logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dell GX620 - Drugi dysk SATA nie widoczny w Windows XP SP3

benbog 01 Paź 2012 18:34 4230 14
REKLAMA
  • #1 11366826
    benbog
    Poziom 23  
    Ocena: 59
    Płyta główna: Dell OptiPlex GX620
    Dysk C i D (dwie partycje) MDT MD800JD-00MSA1 (80 GB, SATA)
    Dysk dodatkowy (dwie partycje) HD642JJ (640 GB, SATA)
    BIOS Phoenix, wersja A11.

Podłączyłem drugi dysk na złącze SATA 2, BIOS prawidłowo go odczytuje. Niestety, w Windows XP Professional SP3 dysk się nie pojawia. Ten dysk pracował dotąd w starszym komputerze, podłączony był przez adapter SATA/PATA, ma partycję systemową i drugą na dane.
  • REKLAMA
  • #2 11366844
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1693
    Wstaw screen całego! ekranu zarządzania dyskami z XP.
  • REKLAMA
  • #3 11366866
    benbog
    Poziom 23  
    Załączam
    Dell GX620 - Drugi dysk SATA nie widoczny w Windows XP SP3
  • #5 11367452
    skywalker
    Poziom 22  
    Ocena: 29
    Czy Port dysku na pewno jest włączony w biosie? Jak masz midi tower to możesz podpiąć dysk pod inny port. Zainstaluj sterowniki od chipsetu i zaktualizuj bios, zdaje się najnowszy to wersja A11.
  • #6 11368236
    benbog
    Poziom 23  
    Pisałem na początku:
    - port jest włączony, dowodem jest możliwość odczytu danych o dysku
    - BIOS mam najnowszy, czyli A11
    - sterowniki są najnowsze
    - obudowa typu Desktop, są dwa porty SATA - jeden jest zajęty na dysk systemowy, do drugiego podpinam dysk dodatkowy (którego nie widać w Windows).
    Załączniki:
    • SMART HD642JJ.txt (1.74 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 11368454
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4868
    Nie widzę informacji w sieci, ale może ta płyta gł. nie obsługuje dysków SATA II... Przełącz dysk w tryb SATA 150 i sprawdź.
    Jak zrobiłeś/odczytałeś SMART?
  • REKLAMA
  • #8 11368485
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1693
    Jak wyżej.

SMART samsunga wykazuje że relokuje sektory = jest uszkodzony.
    Ma gwarancję?
  • #9 11368659
    skywalker
    Poziom 22  
    Ten Dell ma złącze IDE (CD) gdzie można podłączyć przejściówkę o której była mowa w pierwszym wpisie, zawsze można też odpalić komputer z LiveCD np gparted z jednym dyskiem twardym 640GB w pierwszym porcie SATA.
  • #10 11368712
    benbog
    Poziom 23  
    Te parę relokowanych sektorów dysk ma od początku, a mam go od około dwóch lat. Nawet nowiutkie dyski mają sektory relokowane, więc przesadą jest stwierdzenie, że jest uszkodzony.

Połaczenie przez przejściówkę jest rozwiązaniem zastępczym, co już zrobiłem parę dni temu, jednak zmierzam do "normalnego" podłączenia tego dysku, ponieważ w układzie z przejściówką nie mogę korzystać z napędu CD lub nagrywarki.

SMART wykonałem przez przejściówkę, wyjętą z innego komputera. Kol. DriverMSG wskazał to, o czym myślę od wczoraj, czyli być może płyta nie obsługuje SATA II. Ten dysk nie jest przełączany zworką na niższy tryb pracy, więc mam kolejny problem do przeskoczenia. Walczę dalej...
  • #11 11368753
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    benbog napisał:
    Te parę relokowanych sektorów dysk ma od początku, a mam go od około dwóch lat. Nawet nowiutkie dyski mają sektory relokowane, więc przesadą jest stwierdzenie, że jest uszkodzony.
    .

Gdzie takie "nowiutkie" dyski sprzedają z realokowanymi sektorami ?
    Nic nie dzieje się bez przyczyny. Jeżeli są realokowane to powierzchnia talerza uszkodzona.
    Linuks nie zobaczył dysku ?
    Podłącz go w miejsce systemowego i sprawdż.
  • #12 11368837
    benbog
    Poziom 23  
    Pod BartPE dysk jest widziany i obsługiwany (kopiowanie plików, otwieranie plików txt, jpg) w obydwu portach SATA.
  • #13 11368975
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4868
    Uruchom instalator Windows XP i w nim sprawdź, czy HDD będzie widoczny.
    Podobnie sprawdź w trybie awaryjnym.

Jeśli będzie bez zmian > pozostaje http://www.dell.com/support/drivers/us/en/04/DriverDetails?driverId=R220045
  • #14 11371010
    skywalker
    Poziom 22  
    Wcześniej sugerowałem reinstalację sterowników chipsetu, a może to jakiś konflikt w menadżerze urządzeń? może warto wybrać choćby opcję ponownie zainstaluj sterownik :)
  • #15 11384583
    benbog
    Poziom 23  
    Dziękuję kolegom, którzy zaangażowali się w rozwiązywanie problemu, przestawionego przeze mnie.

Ponowne instalowanie sterowników niczego nie zmieniło. Ponieważ próba z BartPE nasunęła mi wniosek o uszkodzeniu zainstalowanego na dysku Windowsa, którego otrzymałem wraz z komputerem Dell, postanowiłem zainstalować go ponownie na sformatowanym dysku. Kłopoty minęły, jak ręką odjął.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z niewidocznym w systemie Windows XP SP3 dodatkowym dyskiem SATA (HD642JJ) podłączonym do płyty głównej Dell OptiPlex GX620. BIOS poprawnie rozpoznaje dysk, jednak system operacyjny go nie widzi. Użytkownik potwierdził, że port SATA jest aktywny, BIOS jest zaktualizowany do wersji A11, a sterowniki są najnowsze. W trakcie dyskusji zasugerowano sprawdzenie ustawień BIOS, przełączenie dysku na tryb SATA 150, a także wykonanie testu SMART. Po próbach z systemem Linux i BartPE, użytkownik doszedł do wniosku, że problem leży w uszkodzeniu zainstalowanego systemu Windows, co zostało rozwiązane przez ponowną instalację systemu na sformatowanym dysku.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA