logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór multiswitcha do instalacji Sat na 11 gniazd w budynku wielorodzinnym

Mike777 03 Paź 2012 14:08 2787 5
REKLAMA
  • #1 11372769
    Mike777
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Mam pytanko czym się sugerować w doborze urządzeń do małej instalacji w budynku wielorodzinnym. Instalacja tylko Sat na 11 gniazd w układzie gwiazdy z możliwością późniejszego dołożenia anteny DVB-T.
    Zastanawiam się nad producentem multiswitcha Axing, Ikusi a może jakiś inny?
    Założenie dotyczy zastosowania sprzętu raczej dobrej klasy za dobrą cenę.
    Nie mam za bardzo rozeznania w temacie więc wolę podpytać praktyków.
    To samo dotyczy konwerterów (Inverto?), czy jeszcze na coś zwrócić uwagę?
  • REKLAMA
  • #2 11373172
    telesat1
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 258
    Ile pozycji, Hot Bird czy plus Astra?
  • REKLAMA
  • #3 11373252
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 11373570
    Mike777
    Poziom 12  
    telesat1 napisał:
    Ile pozycji, Hot Bird czy plus Astra?

Założenie jest takie, że użytkownik będzie miał dekoder w sieci jaką sobie wybierze: N-kę, Polsat, Cyfrę. Zakładam, że jedna pozycja wystarczy do tego?

Dodano po 15 [minuty]:

mihal2002 napisał:
    Mike777 napisał:
    Założenie dotyczy zastosowania sprzętu raczej dobrej klasy za dobrą cenę.

T popatrz na TO

Firmę Technisat znam, jest OK za wyjątkiem tego, że akurat ten multiswitch nie nadaje się do tej instalacji (ma być 11 gniazd abonenckich).

Czy ktoś mógłby się wypowiedzieć na temat multiswitchy IKUSI i tego czy są lepsze niż Axing ? Na przykład model IKUSI SM-0912 http://www.ikusi.tv/en/distribution/multiswitches/standalone kontra Axing SPU 916-09 http://www.axing.com/katalog_en/Multischalter11.html (to, że jest to multiswitch kaskadowy do instalacji w gwiazdę chyba nie przeszkadza?)

Axing jest raczej znaną marką natomiast IKUSI wygląda nieźle ale promuje go tylko jedna firma w Polsce. Nie wiem natomiast nic na temat funkcjonalności i praktycznego zastosowania. Może niepotrzebnie się tym przejmuję i nie ma to większego znaczenia ale chciałbym się upewnić co najczęściej wybierają instalatorzy.
  • REKLAMA
  • #5 11373651
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 11423708
    Mike777
    Poziom 12  
    Widzę niespecjalną chęć forumowiczów do podzielenia się praktycznymi uwagami. A można by zrobić ankietę co najczęściej instalujecie ale cóż...
    Ostatecznie wybrałem multiswitch firmy AXING.
REKLAMA