Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

instalacja CO na PEX - Jak podłączyć kocioł gazowy z instalacją prośba o opinię

mdkminiu 24 Sep 2012 23:03 24378 7
Buderus
    mdkminiu
    Level 10  
    Witam,
    planuję małymi krokami wykonanie instalacji CO samodzielnie na powierzchni ok90mkw.
    Piec jaki chcę zastosować to:
    2FUNKCYJNY GAZOWY VAILLANT atmoTEC PRO VUW 200-3
    moc kotła 7,8 - 20 Kw
    Całkowita moc grzejników (przy parametrach 70/55/20) 12,8kW
    10 grzejników (w przyszłości będzie jeszcze poddasze więc moc kotła dobrałem z zapasem).
    Miał być kondensacyjny ale na taką powierzchnię puki co uważam, że nie ma sensu, poza tym budżet raczej ograniczony.
    Chcę położyć instalację w podłodze rurami PEX, podzieliłem instalację na 4 główne obwody (od kotła do trójników rurą PEX20).
    I tutaj jest moja prośba i kilka pytań do doświadczonych użytkowników odnośnie wykonania:

1. czy takie rozprowadzenie mocy jest ok, jeśli tak to jak to podłączyć razem do kotła i gdzie zastosować zawory i inne dodatkowe elementy (dodam, że przy grzejnikach będą zawory odcinające oraz termostaty ale to chyba raczej oczywiste)?
    2. czy lepiej puścić to osobnymi przewodami do każdego z grzejników od rozdzielacza rurką pex16 (chyba prościej i koszt podobny, wszystko i tak pójdzie w podłodze, a będzie bez dodatkowych trójników i złączek)?
    3. czym wyjść z pieca (przyłącze zasilania i powroty na tym piecu to fi22) i jaka minimalna odległość od rozdzielacza do kotła?

Na załączonym obrazku podaję moce poszczególnych grzejników, przybliżone odległości od kotła do trójników oraz średnicę rurek pex.
    Z góry dzięki za pomoc.
    Pozdrawiam
  • Buderus
  • Helpful post
    pablowp1
    Level 23  
    Możesz dać PEX od samego kotła. System rozdzielaczowy daje pewność, że jak złącza trójnikowe padną to będzie kłopot, a jak będzie rozdzielacz to wszystko masz jak na patelni, wszystko widzisz i w razie nieszczelności możesz dokonać poprawek.
    1 O mocy jaką pytasz nie wiele można powiedzieć bo nie wiadomo ile zapotrzebowania ma dane pomiszczenia na ciepło, podłączaj do kotła stosując: srubunki na zasilaniu i powrocie, zawory odcinające oraz filtr na powrocie instalacji przy kotle.
    2 Z rozdzielacza
    3 Pex 25 lub miedź 22, nawet 10m. od kotła też zadziała, ale chyba tyle nie potrzebujesz.
  • Buderus
    mdkminiu
    Level 10  
    Ok, dzięki za odpowiedź!

Zapotrzebowanie na moc grzewczą obliczyłem programem Purmo oraz wspomagałem się też wzorem Q=V x G x (Tw - Tz).
    Wyszło dla tej powierzchni ok 11,4kW dla temperatur -20 na zewnątrz i 20 wewnątrz.
    Moc grzejników dobrałem z małym zapasem (12,8kW).

Zdecydowałem, że zrobię na rozdzielaczu i pex 16 osobne obwody.
    I tutaj mam kolejne pytania:

1. Wyczytałem (chyba nawet na tym forum), że rurka pex 16 obsłuży grzejniki o mocy max 1.9kW bez problemu.
    W związku z tym, czy mogę podłączyć na jednym wyjściu 2 mniejsze grzejniki? (2x848W i 2 848+1131W, tak jak na załączonym szkicu).

2. Rurki będę puszczał w podłodze, tylko w jednym pokoju puszczę w ścianie, dawać to w otulinie? Jeśli tak to jaka gruba (18/6?) ?

3. Piec będzie niespełna 1,2m od rozdzielacza. Puszczę to miedzią fi22, czy dawać na tym odcinku otulinę? (ja bym nie dawał:)

I w sumie tyle wątpliwości.
    Bardzo proszę o skorygowanie moich przemyśleń i uwagi.
    Po czym zabieram się do pracy!
    mdkminiu
    Level 10  
    czy jakieś jeszcze wskazówki? Będę wdzięczny.
    Przynajmniej 2 słowa o tej otulinie.
    Kuję starą posadzkę, pod to dam styropian, i na styropian folię taką jak pod podłogówkę. Rury w otulinie na styropian i zalewam wylewką.
    Proszę o opinię czy tak będzie, i jaka może być grubość wylewki i odległość schowanej rury od powierzchni, no i czy w tej otulinie dawać??
    Dzięki
    mdkminiu
    Level 10  
    Ok, sytuacja puszczania rurek w posadzce spaliła na panewce.
    Zmiana planów ze względów technicznych, w większości miejsc wylewka jest nie do zdarcia, dużo szybciej zrobię rowki w ścianie, lub jeszcze lepiej nad podwieszanym sufitem (jeszcze przed jego założeniem, który planuję wkrótce).
    Tylko znów mam pewne wątpliwości.

Piec i rozdzielacz byłby umiejscowiony na podobnych wysokościach w łazience.
    Ze względu na fakt, że łazienka jest na półpiętrze, rury od rozdzielacza do grzejników leciały by jakieś 10cm poniżej rozdzielacza i w pokojach byłyby na wysokości ok 2,60-2,70m - sufit będzie na 2,50m, a całkowita wysokość pokoi obecnie to 2,80m, i właśnie tam chciałbym to puścić.

Duuużo mniej pracy, rurki i tak będą schowane między płytą gipsową a sufitem, nie muszę robić bruzd, ale jak to się w praktyce będzie miało do pracy instalacji w porównaniu do takiej instalacji w podłodze?
    W 7 punktach ma to lecieć do grzejników w dół no i wracać;)(rurka pex16).

Czy będzie wymagana dodatkowa pompa obiegowa czy ten piec da radę na taki układ? Eh jakbym tylko trochę bardziej na fizyce uważał;) Jak to obliczyć?

Sorry za laickie zapytanie ale proszę o opinię i uwagi na ten temat.
    Tak z logicznego punktu widzenia powinno hulać (przynajmniej mojego;)

Jest jeszcze opcja w ścianie dołem, ale i tak jakoś muszę ominąć parę drzwi..
    Dodam tylko, że już kupiłem rurki i otulinę oraz rozdzielacz.
    Dzięki!
    William Bonawentura
    Level 34  
    Jeśli rurki przechodzą przez ogrzewane pomieszczenie to oczywiście nie trzeba ich izolować - to co oddają nie jest stratą bo ciepło zostaje w budynku. Dwa małe grzejniki na jednym obwodzie to jak najbardziej poprawne rozwiązanie o ile trójniki będą dostępne a nie w wylewce.

Dodano po 5 [minuty]:

W instalacji pompowej nie ma znaczenia (dla oporów hydraulicznych) czy grzejniki są wyżej czy niżej od kotła. Istotniejsze jest to, że taka instalacja musi mieć automatyczne odpowietrzniki w grzejnikach i w rozdzielaczu oraz to, że trzeba ją będzie umiejętnie odpowietrzyć podczas napełniania. Ułatwieniem byłoby gdyby układ miał automatyczny zawór dopuszczania wody. Rurki w przestrzeni sufitu rzecz jasna trzeba zaizolować.
    mdkminiu
    Level 10  
    Dzięki.
    Kwestię izolowania rur już przestudiowałem, będę w izolacji puszczał oczywiście, natomiast zastanawia mnie sprawa automatycznych odpowietrzników na grzejnikach.

Rozdzielacz będzie w najwyższym punkcie gdzie będę miał automatyczne odpowietrzniki zarówno na zasilaniu jak i powrocie, następnie rurki z lekkim spadkiem będą lecieć do grzejników pod podwieszanym sufitem ale na grzejnikach już chciałem zastosować zwykłe.

A o co chodzi z tym zaworem dopuszczania wody?
    pablowp1
    Level 23  
    W grzejnikach z powodzeniem możesz zastosować zwykłe odpowietrzniki. Z tym zaworem dopuszczania daj sobie spokój, takie zawory stosuje się w układach otwartych. I naprawdę nie trzeba instalatorskich umiejętności do odpowietrzenia układu, który zbudujesz. Automat w kotle usunie prawie wszystkie powietrze, pozostaje ci tylko pokręcić w grzejnikach i finał.