Czy zmiana dostawcy internetu na wsi poprawi prędkość, jeśli Neostrada 2 Mb/s spada do około 1 Mb/s albo mniej?
Zmiana samego dostawcy na tej samej linii telefonicznej raczej nie pomoże; przy dużym tłumieniu i synchronizacji tylko na 1312 kb/s 1 Mb/s jest po prostu stabilnym limitem tej linii [#11461188][#11461972][#11462595] Ustawienia w routerze niewiele tu zmienią, bo głównym problemem jest odległość od DSLAM i jakość kabla, więc można co najwyżej poprawić stabilność, a nie realną prędkość [#11462585] Netia na kablach TP da zwykle to samo, więc sens ma tylko wtedy, gdy oferuje inną infrastrukturę; UPC bywa lepsze, ale tylko jeśli faktycznie jest dostępne jako kablówka w twojej okolicy [#11340388][#11340751][#11470649] Jeśli masz alternatywę bezprzewodową, sprawdź lokalnych dostawców i opinie sąsiadów, bo LTE i radiówka zależą od konkretnego miejsca i mogą mieć limity lub gorszą jakość [#11465843][#11467277] Przed decyzją warto odczytać parametry z Liveboxa w zakładce ADSL i porównać je z testami pobierania o różnych porach, bo to najlepiej pokaże, co naprawdę ogranicza łącze [#11347998][#11340751]
Witam!
Miałem neostrade 2mb... ciągle miałem prędkości rzędu 1mb lub mniejsze, rzadko się zdarzało żebym miał te 2mb...
Dzwoniłem do nich wiele razy... nie widzieli co jest grane, w końcu stwierdzili że mieszkam w takim miejscu (na wsi) że większej prędkości jak 1mb nie mogę mieć.. powiedziałem ok. zgodziłem się, ale teraz mam internet non stop poniżej 1mb!!!
Co jest z tym grane..?
Czy przejście do Neti lub UPC nie było by rozsądniejsze ?
Jakich dostawców internetu ogólnie polecacie?
Mam to samo! Rób testy na speedtest.tp.pl i zapisuj zrzuty ekranu. Ja kiedy dzwoniłem to Pani powiedziała mi, że na łączu do 2mb/s bo pewnie takie masz może być od 1.3 do 2.5 mb/s a jak Ty masz poniżej minimalnej granicy to męcz ich żeby to naprawili. Co do przejścia to polecam Netie - sąsiad który mieszka 30 metrów ode mnie ma i świetnie śmiga:)
Czy przejście do Neti lub UPC nie było by rozsądniejsze ?
Jakich dostawców internetu ogólnie polecacie?
Tu należy się zapytać jakie są możliwości techniczne na twoim obszarze. Podejrzewam że UPC nie da rady, Netia to i tak na kablach TP-sowych.
Nic nie napisałeś jaki masz sprzęt w mieszkaniu, jakie parametry linii. Testy prędkości we flesh-u nie są dla mnie obiektywne, bo pokazują co im się podoba w zależności jak obciążony jest ich serwer. Spróbuj pobrać pliki z Link o różnych porach dnia.
w umowie miałęm 2mb teraz mam zmniejszone do 1mb bo stwierdzili, że u mnie nie może chodzić 2mb bo za daleko od centrali jestem czy coś takiego..
mam livebox'a 2.0
a jak sprawdzić inne parametry to nie wiem, da się jakoś sprawdzić jaki net u mnie może pójść maksymalnie??
Na początek posprawdzaj tak jak pisze jimasek, ale najważniejsze to załącz zrzut parametrów, bo w ciemno to szkoda wróżyć. Zmiana operatora nic ci nie da jeśli będzie to ta sama linia.
napisałem że livebox 2.0 czyli leżący ze ściętym rogiem
A sorry nie widziałem:)
Adverion napisał:
Ale gdzie się dokładnie tam wchodzi, żeby zobaczyć te parametry ?
W przeglądarce wpisz adres: 192.168.1.1 później u góry WSPARCIE zaloguj się jako admin hasło admin dalej po lewej stronie informacje systemowe i zakładka ADSL
Maksymalną synchronizacje modem określił na 2500Kb/s czyli te 2Mbit/s powinny być (wymagane 2496) z tym że jakimś cudem zsynchronizował się tylko na 1312 czyli 1Mbit/s. Więc albo mają bałagan w systemie albo modem przekłamuje możliwości lini. Tak czy siak linia jest dość długa przez co i słaba o czym świadczy wysokie tłumienie.
Co do netii usługi sa ok, ale pytanie czy masz możliwość założenie netii na ich linii (CU).
Jeżeli chodzi o UPC to podobno jest kiepsko, aczkolwiek sam nie miałem
Maksymalną synchronizacje modem określił na 2500Kb/s czyli te 2Mbit/s powinny być (wymagane 2496) z tym że jakimś cudem zsynchronizował się tylko na 1312 czyli 1Mbit/s. Więc albo mają bałagan w systemie albo modem przekłamuje możliwości lini.
Nie czytałeś dokładnie postów. Była umowa na 2Mbps i została technicznie zmigrowana na 1Mbps.
Jeżeli router twierdzi, że można 2500 to trzeba zamówić Internet u tego routera Sorry za sarkazm - ale tyle się pisze na forum skąd te wartości się biorą a wszyscy i tak patrzą na te wartości jak na święte.
Wracając do tematu - linia słaba, 17dB marginu przy synchronizacji 1312 to wynik zaledwie akceptowalny. 1Mbps to opcja "sztywna", bez DLM-a. Opcja 2Mbps jest już "pod nadzorem" i zapewne ów "nadzór" przycinał na stałe do 1500 i - może - rwało. Po zejściu na 1Mbps wygląda na stabilne. Transfer to już inna bajka. Pomijając ewentualne obciążenia węzła (który w małej miejscowości może również być nietęgi np. w tzw. kaskadzie) - na takiej linii jest pewnie sporo retransmisji pakietów, a to jakby puste przeloty: zajmują pasmo ale nie przenoszą efektywnej informacji. Takie to uroki życia na wsi - świeże powietrze ale za to wolny internet
Ale można coś tu w ustawieniach pozmieniać żeby było lepiej ?
I w ogóle jaki internet u mnie by poszedł? Bo podejrzewam, że na 10Mb nie mam co liczyć ?=/
I czy da coś w ogóle zmiana dostawcy na innego ?
Jedyne ustawienie do zmiany to dom bliżej DSLAM Odległość, odległość i jeszcze raz odległość. Kable , z których są zbudowane linie telekomunikacyjne mają tłumienność 10 do 16dB/km. Reszta to złe styki i niedopasowania impedancji. Nawet po "doszlifowaniu" linii poprawi się stabilność; prędkość synchronizacji - może niewiele.
Co do zmiany operatora - przykład :
Masz do siebie dziurawą, wyboistą drogę i jak jedziesz to mocno trzęsie. Myślisz, że jak tą samą drogą jedzie kto inny to trzęsie go mniej?
Ale można coś tu w ustawieniach pozmieniać żeby było lepiej ?
I w ogóle jaki internet u mnie by poszedł? Bo podejrzewam, że na 10Mb nie mam co liczyć ?=/
I czy da coś w ogóle zmiana dostawcy na innego ?
Przy takim tłumieniu nie pozostaje nic innego jak pozostać przy opcji 1 Mb/s. Przy 57 dB niektórzy muszą zadowolić się opcją 512 kb/s (to jest połowa tego co masz).
Zmiana ustawień nie pomoże, zmiana operatora (po kablu np. Netia, T-Mobile czy każdy inny) również nie pomoże i na 10 Mb/s możesz liczyć tylko w wypadku rozbudowy sieci i budowy urządzenia dostępowego (centrali) bliżej twojego miejsca zamieszkania.
A co z jakimś innym internetem? Od Plusa czy coś?
Teraz reklamują internet LTE, na czym to polega?
No może dać jakiś internet po prostu "bez kabla"
Czy może radiowy ?
Czy może radiowy ?
No nie powie Ci nikt o nim zbyt dużo bo to z nim jest tak, że u sąsiada działa a u Ciebie już nie. LTE pewnie jest dobre, ale w mieście. Moim skromnym zdaniem lepiej mieć 1Mb/s jak u Ciebie niż LTE na wsi.
Jeżeli chodzi o UPC to podobno jest kiepsko, aczkolwiek sam nie miałem
Zawsze to pewniejsze łącze niż po linii tel. Wiem, bo miałem okazje porównywać. Jak jest możliwość to zawsze trzeba preferować kablówkę jako źródło internetu.
Pierwsza sprawa z LTE wszystko ładnie i pięknie ale na reklamie, prędkość z reklamy ma się nijak do tego co uzyskasz a najczęściej jest to coś w okolicy 3Mbit/s najwyższy jednorazowy osiąg co słyszałem to było chyba 25Mbit/s. Czytając opinie na internecie można o tym różnie myśleć bo ludzie piszą iż na początku działa super później co raz to gorzej. No ale nawet jeżeli ocenisz że te 3Mbit/s jest dla Ciebie satysfakcjonujące to zauważ że w abonamencie za 80zł masz tylko 15GB + ewentualnie pakiet nocny 50GB który po okresie promocyjnym wynosi tylko 10zł. Czyli sumując masz 60GB na miesiąc za 90zł.
Patrząc na moje statystyki na routerze w ciągu 13 dni pobrałem 52,7GB i wysłałem 7GB, czyli zakładając iż paczka danych to suma danych pobranych i wysłanych to przekroczyłem już prawie limit.
Adverion napisał:
Czy może radiowy ?
Tutaj to już zależy kto i co w twojej okolicy dostarcza, proponuje wejść na http://trzepak.pl i zapytać czy ktoś w twojej okolicy świadczy usługi. Jeżeli ma ona w miare dobre opinie i świadczy usługi na paśmie 5Ghz może by się udało wyrwać jakieś 5Mbit/s ale przynajmniej bez limitu.
Aczkolwiek powiem na własnym doświadczeniu mając tą neostradę choćby 1Mbit/s jesteś przyzwyczajony że usługa działa tak na prawdę 24/7, u lokalnych dostawców raczej nie ma szans na coś takiego.
Dodano po 18 [minuty]:
jurek.adam napisał:
Zawsze to pewniejsze łącze niż po linii tel. Wiem, bo miałem okazje porównywać. Jak jest możliwość to zawsze trzeba preferować kablówkę jako źródło internetu.
Ale czy niby na pewno?
Powiem Ci tak teraz od roku mam netie na ich sieci i w tym czasie brak internetu sumarycznie to jakieś 10minut (w skali roku), wcześniej miałem FTTH cenowo faktycznie wypadało lepiej bo w tej cenie jest 50Mbit/s ale z jakością usługi bywało znacznie słabiej. Jak to chcesz zestawić z sobą?
Pobierając film 40GB z pewnością lokalny dostawca wypadnie lepiej (pod warunkiem że nie oszukuje i faktycznie prędkość jest osiągalna) ale jak internetu potrzebujesz codziennie bo uczelnia czy w siostry przypadku szkoła, kontakt z znajomymi, dostęp do planów uczelni i kontakt w większości mailowy, plus częsta konieczność korzystania z bankowości online sytuacja wygląda trochę inaczej.
Tutaj nie chodzi o te kilka godzin przerwy w dostępie do sieci i o 3zł które oni zwrócą tylko o fakt że ważniejsze jest aby załatwić to co się powinno niż to ich 3zł. Wejdź na http://forum.mediaswiat.pl poczytaj jak działają kablówki na całej polsce. Jeżeli ktoś potrzebuje internetu do rozrywki to jak najbardziej, ale jak robiąć coś na uczelnie internet padnie na kilka godzin to nikt zadowolony nie będzie i wtedy zwykły DSL wypada o niebo lepiej
Ale czy niby na pewno?
Wynika to z technologii, która praktycznie jest mniej podatna na awarie.
seb235 napisał:
Jeżeli ktoś potrzebuje internetu do rozrywki to jak najbardziej, ale jak robiąć coś na uczelnie internet padnie na kilka godzin to nikt zadowolony nie będzie i wtedy zwykły DSL wypada o niebo lepiej
Nie widzę przewagi, bo mając UPC mam co najwyżej jedną awarie na rok i to w nocy (gdyby nie logi w modemie nawet bym nie wiedział), a poza tym transfer nieosiągalny dla większości klientów różnych łącz na liniach tel. Do ważnych lub profesjonalnych zastosowaniach bierze się łącze gwarantowane albo ma się zapasową alternatywę
seb235 napisał:
Tutaj nie chodzi o te kilka godzin przerwy w dostępie do sieci i o 3zł które oni zwrócą tylko o fakt że ważniejsze jest aby załatwić to co się powinno niż to ich 3zł. Wejdź na http://forum.mediaswiat.pl poczytaj jak działają kablówki na całej polsce.
Od tego są reklamacje. Takie UPC ma ponad milion klientów, a problemy opisywane na forach to niewielki %. Wiadomo też, że zadowoleni klienci nie piszą, że są zadowoleni. Oczywiście kablówki nie są idealne, ale to zdecydowanie mniejsza awaryjność i wyższa jakość niż przy łączach radiowych, tel. i "mobilnych", dlatego polecam w pierwszej kolejności.
Fakt każde łącze kablowe jest lepsze niż radiówka czy inne bezprzewodowe.
Wiadomo że transfer nigdy nie jest gwarantowany bo to nie ta cena, a zakup łącza z SLA w przypadku łącza domowego nie ma sensu.
Wiadomo jedna czy nawet dwie awarie na rok nie są straszne to tylko elektronika zawsze ma prawo sie coś popsuć. Ale też są osiedla gdzie jest jedna kablówka i zero alternatywy, a na kolejnym mamy do wyboru do koloru, konkurencja jest bardzo pozytywnym zjawiskiem. Znam firmę co oferuje 100Mbit/s za grosze i jest ono osiągalne w 100%, tylko w godzinach szczytu łącze spada do tych powiedzmy 93 - 97 Mbit/s. Ale to także zależy jaką dana firma ma sieć, i jakie urządzenia kupują
Dodano po 20 [minuty]:
jurek.adam napisał:
Wynika to z technologii, która praktycznie jest mniej podatna na awarie.
Wiesz to już wynika z polityki firmy, jeżeli kablówka na CMTSA zacznie upychać ile klientów tylko się da to wszyscy doświadczą problemów. A firm które robią prowizorki i podłączają kolejnych klientów pomimo że sieć ledwo ciągnie jest na terenie polski sporo.
Korzystamy z usług różnych bo dostarcza się do domu gaz, prąd, wode, telewizje czy telefon i wiele innych usług nie koniecznie mających coś wspólnego tutaj z tematem. Tylko że jak by firma X przestała dostarczać usługę Y afera by była na całego, a internet nie jest uregulowany w żaden sposób płacąc za usługę do 100Mbit/s mając 1Mbit/s dalej spełniony zostaje zapis umowy, w przypadku uszkodzenia jest określony pięknie czas w umowie itd ... a w razie czego wypłacą Ci jakąś groszową rekompensatę a w zasadzie zwrot za przerwę w usłudze którą i tak od góry płacisz. Z żadną z usług nie ma tyle problemów co zazwyczaj z internetem, i to nie jest kwestia ulicy / osiedla / konkretnego dostawcy / czy kraju. Dlaczego na butelce Coca Coli nie pisze "do 2L"? Dlaczego np w USA mając kablówkę mogę oglądać kanały TV HD na ilu telewizorach sobie opłącę jednocześnie bez limitów, i rozmawiać przez telefon bez limitów ale internet masz 250GB/mc a później odcinają na rok. Dlaczego nikt nie powie że oglądałeś za dużo telewizji czy za dużo rozmawiasz przez telefon i masz odcięty na rok?
Nie ma sensu pisać co jak działa i polecać lub nie, najlepiej zaczerpnąć opinii w sąsiedztwie szczególnie jeżeli chodzi o usługę taką jaką jest internet. U mnie najkorzystniej i najsensowniej jeszcze wychodzi netia, u Ciebie jak piszesz UPC jak przeczyta to forum osoba z innej lokalizacji może napisać że jakość usług obu jest beznadziejna i on poleca np Vectre. Dyskusja bez końca
✨ Użytkownik skarży się na niską prędkość internetu Neostrada 2mb, która wynosi poniżej 1mb, mimo umowy na 2mb. Po wielu próbach kontaktu z dostawcą, stwierdzono, że z powodu lokalizacji na wsi, prędkość nie może być wyższa. Użytkownicy forum sugerują wykonanie testów prędkości oraz sprawdzenie parametrów linii ADSL. Wskazują na możliwość zmiany dostawcy na Netię lub UPC, jednak podkreślają, że zmiana operatora niekoniecznie poprawi sytuację, jeśli linia pozostanie ta sama. Wskazują również na problemy z LTE i radiówkami w obszarach wiejskich, sugerując, że lepszym rozwiązaniem może być internet kablowy, jeśli jest dostępny. Wygenerowane przez model językowy.