logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować sygnalizator brań z diodami i regulacją czułości?

noidemm 27 Sty 2005 01:02 6632 5
REKLAMA
  • #1 1171947
    noidemm
    Poziom 22  
    Ocena: 253
    Chciałbym własnoręcznie zrobić sygnalizator brań, ale nie mam o tym zielonego pojęcia dlatego umieściłem to w tym dziale :( Ma być to mniej wiecej takie urzdzenie jak na moim mało artystycznym rysunku. Chodzi o to mniej wiecej ze jezeli kóko sie zakręci do przodu sygnaltor zeby zaczął piszczeć i zapaliła sie dioda i tak samo jezeli zakreci sie do tyłu tylko inna dioda. Jezei kółko przestanie sie krecić to zeby automatycznie dźwiek ucichł i zgasła dioda. Poprosze o jakis prosty schemacik elektroniki a obudowe juz sobie wykombinuje. Sorki ze tak zakreciłem ale nie potrafie tego prościej wyjaśc. Jeszcze fajnie by było gdyby sie dało zrobic regulacje czułości na ruch kółka. Pozdrawiam i dziękuje
    Załączniki:
    • Jak zbudować sygnalizator brań z diodami i regulacją czułości? sygnalizator.jpg (14.44 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 1172240
    prokopcio
    Poziom 29  
    Ocena: 143
    Jeśli jest potrzeba, żeby kółka wcale nie obciążyć mechanicznie to trzeba zastosować układ optyczny np. z myszki komputerowej (kulkowej) i troszkę elektroniki do rozpoznania kierunku, jeśli natomiast można kółko lekko obciążyć to zrobiłbym to najprościej jak się da - zamontować luzem na kółku (na jego obracajęcej się ośce) blaszkę (styk +), która w jedną stronę dotknie styk czerwonej diody a w drógą - zielonej.
    Trochę zakręciłem, ale tak najłatwiej jest w kilka minutek sprawdzić, czy to zda egzamin. Oczywiście jest to tylko bardzo uproszczony pomysł, trzeba potem solidnie to wykonać, dać słabiutką sprężynkę, żeby na "postoju" odbijała styk i dodać kondensator+potencjometr dla czułości.

"brzęczyk" możesz podpiąć do każdej LED przez diody prostownisze.
  • REKLAMA
  • #3 1172716
    noidemm
    Poziom 22  
    prokopcio napisał:
    Jeśli jest potrzeba, żeby kółka wcale nie obciążyć mechanicznie to trzeba zastosować układ optyczny np. z myszki komputerowej (kulkowej) i troszkę elektroniki do rozpoznania kierunku, jeśli natomiast można kółko lekko obciążyć to zrobiłbym to najprościej jak się da - zamontować luzem na kółku (na jego obracajęcej się ośce) blaszkę (styk +), która w jedną stronę dotknie styk czerwonej diody a w drógą - zielonej.
    Trochę zakręciłem, ale tak najłatwiej jest w kilka minutek sprawdzić, czy to zda egzamin. Oczywiście jest to tylko bardzo uproszczony pomysł, trzeba potem solidnie to wykonać, dać słabiutką sprężynkę, żeby na "postoju" odbijała styk i dodać kondensator+potencjometr dla czułości.

"brzęczyk" możesz podpiąć do każdej LED przez diody prostownisze.

Kółko nie moze być obciążone mechanicznie:( POZDRAWIAM
  • REKLAMA
  • #4 1204020
    maestrus
    Poziom 15  
    Ocena: 58
    Witam. Dołączam się do postu kolegi noidemm.
    Proponuję zerknąć też na post: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic127220.html w którym jest układ sygnalizatora akustycznego. Jeśli zamiast kontraktronu włożyć by diodę na podczerwień oraz umieścić na wejściu bramki odbiornik to wahadełko umieszczone na sztywno na kółku przez które przechodzi żyłka (patrz opis na samej górze) poruszało by się i powodowało przerwanie układu a zatem wygenerowanie impulsu wejściowego i uruchomienie *beep*. Może ktoś coś podobnego robił i wie czy to będzie tak działać ??? Pozdrawiam:) jeśli coś nie jasne mogę b.dokładnie opisać o co chodzi. Dziękuję z góry za pomoc i zainteresowanie tematem.
  • REKLAMA
  • #5 1205063
    noidemm
    Poziom 22  
    maestrus napisał:
    Witam. Dołączam się do postu kolegi noidemm.
    Proponuję zerknąć też na post: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic127220.html w którym jest układ sygnalizatora akustycznego. Jeśli zamiast kontraktronu włożyć by diodę na podczerwień oraz umieścić na wejściu bramki odbiornik to wahadełko umieszczone na sztywno na kółku przez które przechodzi żyłka (patrz opis na samej górze) poruszało by się i powodowało przerwanie układu a zatem wygenerowanie impulsu wejściowego i uruchomienie *beep*. Może ktoś coś podobnego robił i wie czy to będzie tak działać ??? Pozdrawiam:) jeśli coś nie jasne mogę b.dokładnie opisać o co chodzi. Dziękuję z góry za pomoc i zainteresowanie tematem.

No własnie ze nie bardzo jasne :( ja jestem lewy z elektroniki i jak byś mógł to opisz to dokładniej, rozrysuj schemacik. Obiecuje punkciki :) Dziękuje z góry :-)
  • #6 1948262
    neva44
    Poziom 11  
    WITAM.

Zerknij na stronę www.edw.com.pl
    kliknij na zakładkę " Dla domu"

Pozdr.
REKLAMA