logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak obliczyć parametry maty grzejnej 2000W z drutu kanthal?

grucha321 02 Paź 2012 11:54 3582 3
REKLAMA
  • #1 11369020
    grucha321
    Poziom 2  
    Przymierzam się do zrobienia maty grzejnej na bazie drutu oporowego kanthal. Oczekiwana moc to 2000W, wydaje mi się że tyle starczy to sprawnego nagrzania do temperatury 90 stopni Celsjusza. Nagrzewać będę laminowany element o powierzchni ~1m2.

I teraz pojawiają się pytania:
    - czy napięcie 230V czy jakieś bezpieczniejsze np 24V?
    - jaka grubość drutu żeby nie "wyparował"?
    - czym to "obudować"? Maty silikonowe są bardzo drogie (kilkaset zł za m2), czy włókno szklane + żywica się nada?
    - Czym to sterować?

Staram się te wartości wyliczyć ale wchodzą głupoty...
    Jeżeli U=I*R i P=U*I to znaczy, że R=(U*U)/P

Czyli 2000W przy 230V wymagają R=26,45Ohm a przy 24V jedynie R=0,288Ohm. Wartości te wydają mi się o tyle bzdurne że chyba zbyt niskie i na logikę i większa moc tym wyższy opór a nie odwrotnie.
    Jak więc to policzyć?

Jeżeli jednak wyliczenia są ok to jaka grubość drutu będzie właściwa. Przykładowo dla 0,8mm (2,69Ohm/m) przy 230V wychodzi ~10m co wydaje się wartością dość rozsądną (powierzchnia maty 1m2).

Czy jako sterowanie wystarczające będzie podłączenie sterownika PID (np http://allegro.pl/regulator-temperatury-pid-rex100-i2679124819.html) i do niego bezpośrednio przekaźnik podłączony do maty?

No i pozostaje "obudowa" czy też izolacja całej tej maty. Jak już wspomniałem nie chciałbym wydawać tak dużych pieniędzy na matę silikonową. Myślę na rozłożeniu drutu na macie szklanej, zalaniu jej żywicą, przykryciu wszystkiego drugą matą szklaną i przesyceniu jej kolejną porcją żywicy. Czy to ma szanse zdać egzamin?

Z góry bardzo dziękuję za pomoc :)
  • REKLAMA
  • #2 11369290
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2799
    grucha321 napisał:
    - czy napięcie 230V czy jakieś bezpieczniejsze np 24V?

A jakie zagrożenia? Będziesz używał w miejscach wilgotnych itp.itd.
    Przy 24V to prad zasilania wyjdzie ci prawie 100A...

grucha321 napisał:
    Czyli 2000W przy 230V wymagają R=26,45Ohm a przy 24V jedynie R=0,288Ohm. Wartości te wydają mi się o tyle bzdurne że chyba zbyt niskie

Nie - masz 2kW z tego wykrzesać.

grucha321 napisał:
    na logikę i większa moc tym wyższy opór a nie odwrotnie.

Na logikę to w obu wariantach masz ta samą moc.

grucha321 napisał:
    Czy jako sterowanie wystarczające będzie podłączenie sterownika PID (np http://allegro.pl/regulator-temperatury-pid-rex100-i2679124819.html) i do niego bezpośrednio przekaźnik podłączony do maty?

Jakiekolwiek by nie było, musi byc zdublowane wyłącznikami termicznymi w samej macie, inaczej może byc "fojera". Generalne to radziłbym się nie bawić w samodzielne robienie takch rzeczy...

grucha321 napisał:
    No i pozostaje "obudowa" czy też izolacja całej tej maty. Jak już wspomniałem nie chciałbym wydawać tak dużych pieniędzy na matę silikonową. Myślę na rozłożeniu drutu na macie szklanej, zalaniu jej żywicą, przykryciu wszystkiego drugą matą szklaną i przesyceniu jej kolejną porcją żywicy. Czy to ma szanse zdać egzamin?

A to ma być sztywne?
  • REKLAMA
  • #3 11374935
    grucha321
    Poziom 2  
    Obawiam się 230V ponieważ mata ma pracować razem z prasą pneumatyczną, której rama wykonana będzie z profili stalowych. Ewentualne przebicie będzie więc dość groźne.

Czyli moja logika srogo zawodzi. Ale dalej nie wiem czy to dobrze policzyłem :)

Czy jesteś w stanie polecić gotowe rozwiązanie nadające się do sterowania matą?

Mata powinna zostać lekko elastyczna, ale nie musi być w takim stopniu jak w przypadku silikonu.[/quote]
  • #4 11375106
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2799
    grucha321 napisał:
    Obawiam się 230V ponieważ mata ma pracować razem z prasą pneumatyczną,

W jakim sensie z prasą?

grucha321 napisał:
    której rama wykonana będzie z profili stalowych.

Uziemienie wynaleziono dawno temu, aczkolwiek i tak mi się wydaje że porywasz się z motyką na słońce, bo izolacja tej maty musi byc naprawdę solidna a uszkodzenie tej izolacji musi skutkować zadziałaniem zabezpieczenia (RCD, po obu stronach maty uziemiona folia Al). Użycie napięcia obniżonego dla tej mocy zaś jak wyżej wspomniałem będzie utrudnione ze względu na (1) przekroje przewodów i (2) konieczność użycia transformatora.

grucha321 napisał:
    Mata powinna zostać lekko elastyczna, ale nie musi być w takim stopniu jak w przypadku silikonu

grucha321 napisał:
    Czy jesteś w stanie polecić gotowe rozwiązanie nadające się do sterowania matą?

Kluczowa sprawa - co będzie gdy jakaś cześć maty nie będzie dolegać do przedmiotu (czyli nie będzie chłodzona)?

IMHO ze względu na w/w problemy zastosowałbym w macie albo odpusciłbym sobie elektryczne bezposrednie ogrzewanie - lepiej grzać matą z wszytymi rurkami przez które cyrkuluje gorąca woda...
REKLAMA