logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ferguson 5018 - jak naprawić błąd 8888 po nieudanym wgraniu softu?

gelo81 27 Sty 2005 21:08 2524 10
REKLAMA
  • #1 1174396
    gelo81
    Poziom 11  
    Mam ferdka 5018ci i stala sie z nim katastrofa-wrzucalem soft i cos zapewne spartolilem gdyz teraz na wyswietlaczu widnieje 8888 i nic nie da sie z tym zrobic.Zakupilem jTaga, podpialem wszystko i kupa-za pomoca jkeys moge sciagnac tylko plik z flasha-ale nie dziala opcja erase ani programm---co zrobic???
    Opis tego co do tej pory robilem:
    uruchamiam jkeys(zgralem sobie do niego jakies nowe IDE-sy)-odrazu wyskakuje:
    device ID:0x1D405041
    device:STi5518MVB-X
    IRD Model (unkown)
    IRD # (nic)
    Box keys (nic)
    Build cfg:Boot Strap
    Model ID: Software
    wciskam flash programming
    wyskakuje:
    IRD model: (unkown)
    Flash: (user specified)
    base addres:7FF80000
    daje teraz detect i wyskakuje
    IRD model: (unkown)
    Flash: (user specified)
    Part: TE28F160C3T
    Manufacturer:Intel
    Mfg/Device:89/88C2
    base addres:7FF80000
    size:200000
    teraz zmieniam z 7FF80000 na 7FE00000 i daje detect i erase
    wyskakuje mi komunikat:ERROR DEYECT ERASING SECTOR!

Co mam zrobic zeby moc wgrac nowy Flash albo zeby go wymazac bo bezproblemowo mi sie zgrywa do pliku.Prosze o pomoc
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1174866
    Stanisław2003
    Poziom 28  
    Ocena: 49
    Jak kasujesz sektor to zapisujesz ten sam sektor ,jak kasujesz cały flash to zapisujesz cały flash.Może używasz niewłasciwego programu do Fergusona.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 1175039
    bodekbodek
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Gelo81, zakładam, że masz sprawny jtag i odpowiedni program Jkeys. Aby można było wymazać lub zapisać flesza TE28F160C3T na jego 13 i 14 nodze musi być poziom wysoki. Ja robię w ten sposób, że podaję 3.3V ze złącza zasilania poprzez rezystor 2,2k na bazę tranzystora kluczującego (jego baza połączona jest poprzez rezystor z nogą 201 procesora - jest tam przelotka). Dalej to już według opisu z neta, potem tylko odpowiedni soft i po kłopocie. Powodzenia ...
  • REKLAMA
  • #4 1175193
    gelo81
    Poziom 11  
    dziekuje za tak szybkie odpowiedzi-niestety nie jestem elektronikiem i nie jestem w stanie wykonac tego samodzielnie-czy nie ma innego (latwiejszego) sposobu?ewentualnie chociazby jakis schemat dla elektronika (mam jednego znajomego).
    Nie za bardzo wiem jaki inny program moglbym zastosowac...

Dodano po 1 [minuty]:

wlasnie przed momentem sciagnolem caly flash w sektorach ale nie mam pojecia skad wziac nowy tak samo podzielony...

Dodano po 31 [minuty]:

udalo mi sie wgrac kawaleczek flasha jkey-sem ale na 3% wyskakuje mi taki komunikat: error programing flash at offset 0x7fe10324-co to znaczy? wszystko robie jak poprzednio opisalem tylko na samym koncu wciskam program i laduje flasha

Dodano po 1 [godziny] 52 [minuty]:

Slyszalem ze jest do jkeys-a jakis plik bin ktory znosi zabezpieczenie dla flasha przed zapisem-sciagnalem go ale nie wiem co trzeba teraz z nim zrobic...czy to prawda z tym pikiem?
  • #5 1175486
    Stanisław2003
    Poziom 28  
    Ocena: 49
    >>>dziekuje za tak szybkie odpowiedzi-niestety nie jestem elektronikiem i nie jestem w stanie wykonac tego samodzielnie-<<<<

Jak nie jesteś w stanie wykonać tego samodzielnie jak sam piszesz to po jaką cholerę się za to bierzesz?!!!.Ręce opadają na takją logikę!!!!
  • Pomocny post
    #7 1177872
    bodekbodek
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Gelo81. Masz w załączniku wszystko co jest potrzebne aby podnieść 5018CI. Postępuj dokładnie według opisu a poradzisz sobie. Soft sprawdzony w 100%. Powodzenia....
    Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Naprawa 5018CI Jtagiem.zip (932.15 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #11 6676937
    kajron
    Poziom 29  
    Ocena: 159
    Wszystko co potrzeba i zawsze aktualne TUTAJ

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy tunera Ferguson 5018ci, który po nieudanym wgraniu oprogramowania wyświetla błąd 8888 i nie reaguje na standardowe operacje. Próby użycia programatora JTAG z oprogramowaniem Jkeys pozwalają na odczyt pamięci flash (typ TE28F160C3T firmy Intel), jednak funkcje erase i programowanie kończą się błędami, m.in. "ERROR DEYECT ERASING SECTOR" oraz "error programing flash at offset 0x7fe10324". Wskazano, że do poprawnego wymazania i zapisu pamięci flash konieczne jest podanie wysokiego poziomu napięcia na odpowiednie piny (13 i 14) układu, co można osiągnąć przez zastosowanie tranzystora kluczującego i rezystorów, zgodnie z opisem technicznym. Użytkownik nie jest elektronikiem i poszukuje łatwiejszych rozwiązań lub schematów dla fachowca. Zaproponowano skorzystanie z gotowych plików softu oraz instrukcji dostępnych na stronach internetowych dedykowanych tunerom Ferguson i Arion, a także kontakt z serwisem specjalizującym się w naprawach po uszkodzeniu bootloadera. Wskazano również, że istnieje plik binarny do Jkeys, który usuwa zabezpieczenia zapisu flasha, jednak brak jest szczegółów jego użycia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA