logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 2000 Pro: Problemy z kopiowaniem plików i błędy JavaScript po czasie

Andrzej.P 28 Gru 2003 19:52 1684 14
REKLAMA
  • #1 453580
    Andrzej.P
    Poziom 11  
    Witam wszystkich.

Mam problem z Windozą 2000.

Po odpaleniu kompa przez ok 10 min wszystko jest OK. Po czasie jednak przestaje mi działać funkcja
    wklej...tzn. nie moge zkopiować lub przenieść plików z katalogu do innego katalogu (tak samo dla wszystkich dysków i napędów)
    Net też po upływie jakiegoś czasu się "kitwasi". Nie działają linki do stron (brak przekierowania, chociaż zaraz po restarcie wszystko działa jak należy)
    - wyskakuje komunikat javascript error. robiłem reinstalki, Kaspersky też nie wykrył żadnych robaków...
    Nie znalazłem błedów na dysku, nie wydaje mi się również żeby to była kwestja dosttępu do dysków (jestem logowany jako anm. - pełny dostęp) Problemy te zaczęły się po przesiadce z win 98 na win 2000 pro. Może to żeczywiście jakieś robactwo, a może wina 5'cio letniego BIOS'u ???
    Jestem zupełnie zkołowany - Proszę o pomoc

Pozdrawiam

Andrzej.P
  • REKLAMA
  • #2 454120
    JACU626

Poziom 28  
    Ocena: 621
    Nio masz problem ja bym XP zainstalował jak coś nowszego mieć chcesz, sam wsadziłem zamiast 98 i śmiga jak sie patrzy i o opisy dotyczące problemów łatwiej.
    Konto firmowe:
    FHU JACU KARCHERSERWIS
    LWOWSKA 41, Sandomierz, 27-600 | Tel.: 604XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://WWW.KARCHERSERWIS.PL
  • #3 454673
    Andrzej.P
    Poziom 11  
    Wiem że XP jest stabilniejszy i wogóle, ale ma 2x wyższe wymagania sprzętowe od 2000 (a ja mam raczej cienkiego kompa - 64 ramca i celeronka 466 over 523) :(
  • #4 454693
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    To i tak cieniutko na 2000 a tym bardziej na XP - proponuję powrót do 98SE (co Ci strzeliło do głowy zeby 2000 na takim sprzęcie???).
    Ja bym nawet dał Win95 (z uwagi na mniejsze wymagania) bo na tym (nie obraź się) to można tylko list do cioci napisać. Aktualizacja BIOSu niewiele pomoże - ale też się przyda - sprawdź u producenta płyty. A przede wszystkim dołóż pamięci!!! - to podstawa :!: :!: :!:
    Zobacz jakie masz ustawienia obsługi skryptów i ewentualnie ściągnij "konkurencyjną" Javę z Sun Microsystems :)
  • #5 454709
    konfident
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    robiłeś uaktualnienie czy czystą instalacje :?:
  • REKLAMA
  • #6 454781
    marcin_17
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    Mysle ze masz za malo ramu jak na win2000, sproboj wylaczyc niepotrzebne uslugi zaoszczedzisz troche pamieci,zwieksz plik wymiany, ustaw jego rozmiar na staly i zdefragmentuj dysk. Pozdrawiam. http://www.winxp.com.pl/art/services_optimiz.html
  • #7 454823
    lszlacht
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Miałem taki sam problem...
    A rozwiązaniem okazało się zainstalowanie łatki...
    Jak chcesz się dowiedzieć to przeczytaj co mi pisali forumowicze jakże szacownego grona... i teraz wiem że mieli rację...
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic87940.html

pozdrawiam...
    A co jak co to tak na marginesie masz jednak za słabego kompa na 2000. A co do wymagań to nawet XP ma mniejsze wymagania nominalne od 2000 Pro
  • #8 456166
    Andrzej.P
    Poziom 11  
    Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Chyba żeczywiście przesiądę się spowrotem na win 98se. Wiem że komp jest z "czasów Gierka" , ale narazie nie mam dzudzu na jego upgrade. Wielkie dzięki za te linki !!!
    pozdrawiam
    Andrzej
  • REKLAMA
  • #9 456560
    visitors
    Poziom 12  
    hehe
    Przez jakieś dwa lata mialem Windowsa 2000 Server na PII 300 192 RAM
    Przyznam, ze prędkość nie była oszałamiająca, ale wszystko chodziło. Tylko straaaaaasznie dlugo wstawal, ale nie mialem problemu bo chodzil 24h na dobe.
    Jedyne co polecam to łatać, łatać i jeszcze raz łatać.
  • #10 456715
    elektronik321
    Poziom 22  
    Ocena: 51
    a czy przedtem wywala ci " wygenerował błąd w svchost.exe i program będzie zamkniety " to jest uciązliwe. do czasu załozenia neta cieszyłam sie systemem , załozyli po spokojnej pracy . jedyna rada zainstaluj sobie firewala (ja mam sygate firewall profesional) i jesli są ataki on pokazuje je i na 100% bedą pokazywac atak na svchost.exe , bo mi sie wydaje ze masz neta ale nie masz zabezpieczenia. i jak koledzy pisza o zdefragmentowanie dysku i servicepack to nie da rady na taki błąd
    pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #11 456767
    lszlacht
    Poziom 15  
    :arrow: elektronik321
    Dokładnie o to mi chodziło, ale to konkretnie można zapobiec instalując sobie łatkę na blastera i wszystko chodzi sprawnie... nie trzeba żadnych firewalli...
    :arrow: visitors
    A system ten dlatego tak długo wstaje... gdyż na początku są sprawdzane połączenia sieciowe i nie przyspieszy tego nawet najszybsza maszyna świata, bo to zależy tylko od sieci, no i w bardzo małym stopniu od komputerka... a samo działanie zależy od ilości ramu... więcej ramu... tym szybciej działa...

Zabawy przez tydzień a na Nowy Rok tego by każdy dzień był o niebo lepszy pod każdym względem od poprzedniego dnia, i by wszystkie dni były szczęśliwe i pełne wspaniałej atmosfery.
  • #12 456955
    Andrzej.P
    Poziom 11  
    A może ktoś mi podpowie nazwę tej łatki na blastera, najlepiej jakiś link do downloada bo kurcze szukałem tego i jakoś znależć nie mogę . Pozdrawiam - Szczęśliwego nowego roku !!! :)
  • #13 457077
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Służę uprzejmie (razem ze stroną Micro$oftu)
    PS: Jak Ty szukasz ??? :)
    Załączniki:
    • Blaster- Aktualizacja zabezpieczeń dla systemu Windows 2000.zip (906.78 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 457180
    Andrzej.P
    Poziom 11  
    Dzięki stary. Masz u mnie plusa jak z tąd do najbliższej budki telefonicznej ':D'
    Jeszcze raz thanx!!!
  • #15 457354
    qnx
    Poziom 14  
    Heh ja mam Winde XP na Celku 433 256 MB RAM Płyta ASUS P3V4-BX i chodzi jarypiście jak miałem 128 MB RAM tez było OK a wymagania W2K to (Zaczerpnięte z Microsoft'u) "Najlepsze wyniki ogólne osiąga się przy pamięci co najmniej 64 MB RAM. Ogólne wyniki sprawnościowe są lepsze, niż w wypadku systemu Windows 9x z pamięcią 64 MB RAM " Pozatym zalecałbym Update BIOS miałem W2k na innej płycie to ni co 5 min. resetu robił ACPI się gryzło z BIOS, no i możesz sobie sprawdzic ustawienia z w/w BIOS. Pozatym widziałem juz działającego W2k na Intelu 90 MHz (Płyta serverowa zaimplementowane dwa procesory Intela 90 MHz) i 96 MB RAM z SIMM Dyski SCSI w RAID 2* 1 GB to był komputer z DE przywieziony i jeszcze na chodzie . Jak pisze Microsoft W2k jest wydajniejszy od 9x jest wielowątkowy i jeszcze nigdy mi sie nie zdarzyło aby czegos nie zrobił co mu "kazałem".

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z systemem Windows 2000 Professional, polegające na utracie funkcji kopiowania i przenoszenia plików po około 10 minutach pracy oraz pojawiających się błędach JavaScript podczas korzystania z internetu. Problemy występują na różnych dyskach i napędach, a po restarcie system działa poprawnie. Próby reinstalacji systemu i skanowania antywirusowego (Kaspersky) nie przyniosły efektu. Dyskusja wskazuje na niewystarczającą ilość pamięci RAM (64 MB) i słaby procesor (Celeron 466 MHz podkręcony do 523 MHz) jako główne przyczyny problemów ze stabilnością Windows 2000. Zalecane są: powrót do Windows 98 SE ze względu na mniejsze wymagania sprzętowe, zwiększenie pamięci RAM, wyłączenie niepotrzebnych usług, ustawienie stałego rozmiaru pliku wymiany, defragmentacja dysku oraz instalacja odpowiednich łatek systemowych, w tym łatki na robaka Blaster. Wskazano również na możliwe konflikty BIOS-u z ACPI, sugerując aktualizację BIOS-u płyty głównej. Poruszono temat instalacji firewalli (np. Sygate Firewall Professional) jako zabezpieczenie przed atakami sieciowymi powodującymi błędy w procesie svchost.exe. W dyskusji pojawiły się także przykłady konfiguracji sprzętowych, na których Windows 2000 działa stabilnie, podkreślając znaczenie odpowiedniej ilości pamięci RAM i aktualizacji systemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA