Witam,
planuję małymi krokami wykonanie instalacji CO samodzielnie na powierzchni ok90mkw.
Piec jaki chcę zastosować to:
2FUNKCYJNY GAZOWY VAILLANT atmoTEC PRO VUW 200-3
moc kotła 7,8 - 20 Kw
Całkowita moc grzejników (przy parametrach 70/55/20) 12,8kW
10 grzejników (w przyszłości będzie jeszcze poddasze więc moc kotła dobrałem z zapasem).
Miał być kondensacyjny ale na taką powierzchnię puki co uważam, że nie ma sensu, poza tym budżet raczej ograniczony.
Chcę położyć instalację w podłodze rurami PEX, podzieliłem instalację na 4 główne obwody (od kotła do trójników rurą PEX20).
I tutaj jest moja prośba i kilka pytań do doświadczonych użytkowników odnośnie wykonania:
1. czy takie rozprowadzenie mocy jest ok, jeśli tak to jak to podłączyć razem do kotła i gdzie zastosować zawory i inne dodatkowe elementy (dodam, że przy grzejnikach będą zawory odcinające oraz termostaty ale to chyba raczej oczywiste)?
2. czy lepiej puścić to osobnymi przewodami do każdego z grzejników od rozdzielacza rurką pex16 (chyba prościej i koszt podobny, wszystko i tak pójdzie w podłodze, a będzie bez dodatkowych trójników i złączek)?
3. czym wyjść z pieca (przyłącze zasilania i powroty na tym piecu to fi22) i jaka minimalna odległość od rozdzielacza do kotła?
Na załączonym obrazku podaję moce poszczególnych grzejników, przybliżone odległości od kotła do trójników oraz średnicę rurek pex.
Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam