logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór zestawu uruchomieniowego: FPGA Xilinx Spartan czy mikroprocesor Freescale do LabVIEW

_CL_ 02 Paź 2012 21:04 3303 14
REKLAMA
  • #1 11370911
    _CL_
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Witam,
    który zestaw uruchomieniowy lepiej wybrać na projekt:

1) FPGA - Spartan Xilinx ?
    czy
    2) Mikroprocesor - Freescale (Motorola) ?

Dodam że nie wiem dokładnie co to ma być za projekt, wiem jedynie że będzie on wykonywany w labview.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 11371387
    dondu
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 809
    _CL_ napisał:
    Witam,
    który zestaw uruchomieniowy lepiej wybrać na projekt:
    ...
    Dodam że nie wiem dokładnie co to ma być za projekt, wiem jedynie że będzie on wykonywany w labview.

Witaj.
    Oczekujesz, że my będziemy wiedzieć?
    To tak jakbym się Ciebie pytał, który samochód mam kupić nie wiedząc jeszcze, do czego mi będzie potrzebny :)
  • REKLAMA
  • #3 11371970
    _CL_
    Poziom 12  
    Myślałem że może ktoś miał już z tym do czynienia i powie, że ten układ ma większe możliwości, sprawia mniej kłopotu czy jest więcej informacji na jego temat.
  • Pomocny post
    #4 11372228
    gaskoin
    Poziom 38  
    Ocena: 102
    Wszystko zależy do czego Ci będzie potrzebny. Niektóre rzeczy łatwiej jest zrobić na FPGA niektóre łatwiej na uC. Skoro masz wybrać w ciemno a sam nie masz swoich preferencji to rzuć monetą :D
  • Pomocny post
    #5 11376221
    leonow32
    Poziom 30  
    Ocena: 1232
    Ogólnie procesory są do przetwarzania sekwencyjnego, instrukcja po instrukcji. Dobre gdy nie zależy Ci na wielkiej szybkości, dokładnym czasie. Są na ogół łatwe w użyciu i bardzo elastyczne.

FPGA/CPLD dobre są gdy potrzebna jest wielka szybkość, precyzyjne odmierzanie czasu i równoległe wykonywanie wielu zadań jednocześnie. Na początku może byc trudno przestawić się z "myślenia procesorowego" :) FPGA jest znakomite do przetwarzania sygnałów, kodowania danych i tego typu rzeczy.

Musisz uściślić swoje pytanie, bo obecnie nie wiadomo, co odpowiedzieć.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 11376381
    alagner
    Poziom 26  
    Ocena: 29
    ja dodam od siebie, że LabView można spiąć z Keilem i jakoś z jego poziomu ARMa programować. Nie wiem jak to wygląda dokładnie, mogę zapytać kumpla na uczelni po weekendzie, on się tym bawi więcej ode mnie. Jak to wygląda przy FPGA -nie wiem.
  • #7 11410975
    _CL_
    Poziom 12  
    Już wiem co będę musiał wykonać - sterowanie helikopterkiem z dwoma śmigłami. Ewentualnie mogę coś sam wymyślić ale uczelnia ma ograniczony budżet i na pewno nie wszystko przejdzie.
  • Pomocny post
    #8 11411076
    stanleysts
    Poziom 27  
    Ocena: 2
    No to słabo na FPGA.
  • Pomocny post
    #9 11411174
    gaskoin
    Poziom 38  
    Ja jestem odmiennego zdania :)
  • #10 11414953
    _CL_
    Poziom 12  
    Nadal mam drogę otwartą i mogę mieć freescale motoroli
  • Pomocny post
    #12 11430785
    cepelia
    Poziom 20  
    Ocena: 9
    Spartan 3e ma pełne wsparcie pod LabView.
    Sam osobiście używam spartana i jestem bardzo zadowolony...
  • #13 11458100
    _CL_
    Poziom 12  
    Panowie trochę się pozmieniało. Mianowicie FPGA Spartan zostaje ale były kłopoty z obiektem fizycznym - helikopterkiem, nie było możliwości użycia go. Dlatego postawiono mi nowe zadanie. Mianowicie mam w labview zrobić wirtualny obiekt do sterowania a fpga użyć jako regulatora. Chyba najłatwiej będzie zrobić cyfrowy PID + jakiś zbiornik z wodą jako wirtualny obiekt do sterowania.

Regulator PID próbowałem zrobić z tego schematu:

Wybór zestawu uruchomieniowego: FPGA Xilinx Spartan czy mikroprocesor Freescale do LabVIEW

ale gryzie się zaznaczony element, otóż z tego dzielenia wychodzą chyba liczby nie całkowite a w fpga nie jest to akceptowane.
    Jakieś pomysły odnośnie wykonania PID bądź pomysły odnośnie wirtualnego obiektu sterowania ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #14 11459040
    gaskoin
    Poziom 38  
    W labview masz rzutowanie. Z resztą pewnie Ci o tym podpowiada, ale nie czytasz :)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono wybór między zestawem uruchomieniowym FPGA Spartan Xilinx a mikroprocesorem Freescale (Motorola) w kontekście projektu realizowanego w LabVIEW. Użytkownicy podkreślili, że wybór zależy od specyfiki projektu, wskazując, że FPGA jest lepsze do zadań wymagających dużej szybkości i równoległego przetwarzania, podczas gdy mikroprocesory są bardziej elastyczne i łatwiejsze w użyciu. Po określeniu celu projektu, którym jest sterowanie wirtualnym obiektem (helikopterkiem) z wykorzystaniem regulatora PID, użytkownik zdecydował się na FPGA Spartan, które ma pełne wsparcie w LabVIEW. W trakcie dyskusji podano również linki do gotowych elementów PID dla FPGA oraz zasugerowano wykorzystanie rzutowania w LabVIEW do rozwiązania problemów z obliczeniami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA