawieszenie moze byc tak malo podatne jak ja na wiedze historyczna, a mimo wszystko rezonansowa bedzie lezec bardzo nisko...
  • #18 1190396
    Kłosiol
    Poziom 29  
    Ocena: 45
    Witam , pomysl moze o glosniku firmy Earthquake np DB 12 do caraudio bedzie w sam raz, a twoja obudowa sie przyda, jego koszt DB12 R z nowej lini wzorniczej ( czerwona membrana) to okolo 400 zl

zobacz sobie www.Earthquakesound.com
  • #19 1190469
    lukasik
    Poziom 16  
    Ocena: 24
    Ja proponuje JBL GT4-12 . 30cm. Moc ciagla 250W , jednak dobrze znosi impulsy nawet do 1000W. Przy tym masz wysoką skuteczność! ktorej brakuje produktom innych producentow. Przy obudowie 75l. przy zastosowaniu bass reflexu o odpowiedniej duzej srednicy (10-12cm) i odpowiednio wyliczonej dlugosci aby calość nastroić w granicach 35Hz bedziesz mial naprawde potęzny basik, niski, w miare szybki, ale przy tym głęboki az nadto :)

Oczywiście mozna zejsc z wymiarow i zrobić coś na wzor tub. samochodowych JBL, czyli jakieś 45-50l i przystroic 38-40 Hz. Taką opcję proponuję dla miłośników JBL i mocnego glebokiego! basu. W samochodzie bedzie niesamowicie.

P.S. Jesli chodzi o bas to kiedys na gieldzie samochodowej byl demo car JVC, a 50m dalej stal polonez z tubą jbl power packed na glosniku 25cm gt2-10, takze wiekszosc ludzi kierowana odczuciami udala sie w strone poloneza :D , doslownie grzmiało, ale przy tym dość zwięzle i kulturalnie!
  • #20 1192408
    dj_zibi
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    Gdzioe dorwa tego jbl????? Ile on kosztuje tak dio 300???
  • #21 1192442
    nfsking
    Poziom 24  
    Ocena: 7
    ten JBL jest drogi, za taką kasę mozna kupic juz jakosciowo lepsze głosniki.
  • #22 1197036
    raveland
    Poziom 28  
    Musze sie pochwali kupilem sobie Beyme Power 12 narazie gra tak sobie bo mam kiepski wzmak ale juz zbieram pieniazki na jego wymiane
    Mam zamiar kupic LANZAR HTG 234
    Obecnie posiadam Titan TA-X104 wie ktos moze jaka ma tak naprawde moc??
    A co do glosnika to wczesniej mialem ALPHARD YW-1207 i musze powiedziec ze roznica w jakosci dzwieku jest niewielka beyma ma tylko troszeczke mietszy basik i wyzszy bass jest milszy w sluchaniu no i jjest glosniejsza (95dB robi swoje, gdy kupywalem ten gkosniczek jakis znajomyy sprzedawcy przyniosl Boshmana jakiegos na ktory m pisalo 600 Watts porownnywalismy go do beymy i musze powiiedziec ze ten Boshman gral smiesznie cicho w porownaniu z beyma)za to alphard najnizszy bass przenosil wyjatkowo ladnie.
    Bass jest szybki gleboki i sprezysty a co za tym idzie ten alphard nie jest taki zly jak sie moze wydawac wedlug mnie bardzo udana konstrukcja jednak odsluchiwalem go tylko przy mocy jaka ten moj wzmak osiaga przy wiekszej nie wiem jak by zagral ale bylem z niego zadowolony.
  • #23 1197153
    lukasik
    Poziom 16  
    Ocena: 24
    ten jbl normalnie kosztuje w granicach 500zł. Znajomy kupil po cenie hurtowej za 380zl, w sklepie ktory likwidowano. Zobvacz na allegro ktos sprzedaje takie nowki w miare tanioo, mozliwe ze dystrybutor.

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano głośnika niskotonowego 30 cm (ewentualnie 25 cm) do skrzyni basowej bass reflex o objętości około 75 litrów, z mocą około 150W RMS i skutecznością około 90 dB lub wyższą, do car audio, w cenie około 500 zł, wykluczając marki takie jak Alphard. W dyskusji polecano głośniki Beyma Power 12 i Power 10 jako bardzo dobre rozwiązania, charakteryzujące się wysoką skutecznością (Power 12 ma SPL 94 dB) i mocą nominalną 500W, choć do wzmacniacza 130W RMS może być za mocny. Power 12 oferuje szybki i twardy bas, który w obudowie bass reflex staje się bardziej miękki. Alternatywnie wskazywano Ravemaster BSW124II (zalecana mniejsza obudowa 45 l) oraz TVM ARN312-00 (mniejsza moc). Wspomniano także głośnik Peerless SLS 10 jako wysokiej jakości, ale droższy wybór. Dyskutowano o wpływie wielkości membrany i mocy głośnika na charakterystykę dźwięku i wymagania wzmacniacza, podkreślając, że moc wzmacniacza determinuje głośność, a większa moc znamionowa głośnika niekoniecznie przekłada się na wyższą głośność przy tym samym zasilaniu. Wśród innych propozycji pojawiły się Earthquake DB12 oraz JBL GT4-12, który ma moc ciągłą 250W i wysoką skuteczność, ale jest droższy i według niektórych opinii mniej opłacalny cenowo. Autor ostatecznie zakupił Beyma Power 12, zauważając wyraźną przewagę nad Alphardem pod względem głośności i jakości basu. Poruszono także kwestie techniczne dotyczące zawieszenia głośnika i jego wpływu na charakterystykę basu oraz dopasowania mocy wzmacniacza do mocy głośnika.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA