logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Yamaha S1700 - Brak obrazu i jest dźwięk albo na odwrót: jest obraz, bez dźwięku

yangshuo 30 Wrz 2012 09:10 2997 6
REKLAMA
  • #1 11362114
    yangshuo
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam

na początek konfiguracja

Odtwarzacz DVD Yamaha S1700
    Amplituner Yamaha RX-V461

Podłączenie:

DVD - TV (Samsung full HD, 1080): hdmi
    DVD - ampli: coaxial, dodatkowo trzykanałowo podwójnymi chinchami głośniki front, główne, sourround (do odsłuchiwania płyt CD)

Objawy: Dotychczas, bez zmiany konfiguracji podłączenia kabli, wszystko działało dobrze. Niestety, zacząłem się bawić jakością obrazu i przywróciłem w DVD ustawienia fabryczne. I tu zaczęły sie problemy:

- można oglądać obraz, ale nie słychać dźwięku (na dvd świeci się zielona dioda HDMI)
    - kiedy wyłączę HDMI, powraca dźwięk, jednak znika obraz.

Walczę z tym od wczoraj, ale już straciłem cierpliwość. Liczę, że ktoś na formum pomoże.

Macie jakieś pomysły? Obstawiam coś z ustawieniami w DVD. Bo kabli nie ruszałem, a wcześniej działało...

Dziekuję za pomoc

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 11366184
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 11366711
    yangshuo
    Poziom 11  
    Dzięki za odpowiedź.
    Pogrzebałem w ustawieniach DVD - już działa!
    Co się okazało: po przywróceniu ustawień fabrycznych automatycznie uznało, że dźwięk idzie kablem HDMI - w moim przypadku tak nie jest. Zrobiłem to ustawienie na OFF, pomogło.
    Jeśli chodzi o połączenie chinchami - kiedy "spec" instalował mi okablowanie, stwierdził, że dźwięk uzyskany tym sposbem będzie czystszy dla płyt CD. Stąd tak zostało. Nie wiem jaka jest przewaga tego połączenia - generalnie coaxial wtedy nie byłby potrzebny, a i tak jest...
  • Pomocny post
    #4 11366759
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 11366781
    yangshuo
    Poziom 11  
    Dzięki! Mam jeszcze ostatnie pytanie przy tej okazji - jeśli obecnie mam i coaxiala i chinche, to w takim razie jak ostatecznie przekazywany jest dźwięk? Właśnie pozbyłem się chinchów - i dźwięk idzie coaxialem. W takim razie zupełnie tkwiły tam bez sensu...
  • Pomocny post
    #6 11366814
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #7 11366947
    yangshuo
    Poziom 11  
    Ok, dzięki - teraz już wszystko jasne.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z odtwarzaczem DVD Yamaha S1700 i amplitunerem Yamaha RX-V461, gdzie po przywróceniu ustawień fabrycznych wystąpiły trudności z dźwiękiem i obrazem. Po podłączeniu przez HDMI obraz był widoczny, ale dźwięk nie działał, a po wyłączeniu HDMI dźwięk wracał, ale obraz znikał. Użytkownik zidentyfikował, że problem leżał w ustawieniach dźwięku w odtwarzaczu DVD, które automatycznie ustawiły wyjście dźwięku na HDMI. Po zmianie ustawienia na OFF dźwięk zaczął działać. Dyskusja porusza również kwestie dotyczące połączeń analogowych (chinch) i cyfrowych (coaxial), wskazując na przewagę połączeń cyfrowych w uzyskiwaniu lepszej jakości dźwięku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA