logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gitara elektryczna podłaczona do komputera przydźwięk sieciowy - buczenie

Kejcio 29 Wrz 2012 19:01 3606 15
REKLAMA
  • #1 11360755
    Kejcio
    Poziom 9  
    Ostatnio kupiłem kabel jack i przejściówkę, żeby móc nagrywać z gitary elektro-akustycznej za pomocą komputera. Podłączyłem przejściówkę do wejścia mikrofonowego w komputerze, następnie kabel jack oraz gitarę. Niestety przy końcowym efekcie w całym nagraniu słychać "buczenie". Gdy dotknę przejściówki to trochę mniej je słychać, lecz wciąż buczy. Zaobserwowałem również to, że przy "equalizerze" (czy jak to tam się nazywa ;P) gdy zrobię wszystko na 0 to jest ono mniejsze. Z kolei gdy zrobię wszystko na full to buczy głośno. Sprawdzałem w programach Audacity oraz GoldWave. Co tutaj jest nie tak? ;D
  • REKLAMA
  • #2 11360812
    technikabasenowa
    Poziom 33  
    Ocena: 445
    Komputer podłączony pod gniazdo z PE ?
  • #3 11360847
    Kejcio
    Poziom 9  
    Komputer do niczego nie jest podłączony...
  • REKLAMA
  • #4 11360868
    technikabasenowa
    Poziom 33  
    Kejcio napisał:
    Komputer do niczego nie jest podłączony...

Ta a prąd z powietrza bierzesz :D może inaczej gniazdo z bolcem ?
  • #5 11360884
    Kejcio
    Poziom 9  
    no zasilacz jest podłączony to chyba jasne ;P jakie gniazdo? elektryczne? ;P jeśli o to chodzi, to tak, z bolcem
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 11360889
    _DarekD
    Poziom 2  
    Kolega technikabasenowa pyta czy komputer jest zasilany z gniazdka elektrycznego z bolcem. Efekt buczenia to problem ze złym ekranowaniem przewodów sygnałowych.

Dodano po 17 [minuty]:

Jeszcze jedno. Lepiej by było żeby gitarę podpiąć pod "wtyk line in" w komputerze. Wejście mikrofonowe ma bardzo dużą czułość i dlatego sygnał się wzbudza i jest buczenie. Można jeszcze zmniejszyć czułość na komputerze w mikserze a podkręcić głośność na gitarze.
  • #7 11360938
    Kejcio
    Poziom 9  
    posłuchajcie sami i oceńcie ... macie tutaj kilka nagrań...

http://www10.zippyshare.com/v/30182632/file.html

buczenie pojawia się gdy mam bass na full ... bez niego nie buczy tylko szumi ;/ mam jeszcze jedno pytanie ... da się coś zrobić, żeby nie nagrywało w mono tylko w stereo? i bardzo cicho nagrywa, nawet jeśli mam gitarę na full ...
  • #8 11361031
    technikabasenowa
    Poziom 33  
    Masz mono jacka ?
    Jeżeli tak to zwierasz jeden kanał w karcie do masy
  • #9 11362994
    Kejcio
    Poziom 9  
    niestety chyba jest to mono jack .... ktoś ma jeszcze jakieś pomysły co to buczenia/szumienia?
  • Pomocny post
    #10 11372150
    huluk
    Poziom 32  
    Ocena: 206
    Jaka to karta muzyczna w komputerze? Czy gniazdo jack masz plastikowe czy metalowe? Czy przejściówka ma jacki metalowe czy plastik? Przejściówka jest rozbieralna? Jeśli tak to sprawdź czy będzie różnica jeśli masę (ekran) kabla zewrzesz z jakimś metalowym elementem obudowy komputera. Jeśli przydźwięk zniknie albo zmniejszy się znacząco to znaczy, że masz problem z ekranowaniem. Możesz wtedy dorobić sobie krótki kabelek masowy zakończony np. krokodylkiem i podczas grania "zapinać" go do jakiejś metalowej części obudowy. Sprawdź też, czy przypadkiem przetwornik gitary i kabel nie znajduje się zbyt blisko jakiegoś "siejącego zakłócenia" urządzenia (zasilacz, monitor, głośniki itp.). Miałem kiedyś monitor generujące takie zakłócenia, że grać musiałem co najmniej metr od niego a każde zbliżenie się do komputera z gitarą aby przestawić korektor lub efekt powodowało przydźwięk aż do przesterowania.
  • #11 11372577
    bestboy21
    Poziom 40  
    Ocena: 782
    Mi to pachnie pętlą masy , tylko nie dosłowną a przez pojemność pasożytniczą.
    Jak przysunie się 'palca' do gołego przewodu (bez dotykania) który jest podłączony do wejścia mikrofonowego to też jest taki efekt. Wejście jest bardzo czułe , powstaję pętla pojemnościowa między ziemią i wejściem . Można próbować niwelować przez dodanie boczników z rezystorów. 500k-1M

Kiepski przewód swoją drogą.
  • #12 11372773
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 11372805
    bestboy21
    Poziom 40  
    Ocena: 782
    przemak napisał:
    bestboy21 napisał:
    Mi to pachnie pętlą masy , tylko nie dosłowną a przez pojemność pasożytniczą.

Pętla masy przez pojemność nie jest pętlą masy.
    Ja bym posłuchał, co jest nie tak, ale pytający zniechęcił mnie formatem plików niestety.

Jest , tylko zamiast przewodnika masz kondensator powietrzny, chociaż o nazwę można się sprzeczać ale to nic nie zmienia.

Szczerze, nie ma czego słuchać, przydźwięk na poziomie 3-5% sygnału użytecznego , więc dość delikatny. (w pierwszym momencie nie do usłyszenia).

Sprawa jest bardziej kosmetyczna jak poważna, stąd na początek propozycja bocznika na wejściu - duża szansa na 'cudowne ozdrowienie'.
  • REKLAMA
  • #14 11372838
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 11373145
    Kejcio
    Poziom 9  
    i tak nic z tego nie rozumiem co piszecie -.- piszcie prościej xDD no więc ... wejście (gniazdo) przy kompie mam metalowe, przejściówka też metalowa ... kiedyś ją przypadkowo "rozebrałem" dodam, że gdy dotknę przejściówki to buczenie jest trochę cichsze ...
  • #16 11373800
    kanguro0
    Poziom 11  
    Buczenie występuje gdy gitarę do pieca podłączysz?
    Jest taki program guitar rig, jest tam symulacja różnego sprzętu gitarowego. Między innymi jest tam opcja bramki szumów, kryje się u góry pod nazwą gate. Możesz spróbować tego rozwiązania.

Gitara elektryczna podłaczona do komputera przydźwięk sieciowy - buczenie

Ogólnie gitarę z komputerem łączy się przez wejście instrumentalne w kartach dźwiękowych. Zmniejsza, lub nie powoduje zakłóceń tego typu.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z buczeniem podczas nagrywania gitary elektro-akustycznej podłączonej do komputera przez wejście mikrofonowe. Wskazano, że przyczyną może być złe ekranowanie przewodów sygnałowych oraz zbyt duża czułość wejścia mikrofonowego. Sugerowane rozwiązania obejmują podłączenie gitary do wejścia "line in", zmniejszenie czułości w mikserze komputerowym oraz sprawdzenie jakości kabla i przejściówki. Użytkownik zauważył, że buczenie zmniejsza się po dotknięciu przejściówki, co sugeruje problem z uziemieniem. Dodatkowo, poruszono temat nagrywania w mono oraz możliwości użycia programów do redukcji szumów, takich jak Guitar Rig.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA