logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wybór multiswitcha do obsługi 8 gniazd z sygnałem Sat i naziemnym

mawerix123 01 Wrz 2017 21:43 11403 28
REKLAMA
  • #1 16676162
    mawerix123
    Poziom 39  
    Ocena: 951
    Witam. Szukam odpowiedzi u bardziej doświadczonych kolegów mam potrzebę montażu Multiswitcha który będzie obsługiwał 8 gniazd. W necie jest wiele ofert ale nie wiem co wybrać żeby było relatywne cena do jakości...
    Sygnał z anten Sat i naziemnej.
    Co możecie polecić :?:
  • REKLAMA
  • #2 16676177
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #4 16676203
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 16676519
    Fotodetektor

Poziom 30  
    Ocena: 335
    mawerix123 napisał:
    Mam kwotę na to przeznaczoną 200-250 pln nie wiem czy jest sens kupowanie czegoś tańszego

Jak chcesz taniej to szukaj na chińskich portalach aukcyjnych np. na A...... ;)
    Konto firmowe:
    OMNI-SAT
    WP 11, Wołów, 56-100 | Strona WWW: www.omnisat.pl
  • REKLAMA
  • #6 16676576
    mawerix123
    Poziom 39  
    Fotodetektor napisał:
    Jak chcesz taniej to szukaj na chińskich portalach aukcyjnych

Nie, nie chcę taniej, chce w miarę przyzwoity i prosty w montażu (choć to drugie to chyba przy każdym żadna filozofia).

Skoro mówicie że niema większego znaczenia i wszystko będzie hulać to chyba wybiorę ten MULTISWITCH MEGASAT 5/8 https://www.dmtrade.pl/p1558,multiswitch-megasat-5-8.html

A powiedzcie, mam 7 pokoi do każdego z nich jeden koncentryczny przewód, muszę przewody zakończyć jakimiś specjalnymi gniazdami czy wystarczy złączka antenowa :?:
  • Pomocny post
    #7 16677099
    Prof. SpecMiernik
    Poziom 27  
    Ocena: 185
    mawerix123 napisał:
    Nie, nie chcę taniej, chce w miarę przyzwoity i prosty w montażu (choć to drugie to chyba przy każdym żadna filozofia).

Więc kup Terrę, Telmor, Televes (kolejność w jakiej napisałem nie ma znaczenia ale wszystkie na T). Ja stosuję Terrę (5 lat gwarancji) bo jest nie do zajechania (i mam na miejscu) tylko problematyczne są zasilacze bo wbudowane i jak lecą to na gwarancji ich nie wymieniają tylko płatne. Obecnie na Twoim miejscu wziąłbym Telmora. Na forum mamy przyjaciela/przedstawiciela tych zabawek.
    mawerix123 napisał:
    A powiedzcie, mam 7 pokoi do każdego z nich jeden koncentryczny przewód, muszę przewody zakończyć jakimiś specjalnymi gniazdami czy wystarczy złączka antenowa

Jak wystarczy Ci jeden sygnał (DVB-T lub DVBS2) to wtyczka. Jak obydwa to gniazdo.
  • #8 16677243
    _kli_
    Poziom 41  
    Ocena: 1038
    Mark'o napisał:
    kup Terrę, Telmor

Z Zabierzowa masz mniej więcej tak samo daleko do Dipola na Ciepłowniczej (Terra), jak i do Antelluxa na Wadowickiej (Telmor). Telmor 5/8 jest w podobnej cenie jak Megasat.
    Zrobisz jak uważasz.
  • REKLAMA
  • #10 16680763
    mawerix123
    Poziom 39  
    TELMOR_PL napisał:
    Mo to byś sam multiswitch czy również kanałówka do DVB-T?

TV Sat i TV naziemna, no może i fajny ten MultiBAS ale przewyższa mój budżet dwukrotnie, skłaniam się do zakupu tego switcha Megasat.
  • Pomocny post
    #12 16694394
    Darom
    Specjalista elektryk
    Ocena: 588
    _kli_ napisał:
    Mark'o napisał:
    kup Terrę, Telmor

Z Zabierzowa masz mniej więcej tak samo daleko do Dipola na Ciepłowniczej (Terra), jak i do Antelluxa na Wadowickiej (Telmor). Telmor 5/8 jest w podobnej cenie jak Megasat.
    Zrobisz jak uważasz.

Jak do Dipola to nie kupuj czasem Signala a Terra jest OK.
    Tam gdzie instalowałem Signale to już dawno je wymieniłem.
    Terra jest OK. Mam ją w kilku hotelach (ilość gniazd w każdym >70) i praktycznie o nich zapomniałem

pzdr
    -DAREK-
  • #13 16694673
    TELMOR_PL
    Poziom 32  
    Ocena: 234
    Ceny Terry i Telmora są porównywalne a co nasze to nasze, rodzime. :-? Dobrze jest popierać własną produkcję tym bardziej, że to dobry wyrób.
  • #14 16695760
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5478
    mawerix123 napisał:
    mam potrzebę montażu Multiswitcha który będzie obsługiwał 8 gniazd.

A ile masz przewodów wypuszczonych na dach, no i czy instalacja w domu zrobiona na gwiazdę?
  • #15 16696253
    mawerix123
    Poziom 39  
    KOCUREK1970 napisał:
    A ile masz przewodów wypuszczonych na dach

Na dach jeden do naziemnej, cztery do czaszy na ścianę wszystko wyprowadzone z szafki multimedialnej podobnie jak osiem gniazd.
  • Pomocny post
    #16 16696409
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1239
    Gdybym ja wybierał multiswich, to starałbym się zamontować taki, co ma oddzielny zasilacz. To najsłabsze ogniwo tego urządzenia. Standardowo te urządzenia maja zasilanie 12 lub 18V, oddzielny zasilacz łatwiej wymienić...
  • #18 17111344
    mawerix123
    Poziom 39  
    Dziękuje za ponowne otworzenie tematu....

Panowie mam mały problem... i szukam porady.

Instalacja wykonana jak na zamieszczonym obrazku z jednym wyjątkiem otóż zamiast gniazd zwykły wtyk F, (nie ma możliwości założenia gniazd R/TV/Sat)

Wybór multiswitcha do obsługi 8 gniazd z sygnałem Sat i naziemnym

Co muszę podłączyć do styku F żeby rozdzielić sygnał z muliswitcha na dekoder SAT i podłączyć DVB-T do TV, czy wystarczy zwykły rozdzielacz lub sumator sygnału :?:
  • #19 17111530
    Darom
    Specjalista elektryk
    Witam
    No to jest to problem.
    Powinna być zastosowana zwrotnica TV/SAT. Jednak ze względu na koszt (kiedyś to rozpatrywałem) chyba najlepszą wersją cenową jest zastosowanie ... gniazda RTVSat.
    Jeśli w danym punkcie korzystasz z jednego urządzenia - tylko z telewizji naziemnej lub tunera satelitarnego, to można sobie tę zwrotnicę darować.

pzdr
    -DAREK-
  • Pomocny post
    #21 17111723
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #22 17111745
    Darom
    Specjalista elektryk
    Ja bym proponował coś z Dipola: np. po wybraniu "Zwrotnice TV/Sat"
    Link do zwrotnic

Czyli może to być np. Link to Rozgałęźnik - sumator TV/Sat RS-02Ms jako przykład.

Najtańszym rozwiązaniem (ale zarazem najmniej eleganckim) jak już pisałem jest kupienie gniazda: Link Gniazdo Signal i "wymontowanie" zwrotnicy.

pzdr
    -DAREK-
  • #24 17111860
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #26 17112765
    irekr
    I tutaj drobna uwaga: na rynku są dwa rodzaje gniazd końcowych dla instalacji z multiswichem.
    Pierwszy rodzaj zawiera w gnieździe zwrotnice toru satelitarnego i naziemnego, ale nie ma drugiej zwrotnicy separującej pasmo UKF od pasma TV. Po prostu w torze naziemnym jest zastosowany zwykły dzielnik szerokopasmowy (dość marnej jakości) i wówczas mamy tłumienie pasma 5-798 MHz na poziomie rzędu 6 dB lub więcej.
    Drugi rodzaj gniazd - polecany dla takich instalacji - zwiera dwa zespoły filtrów - jeden dla sygnału SAT/naziemna (częstotliwość podziałowa około 890 MHz) oraz drugi filtr oddzielający pasmo 87 do 110 MHz dla toru FM od pasma telewizyjnego 5-860 MHz.

I także uwaga do instalacji z multiswichami: możesz się spotkać ze sprzętem zawierającym zapis "With Ka Band". Jak możesz, to staraj się takich urządzeń nie stosować (jeszcze).
  • Pomocny post
    #28 17113218
    irekr
    Na zewnątrz gniazda wyglądają identycznie. Trzeba poszukać w specyfikacji technicznej producenta i tam porównać.

Przykładowo na stronie Dipola:
    Gniazda:
    http://www.dipol.com.pl/gniazdo_gar-bg-dk-sat_natynkowe_koncowe_R62195.htm oraz
    http://www.dipol.com.pl/gniazdo_gar-bg-dk-sat_podtynkowe_koncowe_R62196.htm
    to gniazda z dzielnikami w torze naziemnym - większym tłumieniem, rzędu 4-6 dB- w rzeczywistości powyżej 7 dB.
    Natomiast gniazdo:
    http://www.dipol.com.pl/gniazdo_koncowe_signal_rtv-sat_R694100.htm to gniazdo z dwoma zespołami filtrów o tłumieniu poniżej 3 dB.

To co zamieściłeś powyżej to zwykły dzielnik 1:4. Do podziału sygnału tylko naziemnego się nadaje, o satelicie należy zapomnieć. Pamiętaj, że w kablu "satelitarnym" oprócz sygnałów z anteny mamy także napięcia zasilnia i sterowania do LNB. Jakiekolwiek tłumienie jest raczej niewskazane.

Obowiązuje zasada: jedno wejście satelitarne dekodera jest podłączone do jednego wyjścia w multiswichu lub jednego wyjścia w LNB. Przynajmniej tak się robi w typowych domowych instalacjach.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukiwał multiswitcha do obsługi 8 gniazd z sygnałem satelitarnym i naziemnym, z budżetem 200-250 PLN. W odpowiedziach podano, że wiele modeli będzie działać, a wśród polecanych znalazły się urządzenia marek Terra, Telmor oraz Megasat. Użytkownik zdecydował się na multiswitch Megasat 5/8, zwracając uwagę na konieczność odpowiedniego zakończenia przewodów. W dyskusji poruszono również kwestie związane z zasilaczami, zwrotnicami oraz gniazdami, sugerując, że lepiej wybierać urządzenia z oddzielnym zasilaczem oraz odpowiednimi filtrami dla sygnałów TV i SAT.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA