logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

problem z odpaleniem nowo złożonego kompa pomocy ???

Gokart 17 Paź 2004 12:08 1569 16
REKLAMA
  • #1 918006
    Gokart
    Poziom 14  
    Ocena: 27
    No więc kupiłem sobie kompa amd sempron 2200 , płyte główną Asrock K7VTA4A ,ramu 128 Mb 400 mhz , grafika geforce 2 mx 400, dysk caviar 80 giga.no i wszystko złozylem podłączylem monitor włączam kompa i komp zaczyna piszczec 3 dzwieki przerwa i znów 3 dźwięki.nie mam pojecia bo podłaczone jest wszystko wporządku przeciez powinien sie odpalic bios zeby zainstalowac windowsa a tym czasem na monitorze pustka jaka moze byc przyczyna takiej sytuacji.dzieki za odpowiedź
  • REKLAMA
  • #2 918027
    zzz
    Poziom 20  
    Ocena: 9
    Sprawdź dokładnie czy wszystko podłączyłeś, ustawienie zworek na płycie itd.
  • #3 918029
    i_wiki
    Poziom 24  
    Ocena: 101
    sprobuj wgrac nowy bios do tej plyty moze nie wykrywac tego procka , bo to dosc nowy procek , wsadz na chwile jakiegos durona albo athlona zeby zrobic flash , a potem juh powinno hulac :)
  • #4 918037
    Kuniarz
    Moderator Projektowanie
    Ocena: 825
    te dźwięki to prawdopodobnie karta graficzna - sprawdź czy aby napewno dobrze docisnąłeś, albo RAM - jeśli to jakiś markowy to nie powinien stwarzać problemów, gorzej jeśli to tani noname, jeśli masz możliwość to podłóż inny na chwilę.
    Co do biosu - owszem, nie wykryje prawdopodobnie Semprona, ale ruszyć musi.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 932883
    kurak18
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    to raczej grafika mialem podobny problem pozycz od kumpli grafe i sprawdz a takze sprawdz czy zasilacz nie jest zaslaby i procek niuszkodzony ?!:P
  • #6 932902
    zzz
    Poziom 20  
    Ocena: 9
    Jeżeli masz na płycie zworke do ustawiania FSB a masz napewno to sprawdź czy ją dobrze ustawiłeś.
  • #7 932922
    radosny1
    Poziom 15  
    zzz napisał:
    Jeżeli masz na płycie zworke do ustawiania FSB a masz napewno to sprawdź czy ją dobrze ustawiłeś.

z tego co pamietam ten asrock ma zworke na plycie, bios napewno nie rozpozna tego procka, ale jakby nie patrzec powinien wystartowac.
    mysle ze wina lezy gzies w sprzecie, albo uszkodziles rdzen podszas montowania (ale wtedy raczej by nie piszczel) wyjmij ram i odpal zobacz czy jest ten sam dzwiek, pozniej to samo zrob z grafika po uprzednim zalozeniu ramu, chyba najprostszy sposob, no oczywiscie gdy nie masz dostepu do zamiennikow :D
  • #8 932983
    ozzman
    Poziom 26  
    Ocena: 42
    Kuniarz napisał:
    te dźwięki to prawdopodobnie karta graficzna - sprawdź czy aby napewno dobrze docisnąłeś, albo RAM - jeśli to jakiś markowy to nie powinien stwarzać problemów, gorzej jeśli to tani noname, jeśli masz możliwość to podłóż inny na chwilę.
    Co do biosu - owszem, nie wykryje prawdopodobnie Semprona, ale ruszyć musi.
    Z grafiką to jest 8 beep's
  • REKLAMA
  • #9 933064
    Krist0
    Poziom 23  
    Ocena: 25
    Witam.

Ja bym się czepiał RAM-u.

Może sprawdż u kogoś ?.

Pozdrawiam :) .
  • #10 933080
    hercules
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Jeśli to płyta z Ami-biosem to trzy dźwięki oznaczją błąd w pierwszych 64kB RAM.
  • #12 933327
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #13 934342
    Zbynia
    Poziom 31  
    Ocena: 51
    ta plyta ma agpx8
    lepiej zobacz z inna grafika choc ta powinna ruszyc..
    docisnij ja porzadnie i odpal przy okazji z inna koscia ramu
    po co ci 128??na tym tylko win98 smiga o xp zapomnij bo strasznie zamuli
  • #14 934372
    u200765
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    Na 1500 % to jest RAM albo kość jest uszkodzona albo nie ta szyna czestotliwości.Z tego co napisałem sempron chodzi na 166 ale nie wiem jaka masz kość Ramu w zasadzie powinno pójść ale z praktyki wiem,że niekiedy nie idzie.Trzy sygnały to są objawy uszkodzenia jak wcześniej było napisanew na których sektorach jest to uszkodzenie. A tak wogóle na XP 128 ramu troszkę za mało 256 minimum
  • #15 935028
    odyszaw
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Co tu dużo pisąc, problem dotyczy RAM-u
    1. Sprawdzczy jest w pierwszym gniezdzie (masz je napewno oznaczone na płycie
    2. Zobacz czy szyna na której pracuje RAm jest dobrze ustawiona
    3. Jeśli Ram byl w innym gniździe niż 1 przełóż go do pierwszego.
    4. Dobrze dociśni bo czasami zapadka chwyta, a kośc i tak nie dolega.
    ponownie załącz i miłej pracy:)
  • #16 935093
    Mig_16
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    prawie napewno ram włuż inny, zmień slot a jeżeli nie momoże przełuż wszystko do innego kompa może spalony kontroler pamięci na płycie
    pozdro
  • #17 935820
    wrath
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    witam!
    procki amd maja niemila ceche niedogadywania sie z plytami glownymi. efekt: czarny ekran
    rozwiazanie: wyjac i wlozyc procka - zazwyczaj pomaga, jezeli nie to trzeba wsadzic innego proca, ktory juz "odpalil" na innej plycie, a co do Semprona moze wystarczyc odpalenie na nizszej magistrali np 133 i zmiana jej na wlasciwa po ozyciu zestawu

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy nowo złożonego komputera z procesorem AMD Sempron 2200, płytą główną Asrock K7VTA4A, 128 MB RAM 400 MHz, kartą graficzną GeForce 2 MX 400 oraz dyskiem Caviar 80 GB. Po włączeniu pojawia się sygnał dźwiękowy 3 krótkich piknięć powtarzanych w pętli, a na monitorze brak obrazu i BIOS się nie uruchamia. Dyskusja wskazuje, że trzy dźwięki sygnalizują problem z pamięcią RAM, najczęściej uszkodzenie modułu lub nieprawidłowe osadzenie w slocie. Zalecane jest sprawdzenie poprawności podłączenia pamięci, zmiana slotu RAM, testowanie z innym modułem oraz dokładne dociśnięcie kości. Możliwe jest również uszkodzenie kontrolera pamięci na płycie lub niezgodność częstotliwości RAM z procesorem. Karta graficzna jest mniej prawdopodobną przyczyną, ale warto ją sprawdzić lub wymienić na inną. BIOS płyty Asrock K7VTA4A może nie rozpoznawać procesora Sempron, co wymaga aktualizacji BIOS-u, np. przez włożenie starszego procesora Duron lub Athlon do wykonania flashowania. Dodatkowo sugeruje się sprawdzenie ustawień zworki FSB na płycie oraz ewentualne uszkodzenia mechaniczne procesora podczas montażu. Wskazano, że 128 MB RAM to minimalna ilość, która może powodować problemy z uruchomieniem systemu Windows XP.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA