logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Zawieszanie się Battlefield 3 na Asus P5Q Pro, błąd ntoskrnl.exe, sterownik GPU

Jacko0o 03 Paź 2012 08:04 7965 21
REKLAMA
  • #1 11371961
    Jacko0o
    Poziom 15  
    Ocena: 49
    Witam.

Problem dotyczy następującej konfiguracji:
    Procesor: Intel Core 2 Duo E8400
    Płyta główna: Asus P5Q Pro
    Karta graficzna: MSI Radeon 6850 Cyclone OC
    Pamięć: DDR-2 GEIL, 4096/800 C4 Dual (2 kości po 2GB)
    Dysk: Samsung 640 GB
    Dysk zewn. USB: WD Caviar 2TB
    Obudowa: Cooler Master Elite 330
    Wentylator: Cooler Master Vortex 752
    Zasilacz: Chieftec CFT-750-14C (750W)
    System: Windows 7 Ultimate (64-bit)

Kłopoty zaczęły się stosunkowo dawno temu (rok, może dawniej), jednak na początku były na tyle sporadyczne, że uznawałem to jako... coś "normalnego". Ostatnio jednak zjawisko się nasiliło. I pojawia się tylko i wyłącznie przy grze w Battlefielda 3, przy innych grach nie. Otóż po jakimś czasie -trudno powiedzieć jakim konkretnie... czasem po pół godzinie, czasem po dwóch- ekran zamiera i nie mogę zrobić nic poza resetem. Bywało też, że gra mi się zamykała i wyrzucała do pulpitu z komunikatem "sterownik karty graficznej przestał działać" (czy jakoś tak :P).

Plik minidump wskazuje na error 124 i problem z plikiem ntoskrnl.exe. Poczytałem, że odnosi się on tak do sprzętu, jak do sterowników czy systemu - zatem do wszystkiego ;] Sterowniki mam najnowsze. Windows tak aktualny jak tylko być może.

Wcześniej miałem już pewne problemy z komputerem. Ciężko mi powiedzieć, czy jest to ze sobą powiązane i czy ma cokolwiek wspólnego z moim aktualnym problemem, ale:
    1. Najpierw padł mi dysk (o ironio, dokładnie w dzień po zakończeniu na niego gwarancji). Próbowałem go naprawić, odzyskać dane - bez rezultatu. "Pomogło" dopiero niskopoziomowe formatowanie. Do teraz zdaje się działać prawidłowo.
    2. Potem padła mi grafika. Coś przepaliło mi się w moim GF x260 GTX. Działał tylko w trybie awaryjnym, ale ostatecznie skończyło się na wymianie karty.
    3. Kilka(naście) tygodni temu zaczęły się sporadyczne problemy z restartami Windowsa. Były na tyle rzadkie (powiedzmy że raz na miesiąc przy kompie włączonym 18h/dobę), że również uznałem to za coś stosunkowo "normalnego" (wszak nawet na świeżym systemie zdarzają się crashe), więc póki co nic z tym nie robiłem. Dziwne jest jednak to, że 2 razy nie mogłem w ogóle włączyć potem komputera. Po prostu czarny ekran i nic. Za pierwszym razem nie miałem pomysłu co zrobić - wiatraki kręciły się normalnie, kontrolki się paliły, wnętrze niedawno czyszczone, wszystko ładnie powpinane. Dla pewności, żeby lepiej się przyjrzeć, odpiąłem wszystkie kable, z bliska wszystko sprawdziłem, przedmuchałem, spróbowałem odpalić z samym kablem zasilania i grafiki - poszło, więc podpiąłem resztę i też poszło. W sumie oprócz zasilania i grafiki cała reszta to USB, więc trochę mnie to zastanowiło... Jakiś czas potem miałem taką samą sytuację, ale wtedy już nic nie kombinowałem, tylko od razu wypiąłem wszystko z USB - komp powstał. Po odpaleniu Windowsa podłączyłem wszystkie urządzenia USB (myszka, klawiatura, dysk, drukarka, podczerwień do pilota) i było ok.

I teraz pytanie do mądrych głów: macie jakieś pomysły?
    Wszak może to być grafika, dysk, zasilacz, RAM, jakieś sterowniki... czyli niemal wszystko.
    1. Co sprawdzić?
    2. Czego użyć?
    3. Jakieś konkretne testy?
    Zaznaczam, że nie mam od kogo pożyczyć sprzętu na podmianę. Nie dysponuję też jakimś specjalistycznym oprzyrządowaniem, jak mierniki itp...

Z góry dziękuję za pomoc :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 11372142
    grzemach
    Poziom 21  
    Ocena: 25
    zacznijmy od sprawdzenia pamięci - program MemTEST (uruchamiany z pendrive, cd/dvd).
    Po czym można przejść do OCCT (sprawdzenie temperatur na podzespołach w stresie, min 20min test). (wklej wykresy po teście).
    Można też by sprawdzić SMART dysku.

Jak wklejać obrazki: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2053101.html

Jak nic się nie pokaże, to wtedy pomyślimy dalej.

(po chwili)
    czyściłeś kiedyś komputer z kurzu? wymieniana była pasta pod CPU/GPU?
  • #3 11372190
    Jacko0o
    Poziom 15  
    Jasne że czyściłem. Wiele razy. Ale w/w problemy pojawiały się nawet, gdy był świeżo wypucowany.
    Komputer ma jakieś 2,5 roku, problemy trwają gdzieś od roku. Pasta wymieniana jak dotąd nie była.

Zrobię testy, o których wspominałeś i podam wyniki.
  • REKLAMA
  • #4 11374277
    Jacko0o
    Poziom 15  
    A zatem... Porobiłem trochę testów i oto wyniki:

Badałem dysk HD Tune - błędów nie znaleziono. No, może poza jednym sektorem, ale sprawa jest o tyle dziwna, że wczoraj też to sprawdzałem i tego sektora nie było... Tak czy inaczej, poniżej screenshoty z poszczególnych zakładek HD Tune.
    Zawieszanie się Battlefield 3 na Asus P5Q Pro, błąd ntoskrnl.exe, sterownik GPU Zawieszanie się Battlefield 3 na Asus P5Q Pro, błąd ntoskrnl.exe, sterownik GPU Zawieszanie się Battlefield 3 na Asus P5Q Pro, błąd ntoskrnl.exe, sterownik GPU Zawieszanie się Battlefield 3 na Asus P5Q Pro, błąd ntoskrnl.exe, sterownik GPU Zawieszanie się Battlefield 3 na Asus P5Q Pro, błąd ntoskrnl.exe, sterownik GPU Zawieszanie się Battlefield 3 na Asus P5Q Pro, błąd ntoskrnl.exe, sterownik GPU Zawieszanie się Battlefield 3 na Asus P5Q Pro, błąd ntoskrnl.exe, sterownik GPU Zawieszanie się Battlefield 3 na Asus P5Q Pro, błąd ntoskrnl.exe, sterownik GPU

Dalej testy OCCP - po godzinie testów CPU, GPU i POWER SUPPLY. Temperatury chyba w normie. W szczycie na rdzeniach było 58-59 a na GPU 85. Napięcia... no na tym akurat się nie znam. Bywały odchyły o +/-0,01. Jedynie 12v było 0,005. Może ktoś bardziej obeznany to oceni(?)
    Zawieszanie się Battlefield 3 na Asus P5Q Pro, błąd ntoskrnl.exe, sterownik GPU

Szczegółowe screenshoty z poszczególnych testów:
    Test CPU
    Zawieszanie się Battlefield 3 na Asus P5Q Pro, błąd ntoskrnl.exe, sterownik GPU Zawieszanie się Battlefield 3 na Asus P5Q Pro, błąd ntoskrnl.exe, sterownik GPU Zawieszanie się Battlefield 3 na Asus P5Q Pro, błąd ntoskrnl.exe, sterownik GPU Zawieszanie się Battlefield 3 na Asus P5Q Pro, błąd ntoskrnl.exe, sterownik GPU Zawieszanie się Battlefield 3 na Asus P5Q Pro, błąd ntoskrnl.exe, sterownik GPU Zawieszanie się Battlefield 3 na Asus P5Q Pro, błąd ntoskrnl.exe, sterownik GPU Zawieszanie się Battlefield 3 na Asus P5Q Pro, błąd ntoskrnl.exe, sterownik GPU Zawieszanie się Battlefield 3 na Asus P5Q Pro, błąd ntoskrnl.exe, sterownik GPU Zawieszanie się Battlefield 3 na Asus P5Q Pro, błąd ntoskrnl.exe, sterownik GPU Zawieszanie się Battlefield 3 na Asus P5Q Pro, błąd ntoskrnl.exe, sterownik GPU
    Zawieszanie się Battlefield 3 na Asus P5Q Pro, błąd ntoskrnl.exe, sterownik GPU Zawieszanie się Battlefield 3 na Asus P5Q Pro, błąd ntoskrnl.exe, sterownik GPU Zawieszanie się Battlefield 3 na Asus P5Q Pro, błąd ntoskrnl.exe, sterownik GPU Zawieszanie się Battlefield 3 na Asus P5Q Pro, błąd ntoskrnl.exe, sterownik GPU

Test GPU
    Zawieszanie się Battlefield 3 na Asus P5Q Pro, błąd ntoskrnl.exe, sterownik GPU Zawieszanie się Battlefield 3 na Asus P5Q Pro, błąd ntoskrnl.exe, sterownik GPU Zawieszanie się Battlefield 3 na Asus P5Q Pro, błąd ntoskrnl.exe, sterownik GPU Zawieszanie się Battlefield 3 na Asus P5Q Pro, błąd ntoskrnl.exe, sterownik GPU Zawieszanie się Battlefield 3 na Asus P5Q Pro, błąd ntoskrnl.exe, sterownik GPU Zawieszanie się Battlefield 3 na Asus P5Q Pro, błąd ntoskrnl.exe, sterownik GPU Zawieszanie się Battlefield 3 na Asus P5Q Pro, błąd ntoskrnl.exe, sterownik GPU Zawieszanie się Battlefield 3 na Asus P5Q Pro, błąd ntoskrnl.exe, sterownik GPU Zawieszanie się Battlefield 3 na Asus P5Q Pro, błąd ntoskrnl.exe, sterownik GPU Zawieszanie się Battlefield 3 na Asus P5Q Pro, błąd ntoskrnl.exe, sterownik GPU
    Zawieszanie się Battlefield 3 na Asus P5Q Pro, błąd ntoskrnl.exe, sterownik GPU Zawieszanie się Battlefield 3 na Asus P5Q Pro, błąd ntoskrnl.exe, sterownik GPU Zawieszanie się Battlefield 3 na Asus P5Q Pro, błąd ntoskrnl.exe, sterownik GPU Zawieszanie się Battlefield 3 na Asus P5Q Pro, błąd ntoskrnl.exe, sterownik GPU Zawieszanie się Battlefield 3 na Asus P5Q Pro, błąd ntoskrnl.exe, sterownik GPU

Test POWER SUPPLY
    Zawieszanie się Battlefield 3 na Asus P5Q Pro, błąd ntoskrnl.exe, sterownik GPU Zawieszanie się Battlefield 3 na Asus P5Q Pro, błąd ntoskrnl.exe, sterownik GPU Zawieszanie się Battlefield 3 na Asus P5Q Pro, błąd ntoskrnl.exe, sterownik GPU Zawieszanie się Battlefield 3 na Asus P5Q Pro, błąd ntoskrnl.exe, sterownik GPU Zawieszanie się Battlefield 3 na Asus P5Q Pro, błąd ntoskrnl.exe, sterownik GPU

Oprócz tego usiłowałem robić też test pamięci MemTestem, jednak za cholerę nie mogę zmusić go do działania :/ Próbowałem wrzucać go na pendrive'a załączonym installerem. Próbowałem też wgrywać ISO przez UNetbootin, ale za każdym razem gdy z Boot Menu wybiorę USB, ekran robi się czarny, w rogu miga biały kursor i nic się nie dzieje... Skorzystałem więc z Windows Memory Diagnostic Tool, który nie wykazał błędów. Chyba że ktoś może polecić inny porządny tester pamięci, lub może pomóc mi odpalić MemTesta(?)

Sorry za dużo screenshotów, ale wolę podać za dużo informacji niż za mało. Może akurat jakaś mądra głowa wyciągnie z tego coś cennego...

Z góry dziękuję za odpowiedzi :)
  • REKLAMA
  • #5 11374299
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    Dysk się kończy. Zaczyna realokować sektory. Kopiuj dane na inny i zacznij się rozglądać za nowym dyskiem.
    Naprawić się tego nie da.
    Pozdrawiam
  • #6 11374443
    Jacko0o
    Poziom 15  
    Mam rozumieć, że cała reszta jest w normie?
    I po czym widać, że to o dysk chodzi? Przez ten jeden sektor? Swoją drogą, dysk może powodować problemy, o których wspomniałem w pierwszym poście - zawieszanie się kompa? A idąc dalej, skoro to dysk, to dlaczego dostaje zwiechy tylko w Battlefieldzie?

Tak się dopytuję, bo to jednak nie wydatek rzędu pięciu złotych... A głupio by było gdybym wywalił 5 stówek i okazało się, że problem wciąż jest ;]
  • Pomocny post
    #7 11374495
    linuks
    Spec od komputerów
    Nie gram w gry to nie mogę nic na ten temat powiedzieć. Dysk i tak kończy żywot i nie nadaje się do przechowywania ważnych danych. Piszę z własnego doświadczenia. Też kiedyś mi się wydawało ,że 2 bad sektory to nic takiego bo tylko od czasu do czasu "laguje" i używałem dalej dysku. Pewnego dnia odmówił całkowicie posłuszeństwa i prawie połowy danych nie dało się odzyskać.
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #8 11374544
    grzemach
    Poziom 21  
    jeśli chodzi o resztę, to przynajmniej to co tutaj jest nie daje podstaw do stwierdzenia, że coś innego mu dolega.
    Temperatury (najczęstsza przyczyna) są w normie.
    Napięcia - nie znamy, bo to co program odczytuje może być przekłamane i to należy ignorować.
    Dysk, już kolega opisał. On może paść jutro, a może działać jeszcze 5 lat... Jak pojawiają się tego typu błędy, należy zwrócić szczególną uwagę na dane, aby zgrać je gdzieś. Później odzyskać może być problem.

Jeśli jeszcze udało by Ci się uruchomić memtesta, powinno to dać odpowiedź, czy coś oczywistego może być.

Masz może kod błędy tego bluescreena?
    Znalazłem coś takiego:
    Bluescreen Windows 7 Home promium 64 bit ntoskrnl.exe
    Wstępnie po błędzie 0x0000003B SYSTEM_SERVICE_EXCEPTION może to być:
    - błąd działania sterownika lub innego oprogramowania systemowego
    - błąd pamięci RAM, pamięci gryzą się z płytą główną
    - zła konfiguracja pamięci RAM (timingi, vdimm)

Więc warto by było sprawdzić pamięć :)
  • #9 11374589
    Jacko0o
    Poziom 15  
    Mam błąd 0x00000124 wyciągnięty z minidumpa. W pierwszym poście już o nim wspominałem - może oznaczać w zasadzie wszystko ;]
    Pomęczę jeszcze tego memtesta... Może uda mi się go dzisiaj odpalić, to zostawię na noc.

Jak już wspominałem, z tym dyskiem miałem już problemy niemal równy rok temu. Skończyło się na niskopoziomowym formacie i nie uratowałem nawet jednego pliczku... Dobrze byłoby gdyby udało mi się zdobyć inny dysk na podmiankę i pomęczyć go kilka dni. Mam w sumie starą Barracudę 120 GB... Tyle że ATA. Może coś się uda nią zdziałać.
  • #10 11374612
    grzemach
    Poziom 21  
    jak znajdziesz to pobierz Ubuntu 9.10, od wersji 10.04 już chyba nie ma tej opcji.
    Tam na ekranie początkowym jest wybór "mem test"
  • #11 11375930
    Jacko0o
    Poziom 15  
    No dobra. MemTest nie chciał pójść przez USB, ale poszedł z CD. Prawie 7 godzin, 8 cykli i 0 błędów. Wygląda więc na to, że pamięć jest ok...

Chciałem jeszcze potestować dodatkowo dysk, zacząłem się więc rozglądać za jakimś narzędziem diagnostycznym od producenta, ale Samsung napisał, że w kwestiach dysków przejął ich Seagate i tam też mnie odesłał... Użyłem więc SeaTools od Seagate'a. Dysk przeszedł pozytywnie wszystkie próby, łącznie z 3-godzinnym testem szczegółowym. Ale prawdę powiedziawszy nie za bardzo wiem co to za testy... Test SMART trwa tam kilka sekund...

Suma sumarum
    1. pamięci zdają się być ok,
    2. grafika chyba też - nigdy żadnych artefaktów nie zauważyłem, a temp. 85 C jest raczej do zaakceptowania... choć niepokoją mnie te komunikaty, że "sterownik ekranu przestał działać" - może to być też spowodowane dyskiem?
    3. napięcia chyba są w normie, ale skoro mówicie, że bez miernika nie można mieć pewności, więc pewności nie mam
    4. dysk przechodzi testy itp., a jedynie HD Tune pokazuje ten jeden realokowany sektor...

Co zatem dalej? Można mieć już jakieś konkretne wnioski?

PS. Jest jeszcze jedna dziwna przypadłość, która mnie zastanawia i może coś podpowie. Otóż mam też zewnętrzny dysk WD 2TB. Przy poważnych awariach kompa, gdy resetował mi się i utykał na ekranie z "press DEL to enter BIOS", albo w ogóle miałem zupełnie czarny ekran i nic się nie działo, pomagało dopiero odłączenie w/w dysku. Z podpiętym nic nie dawało się zrobić. Wczoraj miałem dokładnie to samo, gdy próbowałem odpalić MemTesta z CD - utykałem na ekranie BIOS-u i nie mogłem ani iść dalej, ani wejść do BIOS, ani zrobić cokolwiek innego. Dopiero gdy odpiąłem dysk USB, wszystko ożyło. Może nie ma to nic wspólnego z zawieszaniem w Battlefieldzie, bo zwiechy łapię także z odłączonym dyskiem, ale może jednak ma to znaczenie(?). Być może jest to zupełnie odrębny problem, powodowany np. czymś źle ustawionym w BIOS, i dlatego nie mogłem odpalić MemTesta z USB? ...a może problemem we wszystkich powyższych przypadłościach jest płyta główna??? Są jakieś testery do płyt?
  • #12 11378957
    Jacko0o
    Poziom 15  
    Kurcze... Chciałem postawić system na starej Barracudzie, ale HD Tune pokazuje na niej jeszcze więcej błędów (dużo więcej) niż na moim Samsungu... Poza tym stary komp mi często nie ruszał lub musiałem odpalać go z buta (dosłownie :P) - obwiniałem płytę główną, a tymczasem możliwe, że chodziło o dysk...
    Jakieś pomysły co do mojego wcześniejszego posta?

Btw, mógłbym postawić system na zewnętrznym dysku USB, czy takich "tricków"się raczej nie stosuje? :P
  • #13 11385732
    Jacko0o
    Poziom 15  
    To jak, brak dalszych pomysłów? Wczoraj jeszcze postanowiłem sformatować dysk i postawić system na nowo. Niestety zwiechy w BF3 pojawiają się nadal...
    Nie można jakoś "odciąć" tego realokowanego sektora? Tak żeby dysk z niego w ogóle nie korzystał.
  • #15 11387123
    Jacko0o
    Poziom 15  
    Kurcze... Już nie mam pomysłów... Próbowałem jeszcze upewnić się czy grafika za bardzo się nie grzeje. Zapuściłem więc na czas gry w BF3 MSI Afterburnera i w stresie trzymał stałe 60C i po jakimś czasie zwiecha... Użyłem też Victorii - pokazała podobnie jak HD Tune 1 realokowany sektor, ale stan dysku określiła na GOOD.
    Badałem też napięcia Asus Probe II i wydają się być w normie...

Nie wiem jak by się tu upewnić co jest nie tak... Nie chcę wywalić pieniędzy w błoto, jeśli to nie dysk...
  • #16 11388269
    grzemach
    Poziom 21  
    ciężko tak zdiagnozować. My tutaj Ci powiedzieliśmy najpopularniejsze i najczęstsze przyczyny. Ostatnio podobny problem na forum rozwiązało odłączenie kamerki internetowej...

Dlatego też, odłącz całość zbędnych rzeczy z komputera (we wnętrzu i poza) i rozpocznij testy, jeśli działa - podłącz urządzenie (lub kilka, w zależności od długości testu i ilości urządzeń)
  • #17 11388294
    Jacko0o
    Poziom 15  
    Komputer działa bez najmniejszych problemów. Wszystkie dotychczasowe testy również przeszedł. Problem pojawia się TYLKO podczas gry w Battlefielda 3. Niby gra wymagająca, ale mam wrażenie że gdy w Diablo 3 cztery postacie w multi zaczną pokaz fajerwerków, komp jest bardziej obciążony, zaczynają się lekkie ścinki, wiatraki nabierają rozpędu, a jednak żadnych crashy nie mam, więc nie sądzę żeby problemem było nadmierne obciążenie.

Właśnie wyczytałem na forach, że gra miewa problemy ze zintegrowanymi kartami dźwiękowymi Realteka. Przełączę ją więc najpierw na próbę z HD Audio na AC 97, a jeśli nie będzie poprawy, wyłączę ją całkowicie w BIOS-ie. Może akurat przyczyna leży po stronie gry a nie kompa(?)
  • #18 11392233
    Jacko0o
    Poziom 15  
    Wygląda na to, że problemem był faktycznie zintegrowany Realtek, czy raczej konflikt jego sterowników z PunkBusterem. Po jego wyłączeniu pograłem ze 2 godziny bez awarii. Potem wędrówki po forach pozwoliły mi znaleźć rozwiązanie. Najprościej byłoby oczywiście grać bez dźwięku lub kupić kartę PCI/USB. Jednak ostatecznie problem rozwiązała ta oto instrukcja:
    http://forums.electronicarts.co.uk/battlefiel...ion-pc-hardlocks-pb-servers.html#post20300656
    Wszystkie punkty z wyjątkiem 7. Może komuś jeszcze się przyda. Pograłem ze 3-4 godziny i w końcu, po miesiącach walki najpierw z kickami, potem z zawiechami, wszystko chodzi jak powinno.
    I takim oto cudownym sposobem zaoszczędziłem 500 zł na nowym dysku :D ;)
    Pozdrawiam wszystkich, którzy chcieli pomóc :)
  • #19 11392655
    linuks
    Spec od komputerów
    Dysk i tak się nie nadaje do przechowywania ważnych danych. Zaczyna realokować sektory i będzie coraz gorzej. Czas na nowy dysk.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #20 11392811
    Jacko0o
    Poziom 15  
    Rozumiem. Ale póki mam zewnętrznego WD na którego regularnie trafiają istotne dane, wewnętrzny może ciągnąć tak długo, jak długo da radę. Jeśli odwlekę zakup o kilka miesięcy, czy może nawet rok lub dwa to i lepiej dla nowego dysku - będę mógł się nim cieszyć dłużej o ten właśnie czas ;)
  • #21 12326872
    mario583b
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam. Mam podobny problem z tym plikiem.Wirus odpada.2 godz temu instalowany nowy xp.Oczywiście sprawdzany antywirusem też był.W Minidump mi pokazało błąd ntoskrnl.exe..na dole był błąd 1 programu,więc go wywaliłem i jeszcze ntfs.sys.ponownie zainstalowałem system i tym razem pokazało mi błąd csrss.exe.Dysk sprawdzałem i jest sprawny w 100%,pamięć też.kopiowanie pliku nic nie daje z płyty.Czytałem,że w dyskach sata może to być taśma-zmieniłem i to samo.sterowniki nowe.zastanawia mnie tylko działanie grafiki.jak ją wyłączę komp nie chce odpalić,z na drugim dysku bez problemu odpali.czy może to być wina sp albo systemu?
    dodam jeszcze,że mam tylko sp2.Ze strony windows nie idzie pobrać sp3.wyskakuje bym sprawdził ustawienia.aktualizacje włączone.ActiveX też nie chcą mi wejść.Ręcznie pobrałem z innej strony sp3 to wszystko było oki póki nie zaczęło się uruchamianie procesów po zmianie sp.
  • #22 19657802
    Jacko0o
    Poziom 15  
    Rozwiązanie problemu znajduje się we wcześniejszych postach.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zawieszaniem się gry Battlefield 3 na komputerze z procesorem Intel Core 2 Duo E8400, płytą główną Asus P5Q Pro oraz kartą graficzną MSI Radeon 6850 Cyclone OC. Problemy zaczęły się rok temu, a objawiają się zamrażaniem ekranu oraz komunikatem o błędzie sterownika GPU. Po przeprowadzeniu testów pamięci RAM (MemTest) oraz diagnostyki dysku (HD Tune, SeaTools), stwierdzono, że pamięć jest w porządku, a dysk zaczyna realokować sektory. Użytkownik podejrzewa, że problem może być związany z zintegrowaną kartą dźwiękową Realtek, co potwierdziły doświadczenia innych graczy. Po wyłączeniu zintegrowanego dźwięku, problem z zawieszaniem się gry został rozwiązany. Użytkownik planuje dalsze testy dysku, mimo że obecnie działa on poprawnie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA