logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak efektywnie budować automatykę ze schematów w SEE Electrical?

pyton 01 Paź 2012 19:28 873 3
  • #1 11367072
    pyton
    Poziom 21  
    Ocena: 30
    Witam

Czy byłby mi ktoś w stanie napisać jakieś porady odnośnie budowy automatyki ze schematów.

Jak nie zapomnieć o niczym i inne szczegóły które dowiem się w praktyce?
    Jak na razie sobie radze... składam to co mi dają... ale upewniam się 20x czy czegoś nie zgubiłem/pomyliłem... Czy jest jakiś system by czegoś nie zgubić... Ja jak na razie skreślam na schemacie to co już zrobiłem... ale widzę że starsi stażem nic nie kreślają i robią wszystko co najmniej 2-3x szybciej...
    Ja zostawiam dużo zapasów... przez co nie raz robi się "siano" i ciasno jest w korytach... ale to przez to ze zdarzają się pomyłki a mając zapas zawsze mogę coś przepiać.

Schematy są robione w "see electrical" (co jest raczej nie istotne, w końcu to tylko schemat który rozumie)

Ktoś coś doradzi?
  • #2 11368051
    elktromonter
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    Na początek nie ma jakiejś konkretnej szkoły co do budowy automatyki. Z tego co piszesz rozumiem, że składasz głównie rozdzielnice sterownicze. Z czasem przyjdzie Ci doświadczenie i pewność oraz szybkość pracy. Sam kiedy zaczynałem tą pracę bardzo się pilnowałem i montaż niektórych pól zajmował mi tydzień, a dziś zaledwie 2 dni. Szybkość przychodzi z doświadczenie i wprawą. Co do zapasów wystarczy tylko je dobrze poukładać, warto je robić i w tym co piszesz jest 100% prawdy. U mnie w firmie jest wręcz wymóg wykonania zapasu (oczywiście w pewnych rozsądnych granicach). Znaczenie schematu oczywiście nie jest konieczne, jeśli ma się już wprawę i pewne triki to robi się to i bez, problem pojawia się gdy projekt jest duży i ktoś przejmuje po kimś robotę, wtedy robi się KONGO ;).
    Nie martw się wszystko przychodzi z czasem i z kolejnym projektem ;) Grunt to uczyć się od starszych kolegów tych poprawnych nawyków i uczyć się czy też opracowywać swoje metody pracy. Powodzenia:)
  • #3 11369865
    pyton
    Poziom 21  
    Ocena: 30
    Dzięki myślałem ze są jakieś "patenty" atu tylko praktyka mnie ratuje:)

Jeśli ktoś będzie miał jeszcze jakieś rady piszcie.
  • #4 11370960
    elktromonter
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    pyton napisał:
    Dzięki myślałem ze są jakieś "patenty" atu tylko praktyka mnie ratuje:)

Te patenty właśnie musisz sobie sam wyrobić na bazie praktyki ;). To co dla jednego ułatwia pracę dla innego zaś może utrudniać. Wszystko zależy od osoby i tego o mu wygodniejsze.
REKLAMA