logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitorowanie stanu czajnika elektrycznego na komputerze (włączony / wyłączony)

flieshunter 03 Paź 2012 16:24 1050 4
  • #1 11373238
    flieshunter
    Poziom 10  
    Witam, mam za zadanie zaproponowanie rozwiązania, które polega na otrzymaniu na komputerze (port USB lub inny) informacji na temat stanu czajnika elektrycznego. Interesują mnie dwa stany:
    - czajnik jest włączony (pobiera energię)
    - czajnik jest wyłączony (nie pobiera)

Nie wiem, czy mój trop jest dobry, ale wydaje mi się, iż najprostszym rozwiązaniem byłoby zakupienie jakiejś przejściówki do gniazdka (nie potrafię tego profesjonalnie nazwać), która byłaby w stanie przesyłać do komputera informację czy jest pobierany prąd czy nie. Problem polega na tym, iż nie potrafię znaleźć takiego urządzenia - zapewne przez brak znajomości profesjonalnej nazwy.

Czy ktoś mógłby podpowiedzieć czy mój tok myślenia jest dobry, a może zabieram się do tego problemu od złej strony i jest prostsze rozwiązanie?

Z góry dziękuję za pomoc.
  • #3 11373342
    flieshunter
    Poziom 10  
    @kpodstawa: dziękuję za linki (przeczytałem je oraz 20 innych), niestety brak tam jakiejkolwiek informacji jak przekazać daną informację do PC (lub chociaż nakierowania).

I owszem wyczułem sarkazm.
  • Pomocny post
    #4 11374312
    krru
    Poziom 33  
    Ocena: 214
    Najprościej i bez nadmiernego sprzętu - jakiś transformatorek nawinięty na dowolnym, małym rdzeniu z uzwojeniem pierwotnym ("sieciowym") nawiniętym grubym drutem (takim na 10A), kilka zwojów. Uzwojenie wtórne już cienkim drucikiem, choć może być więcej zwojów. Uzwojenie pierwotne szeregowo z czajnikiem, a wtórne do wejścia karty dźwiękowej. Starannie odizolować uzwojenia.
    Raczej nie spodziewam się, by jakiś gotowy transformatorek pasował, rzadko który mały transformatorek ma uzwojenie na 10A. Natomiast można by spróbował takie dławiki, jakie się montuje do filtrowania zasilania, dowinąć uzwojenie wtórne i gotowe.
  • #5 11375487
    flieshunter
    Poziom 10  
    @krru: Dziękuję, to brzmi naprawdę jak jedno z prostszych wyjść.

Poczytałem jeszcze trochę i znalazłem jeszcze jeden sposób:
    użycie platformy arduino + czujnika natężenia prądu ( np. http://nettigo.pl/products/76 ).

Ewentualnie w razie potrzeby dorzucenie modułu wifi.
REKLAMA