logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kenwood BT92SD - Wzmacniacze w trybie protect po podłączeniu do radia

DaViD_HCC 01 Paź 2012 18:41 3927 11
REKLAMA
  • #1 11366861
    DaViD_HCC
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam , zakupiłem nowe radio kenwood bt92sd no i niestety mam problem ... Końcówki z radia grają normalnie , schody zaczynają się po podłączeniu wzmacniaczy . Według instrukcji radia te mają dwa sygnały , jeden w kostce , drugi luzem ( ten jest właśnie do wzmacniaczy ) . Po podpięciu sygnałów do wzmacniaczy na obydwóch wzmacniaczach świeci się protect i nie żadnej reakcji w głośnikach . Wzmacniacze na pewno sprawne , bo pod innym radiem grają normalnie . I tutaj pojawia się moje pytanie , co może być tego przyczyną ? Z góry dziękuję za odpowiedź .
  • REKLAMA
  • #2 11367292
    powalla
    Moderator CarAudio
    Ocena: 737
    DaViD_HCC napisał:
    Według instrukcji radia te mają dwa sygnały , jeden w kostce , drugi luzem

Możesz to rozwinąć?
  • REKLAMA
  • #3 11367564
    DaViD_HCC
    Poziom 11  
    Chodzi o to , że jeden sygnał jest standardowo jak w innych radiach w kostce , natomiast drugi to jakby dodatkowy sygnał ( chociaż na samych koncówkach z radia nie ma znaczenia który podepne ) . Nadal nie wiem dlaczego na wzmacniaczach nie gra ; / Podpiąłem Alpine i wszystko śmiga czyli wzmaki są ok ... Jakieś sugestie , pomysły ?
  • #4 11367824
    bogus1984
    Poziom 26  
    Ocena: 37
    Nie rozumie również... Podpiąłeś wszystko poprawnie ? Remote jakie ma napięcie, bo może coś źle ? Nie rozumie o co chodzi z tymi sygnałami, przecież sygnałowe wyjście niskiego poziomu masz w chinch, a w kostce co tam masz dodatkowego ?
  • #5 11367910
    DaViD_HCC
    Poziom 11  
    No dokładnie tak jak mówisz ... mam wszystko podpięte poprawnie . Sygnał od wzmacniaczy wpiąłem się w kostkę iso , a resztę standardowo . A teraz doczytałem w instrukcji , że te dwa sygnały od radia muszą być połączone razem jak podpinam wzmacniacz . I niby wszystko jest ok , radio się włącza ale w głośnikach cisza ... a na wzmacniaczach świeci protect ;/Napięcia niestety nie sprawdzę bo nie mam miernika . Obawiam się , że coś będzie nie tak z radiem ... (wtf ...nowe radio i coś takiego ? ) .
  • #6 11367930
    bogus1984
    Poziom 26  
    Nadal nie rozumie... Od radia masz sygnałówki RCA puszczone, tak ? Do tego powinieneś mieć Remote i wsio... Zrób lepiej zdjęcie jak masz to podłączone dokładnie.
  • #7 11368381
    powalla
    Moderator CarAudio
    Ocena: 737
    Opisz instalację i to szczegółowo , bo postów naklepałeś i dalej jakieś dziwne rzeczy piszesz . Wiesz jak poprawnie podłączyć wzmacniacz? Jeśli tak, to masz parę kabelków do ogarnięcia i nie zapomnij przeczytać manual radia.
  • REKLAMA
  • #8 11368564
    hans127
    Poziom 17  
    Ocena: 16
    Podpięcie tego radia jest proste jak cep, ty żeś tak wszystko napisał że generalnie nie wiadomo o co komon. Nie prościej przesłać jakieś foto podłączenia??

Moje zdanie jest takie że jeśli niemasz o czymś pojęcia to się do tego nie zabieraj, od tego są warsztaty CA bądź elektryk. Już nie raz się spotkałem z ludźmi któzi daliby sobie rękę uciąć ze wszystko dobrze podłączyli a okazywało się inaczej. Sądzę że u Ciebie właśnie tak jest.
  • REKLAMA
  • #9 11370062
    DaViD_HCC
    Poziom 11  
    hans127 napisał:
    Moje zdanie jest takie że jeśli niemasz o czymś pojęcia to się do tego nie zabieraj, od tego są warsztaty CA bądź elektryk. Już nie raz się spotkałem z ludźmi któzi daliby sobie rękę uciąć ze wszystko dobrze podłączyli a okazywało się inaczej. Sądzę że u Ciebie właśnie tak jest.

Skąd wiesz czy umiem podłączać czy nie ? Podłączałem już nie jeden sprzęt i wszystko było ok więc nie wymądrzaj się kolego .

Jeszcze raz od początku ... wzmacniacze są podłączone na 100 % dobrze , bo pod innym radiem wszystko hula . Podłączone mam tak jak na zdjęciu . No i na wzmakach świeci się protect . Rozmawiałem ze sprzedającym odnośnie tego , że coś jest nie tak i kazał mi poszukać w ustawieniach opcje włączenia wzmaka ale niestety to nic nie daje , nadal nie działa . Pewnie będzie trzeba wysłać na gwarancję ...

Kenwood BT92SD - Wzmacniacze w trybie protect po podłączeniu do radia Kenwood BT92SD - Wzmacniacze w trybie protect po podłączeniu do radia

Na tym zdjęciu , gdzie jest zaznaczone na czerwono pokazane są dwa sygnały . W manualu jest napisane , że to jest po prostu do łatwiejszego podłączenia sygnału do wzmacniaczy .
  • #10 11370445
    bogus1984
    Poziom 26  
    Słuchaj, mi tam się nie podoba ta plątanina, masz jakoś połączone 2 przewody z radia (mam Kenwooda i podłącza się normalnie pod niebieski w kostce REM i jest gitara), zresztą bierzesz miernik, i sprawdzasz gdzie się po włączeniu pojawia + 12 V. Zrób prosty test - odepnij REM przy wzmacniaczu i daj + z zasilania na niego cieniutkim kabelkiem, jak odpali poprawnie, to źle masz wpięte w kostce REMOTE. Piszesz, że 2 sygnały, a Tobie chodzi, że wzbudzenia można podłączyć pod jeden !!! z dwóch kabelków, jakie Kenio oferuje.
  • #11 11370630
    qstosz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 249
    Podłącz pod ten co zwykle.
  • #12 11398157
    DaViD_HCC
    Poziom 11  
    Okazało się tak jak przypuszczałem , że radio było uszkodzone ... wszystko miałem podłączone prawidłowo , po prostu jakaś wada fabryczna z sygnałem ( podczas pomiaru wykazało , że sygnał wychodzi pulsacyjnie , impulsami ) Dostałem drugie radio i jest ok . Dziękuję wszystkim za próbę pomocy , bo to było aż niemożliwe , że podłączone ok i nie grało .

Temat można zamknąć .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z nowym radiem Kenwood BT92SD, które po podłączeniu wzmacniaczy przechodzi w tryb protect, co uniemożliwia odtwarzanie dźwięku. Po podłączeniu wzmacniaczy do innego radia, wszystko działa poprawnie. Użytkownik zauważył, że radio ma dwa sygnały do wzmacniaczy, które powinny być połączone, ale mimo to nie ma reakcji w głośnikach. Po wymianie informacji z innymi użytkownikami, którzy sugerowali sprawdzenie połączeń i napięcia, okazało się, że radio było uszkodzone fabrycznie. Po wymianie na nowe radio problem został rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA