logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ultra x-ult400P - piszczenie i przegrzewanie diody Schottky'ego SB340

snajper_0497 01 Paź 2012 01:24 2160 9
REKLAMA
  • #1 11365098
    snajper_0497
    Poziom 10  
    Witam!
    Od dłuższego czasu jestem posiadaczem zasilacza ultra. Nigdy z nim nie było problemu, aż do dziś. Na początku zaczął cicho piszczeć ale pracował stabilnie, aż w końcu tylko piszczał i się nie uruchamiał. Nie było żadnego dymu, ani dziwnych zapachów. Po otwarciu obudowy zasilacza i wstępnych oględzinach nie zauważyłem nic niepokojącego ani od strony druku ani od strony elementów. Po podłączeniu do sieci poczułem duże źródło ciepła wydobywające się z diody Schottky'ego (SB340) i z rezystora 5W. Po wylutowaniu okazało się, że dioda ma przepalone złącze, a z rezystora nie da się odczytać kolorów pasków. Bezpiecznik nie jest przepalony. W załącznikach dodaje zdjęcie z zaznaczonymi uszkodzonymi elementami, oraz zdjęcie zasilacza od strony druku (może się przydać) (większe czerwone kropki od strony druku to są punkty lutowania rezystora, zaś małe kropki to punkty diody) A pytanie brzmi: Co mogło spowodować takiego rodzaju uszkodzenie i czy jak wymienię te elementy to zasilacz ruszy czy popali dalszą część układów. Niestety nie znam się na zasilaczach komputerowych, ale mam nadzieje, że znajdą się osoby które znają tą dziedzinę elektroniki i chętnie pomogą. Jeśli umieściłem w złym dziale to proszę o przeniesienie.

Pozdrawiam.

https://obrazki.elektroda.pl/3138486400_1349047276.jpg
    https://obrazki.elektroda.pl/8165378600_1349047276.jpg
    https://obrazki.elektroda.pl/5703707300_1349047277.jpg
    Załączniki:
    • Ultra x-ult400P - piszczenie i przegrzewanie diody Schottky'ego SB340 P1010076.JPG (80.47 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Ultra x-ult400P - piszczenie i przegrzewanie diody Schottky'ego SB340 P1010070.JPG (69.28 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Ultra x-ult400P - piszczenie i przegrzewanie diody Schottky'ego SB340 P1010074.JPG (68.81 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 11365263
    v1ck
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    Nie warto naprawiać, uszkodzisz jeszcze resztę elementów komputera tylko.. Rozejrzyj się za nowym, porządnej marki.
  • REKLAMA
  • #3 11365732
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1692
    snajper_0497 napisał:
    czy jak wymienię te elementy to zasilacz ruszy czy popali dalszą część układów.

Raczej nie ruszy, uszkodzenie tych elementów to skutek większej awarii.
    Jeśli bardzo chcesz naprawić ten zasilacz, to spróbuj dopasować do niego jakiś schemat:
    http://danyk.wz.cz/s_atx_en.html
    Jednak tak, jak napisał przedmówca - nie warto tego naprawiać. To słabej jakości zasilacz, a w połączeniu ze słabej jakości elektronikiem serwisantem (napisałeś, że się nie znasz na tym), nawet jeśli uda się naprawić to taki zasilacz może stanowić zagrożenie dla pozostałych elementów komputera. Ja bym nie ryzykował, sam dla siebie bym nie naprawiał bo szkoda czasu - chyba, że w celach edukacyjnych tyle że ja już edukację w tej materii mam już za sobą. :)
  • REKLAMA
  • #4 11381059
    snajper_0497
    Poziom 10  
    Wymieniłem te uszkodzone elementy. Jak na razie na obciążeniu poza komputerowym daje napięcia stabilne, jednak po takiej usterce nie odwarze się wpiąć go do PC.

PS: Jakie polecacie zasilacze powiedzmy 400-450 Wat w rozsądnej cenie.
  • #5 11381817
    Artur k.
    A co to jest rozsądna cena? Dla mnie rozsądna cena za zasilacz do PC, to 200-300zł. Swój obecny zasilacz kupiłem za 230zł jakieś 5 lat temu. Przedtem przećwiczyłem wiele różnych z niskiej półki i w jednym przypadku skończyło się to uszkodzeniem płyty głównej i procesora. Cóż - nauka kosztuje.
  • REKLAMA
  • #6 11381839
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1130
    Zresztą jaka cena taka jakość. Przy okazji tani zasilacz padając załóżmy po roku jak będziesz grał w gry wymagające od komputera poboru dużej mocy to ubije Ci płytę główną, dyski i być może cały sprzęt i wtedy dopiero to będzie kosztowało, lepiej wydać trochę pieniędzy na markowy zasilacz i mieć spokój na te 5 lat.
  • #7 11381880
    Artur k.
    Trochę przesadzasz, nie mniej jednak masz rację. Ja miałem różne zasilacze w komputerze - najgorszy okazał się Linkworld, bo ubił płytę i procesor, a na koniec jeszcze dym z niego poszedł. Miałem codegeny, miałem tracery i inne wynalazki i... problemy z komputerem.
    Jakieś 3 lata temu kupiłem NOX 600W za ok. 240zł i problemy zniknęły, zasilacz działa do dziś w komputerze z którego aktualnie piszę posta. Wcześniejszy złom za 50-60zł kończył żywot często jeszcze przed upływem gwarancji, tylko kto przez rok, czy dwa trzyma paragon na zakup zasilacza za 60zł. To się wyrzuca i kupuje następne, bo nawet samemu dla siebie nie opłaca się naprawiać. Wymieniać na nowe w ramach gwarancji też nie ma sensu - wymienimy na takie samo badziewie, a za uszkodzenie podzespołów komputera nikt nie zapłaci. Dadzą nowy zasilacz i co z tego?
  • #8 11384943
    snajper_0497
    Poziom 10  
    Jak na nasze Polskie realia rozsądna cena to tak jak powiedział, a raczej napisał Artur k. . 200-300 zł. Za tą ultre zapłaciłem jakies 200-250 zł 3 lata temu, Widocznie na chińskich podzespołach które działają tyle co wynosi okres gwarancyjny + ewentualnie jakiś czas ponad ten okres. na szczęście nie uszkodził nic w komputerze.
  • #9 11385575
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1130
    Mój kupiony zasilacz za 70zł padł po 3 dniach a właściwie wentylator od chłodzenia, co gdybym go używał skutkowałoby uszkodzeniem kilku podzespołów, np układu KA7500B itp, a w konsekwencji być może niezłym dymem z zasilacza i uszkodzeniem podzespołów. Na szczęście w sklepie którym to kupowałem, przyjęli na gwarancję i za dopłata dali Fortrona 400W, który to działa już bez problemu ponad 2 lata.m Do naprawy trafił do mnie kiedyś zasilacz z zatartym wentylatorem i też tam właśnie padło kilka elementów z powodu braku sprawnego wentylatora.
  • #10 11389704
    snajper_0497
    Poziom 10  
    Zastanawiam się ogólnie nad: chieftec, OCZ, tagan, coolermaster. Niestety Mało jest na naszym rynku zasilaczy modularnych, czyli z odpinanymi kablami, a taki najbardziej mi pasuje. Wybrałem kilka zasilaczy które najbardiej by mi pasowały, a teraz moje pytanie do Was. który z nich najlepiej wybrać?

1. ZASILACZ OCZ FATAL1TY 550W 80+ 135mm 2x12V SLI
    2.ZASILACZ OCZ CoreXStream 500W 2xPCIE Aktywne PFC
    3 Tagan TG500-BZ 500W modularny
    4. CHIEFTEC CFT-750-14CS modularny
    5.COOLERMASTER 600W RealPower M520 MODULARNY

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z zasilaczem Ultra X-ULT400P, który zaczął piszczeć i przegrzewać diodę Schottky'ego (SB340) oraz rezystor 5W. Po otwarciu obudowy stwierdzono uszkodzenie diody i rezystora, ale bezpiecznik był sprawny. Użytkownicy w dyskusji sugerowali, że naprawa zasilacza może być nieopłacalna i niebezpieczna, zwłaszcza w przypadku słabej jakości komponentów. Po wymianie uszkodzonych elementów, autor zauważył stabilne napięcia, ale obawia się podłączenia zasilacza do komputera. W dalszej części rozmowy poruszono kwestie wyboru nowych zasilaczy, z rekomendacjami dla modeli w przedziale 400-450W, takich jak OCZ, Chieftec, Tagan i Cooler Master.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA