logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 2000 - zawiesza się po logowaniu, explorer.exe generuje błędy

Oximon 22 Wrz 2012 13:44 1398 6
REKLAMA
  • #1 11336450
    Oximon
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    Witam!

Na moim komputerze eksperymentalnym posiadam zainstalowany system Windows 2000. Pewnego razu gdy z niego korzystałem komputer zawiesił się. Po twardym resecie nie da się zalogować. Dokładniej mówiąc Windows się ładuje, następuje logowanie, ramka logowania znika i na ekranie przez pewien czas zostaje błękitne tło i komputer po chwili się resetuje i tak w kółko.
    Włożyłem więc płytkę instalacyjną (instalator wybitnie długo się przygotowywał (ponad 30min)) i wybrałem opcję naprawiania. Po tej czynności komputer loguje się pojawiają się ikonki, tapety nie ma (zamiast tapety pozostaje tło które było podczas logowania). Nie da się otworzyć menu "start". Jakikolwiek otwarty folder jest pusty (nawet "Mój komputer), po czym "explorer.exe generuje błędy i się zamyka". Wtedy jak wiadomo zostaje znowu samo tło i komputer trzeba zresetować.

W trybie awaryjnym dzieje się praktycznie to samo.

Czy da się w jakiś sposób przywrócić system do stanu używalności nie tracąc obecnych danych, które są na dysku???

Proszę o pomoc, gdyż w windowsach 2000 średnio się orientuje, bardziej w 7-ce, której używam na co dzień.

Pozdrawiam, Oximon
  • REKLAMA
  • #2 11336462
    Dj Haker

Poziom 35  
    Ocena: 99
    Podaj pełną specyfikację komputera.

Sprawdzałeś kondycję dysku twardego i pamięci ?
    Szukałeś wirusów na dysku ?
    Konto firmowe:
    Odzyskajdane.info
    Aleja Kijowska 24, Kraków, 30-079 | Strona WWW: https://odzyskajdane.info
  • REKLAMA
  • #3 11340608
    Oximon
    Poziom 27  
    Wirusów nie ma na pewno. W tym momencie kondycji nie sprawdzę,gdyż nie startuje Windows, chyba, ze podasz mi jakiś program boot-owalny. Pamięci są w 100% sprawne, manewrowanie prędkością, timingami, czy napięciami nie ma żadnego wpływu.

Specyfikacja:

Płyta MSI815EP PRO Rev3
    Pentium III 866Mhz (wcześniej podkręcony do 1070Mhz po pojawieniu się problemu zresetowałem BIOS (mnożnik 6,5))
    512MB RAM 100-133Mhz
    GeForce 2Ti 64MB (z v-modem pamięci)
    Zasilacz EC 200W (wiem, że syf, jednakże jak na komputer eksperymentalny wystarcza)
    Dysk - specjalnie go wymontowałem :D czyli Segate U10 MODEL ST315323A 15,3GB
  • #4 11340627
    rimtim
    Poziom 10  
    Sprawdzałeś dysk pod kątem błędów/uszkodzonych sektorów poleceniem chkdsk?
  • REKLAMA
  • #5 11340631
    Dj Haker

Poziom 35  
    Ocena: 99
    Można uruchomić program MHDD z płytki Ultimate Boot CD.

Tutaj masz interpretację wyników. Możesz też wkleić zdjęcie na forum.
    http://forum.komputerswiat.pl/topic/17548-opis-programu-mhdd-i-technologii-smart/

Nie wykonuj remapu ani zerowania z tego poradnika !

Na tej płytce znajdziesz też program do testowania pamięci RAM. Testuj każdą kość osobno. Sprawdź napięcie baterii CMOS.
    Konto firmowe:
    Odzyskajdane.info
    Aleja Kijowska 24, Kraków, 30-079 | Strona WWW: https://odzyskajdane.info
  • REKLAMA
  • #6 11341091
    Oximon
    Poziom 27  
    Jeżeli chodzi o dysk
    <3s 1
    <10ms 116805
    <50ms 875

Pamięci - 0 błędów.

Spróbowałem jeszcze raz naprawić windows płytka instalacyjną. W czasie naprawy kilka, a wręcz kilkanaście plików nie chciało się wgrać. Po ponownym uruchomieniu cały Windows nie chce wystartować (przez ułamek sekundy się ładuje i czarny ekran). Da się coś z tym zrobić bez formata (nie tracąc danych)?
    Co może być tego wszystkiego powodem, skoro dysk i ramy są sprawne?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z systemem Windows 2000, który zawiesza się po logowaniu, a proces explorer.exe generuje błędy. Po twardym resecie komputer nie uruchamia się poprawnie, a po próbie naprawy z płyty instalacyjnej pojawiają się problemy z ładowaniem systemu oraz błędy w otwieraniu folderów. Użytkownik podaje specyfikację sprzętową, w tym płytę MSI815EP PRO, procesor Pentium III 866MHz, 512MB RAM oraz dysk Seagate U10 MODEL ST315323A. W odpowiedziach sugerowane są testy dysku twardego (chkdsk, MHDD) oraz sprawdzenie kondycji pamięci RAM. Użytkownik poszukuje rozwiązania, które pozwoli na przywrócenie systemu do stanu używalności bez utraty danych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA