logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odkurzacz electrolux maximus - Brak regulacji obrotów.

elshreko 02 Paź 2012 16:57 5751 7
REKLAMA
  • #1 11369858
    elshreko
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Odkurzacz electrolux maximus brak regulacji obrotów na krótko silnik chodzi.
    Moduł regulacji na triaku BTB 16/600 BW. Czy ma ktoś schemat modułu? z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 11370029
    rychomuch
    Poziom 29  
    Ocena: 693
    Witam.
    Bywa uszkodzony BTB 16/600, kondensator.
    Najlepiej dać moduł elektronikowi.
  • REKLAMA
  • #3 11370097
    elshreko
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Wymieniłem triaka BTB 16/600BW diody sprawne, kondensatory nowe mam problem z odczytaniem tranzystora T1 i rezystora z prawej strony T1, R5 bo są nadpalone, nie do odczytu.
  • #4 11867508
    waldek.grom
    Poziom 13  
    Ocena: 88
    Witam przyłącze się do tematu mam podobny objaw a mianowicie gdy nastawie potencjometr na minimum do połowy silnik wg nie rusza , gry potencjometr nastawie ponad połowę skali na odkurzaczu (skala-kropki) wtedy rusza i dalej lekki obrót do końca w prawo i odkurzacz wchodzi na swoje obroty.
    Jaki jest powód ,że od początu do połowy nie reaguje ?
    podmieniłem już kondensator 330uF , potencjometr oraz BTB 16 i nic nadal to samo proszę o pomoc i pozdrawiam.
  • #5 12044243
    Pep Pepe
    Poziom 10  
    do waldek.grom
    Sprawdź ręcznie czy wirnik się bez oporu obraca, czy łożyska ok?
  • REKLAMA
  • #6 12046453
    waldek.grom
    Poziom 13  
    Witam .
    Łożyska w porządku problem tkwi w płytce sterującej obrotami ale nie jestem elektronikiem więc nie potrafię określić czy to np: kondensator lub triak został uszkodzony są tylko pewne domysły.
  • REKLAMA
  • #7 12049233
    Pep Pepe
    Poziom 10  
    Też nie jestem elektronikiem;), ale jeśli twierdzisz, że to wina płytki sterującej to obstawiał bym, że wadliwy najprawdopodobniej będzie diak. Jak byś fotką zarzucił tej płytki, to byłoby miło.
  • #8 12060360
    waldek.grom
    Poziom 13  
    Nie mam już tego odkurzacza oddałem klientowi i zamówiłem nową płytkę ale chciałbym rozwiązać ten problem triaka i kondensator podmieniałem już.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z odkurzaczem Electrolux Maximus, który nie ma regulacji obrotów silnika. Wskazuje na uszkodzenie modułu regulacji opartego na triaku BTB 16/600 BW. W odpowiedziach sugerowane są możliwe przyczyny, takie jak uszkodzenie triaka, kondensatorów oraz diaków. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami związanymi z wymianą komponentów, takich jak kondensatory i potencjometry, oraz wskazują na konieczność sprawdzenia płytki sterującej. Pojawiają się również sugestie dotyczące ręcznego sprawdzenia wirnika i łożysk.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA