Witajcie
Dostałem od kumpla pralkę wirnikową "ŚWIATOWIT" z 1975r
Kolega miał ją wyżucać na złom wiec nie było włącznika i kable od silnika były ucięte
Włącznik od "FRANI" dałem pasuje idealnie.
Pozostaje więc problem jak mam podłączyć silnik?
Pralka posiada silnik w aluminiowej PEŁNEJ obudowie PONIEŻEJ PODAJE DANE Z TABLICZKI ZNAMIONOWEJ
Z.E-M.<<EDA>>
Silnik typ. BP (tu pole jest puste) Bn-68/3016-04
1~50Hz220V 160W 2,4A
Praca S1 n0,55 Kl. izlol. E IP-31 1400 obr/min
Cos. 0,63 Nr/rok 19221 /75
Do silnika był podłączony kabel 2 żyłowy
Czarny po lewej stronie a niebieski po prawej
A TERAZ KLUCZOWE PYTANIE
Czy ten silnik potrzebuje kondenstaora do fazy rozruchowej?
Na podłużnicy trzymającej silnik nie ma uchwytu dla kondensatora.
Czy podłącza sie ją bezposrednio pod wyłacznik a potem do 230 czy musi być ten kondenstaor?
Posiadałem pare lat temu identyczną pralkę świtowit ( nie pamiętam z którego była roku) ale wiem że silnik był zupełnie inny i miała kondesator do tzw fazy rozruchowej , i pamiętam że silnik miał nacięcia gdzie bylo widac wirnik i uzwojenia . Pamiętam że tamten światowid maił mały kątownik gdzie był przykręcony kondensator a kątownik był przkyręcony do jedenej z podłużnic trzymających silnik
POMOCY
Dostałem od kumpla pralkę wirnikową "ŚWIATOWIT" z 1975r
Kolega miał ją wyżucać na złom wiec nie było włącznika i kable od silnika były ucięte
Włącznik od "FRANI" dałem pasuje idealnie.
Pozostaje więc problem jak mam podłączyć silnik?
Pralka posiada silnik w aluminiowej PEŁNEJ obudowie PONIEŻEJ PODAJE DANE Z TABLICZKI ZNAMIONOWEJ
Z.E-M.<<EDA>>
Silnik typ. BP (tu pole jest puste) Bn-68/3016-04
1~50Hz220V 160W 2,4A
Praca S1 n0,55 Kl. izlol. E IP-31 1400 obr/min
Cos. 0,63 Nr/rok 19221 /75
Do silnika był podłączony kabel 2 żyłowy
Czarny po lewej stronie a niebieski po prawej
A TERAZ KLUCZOWE PYTANIE
Czy ten silnik potrzebuje kondenstaora do fazy rozruchowej?
Na podłużnicy trzymającej silnik nie ma uchwytu dla kondensatora.
Czy podłącza sie ją bezposrednio pod wyłacznik a potem do 230 czy musi być ten kondenstaor?
Posiadałem pare lat temu identyczną pralkę świtowit ( nie pamiętam z którego była roku) ale wiem że silnik był zupełnie inny i miała kondesator do tzw fazy rozruchowej , i pamiętam że silnik miał nacięcia gdzie bylo widac wirnik i uzwojenia . Pamiętam że tamten światowid maił mały kątownik gdzie był przykręcony kondensator a kątownik był przkyręcony do jedenej z podłużnic trzymających silnik
POMOCY